Срещата на върха на Г77+Китай в Куба призовава Глобалния юг да „промени правилата на играта“

...
G77+Китай, група от развиващи се и нововъзникващи страни, представляващи 80
Коментари Харесай

G77+Китай, група от развиващи се и нововъзникващи страни, представляващи 80 процента от световното население, започна среща на върха в Куба в петък с призив за „промяна на правилата на играта“ на глобалния ред.

Срещата идва във време на нарастващо разочарование от водения от Запада световен ред на фона на задълбочаващите се различия относно руската война в Украйна, борбата срещу изменението на климата и глобалната икономическа система.

„След цялото това време това Северът е организирал света според своите интереси, сега зависи от Юга да промени правилата на играта“, каза президентът на Куба Мигел Диас-Канел при откриването на срещата.

Диас-Канел каза, че развиването страните бяха основните жертви на „многоизмерна криза“ в днешния свят, от „злоупотребяващата неравностойна търговия“ до глобалното затопляне.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш се присъединява към около 30 държавни и правителствени ръководители от Африка, Азия и Латинска Америка на двудневната среща на върха в Хавана.

При откриването на срещата той призова за свят, който е „по-представителен и отговарящ на нуждите на развиващите се икономики“, подчертавайки, че тези страни са „в капан в плетеница от глобални кризи."

Блокът е създаден от 77 държави от глобалния Юг през 1964 г., "за да артикулират и насърчават своите колективни икономически интереси и да подобрят съвместния си капацитет за преговори", според уебсайта на групата.

Днес той има 134 членове , сред които уебсайтът изброява Китай, въпреки че азиатският гигант казва, че не е пълноправен член.

Куба пое ротационното председателство през януари.

Лидери от Латинска Америка като Николас Мадуро от Венецуела, Густаво Петро от Колумбия и Алберто от Аржентина Фернандес присъства на срещата заедно с палестинския лидер Махмуд Абас, президента на Ангола Жоао Луренко и президента на Мозамбик Филипе Нюси.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва пристигна в петък вечерта.

„Несправедлив“ международен ред 

Китай е представен от висш служител на комунистическата партия Ли Си, който каза, че страната му „винаги ще прави сътрудничеството Юг-Юг приоритет“ в отношенията си с външния свят.

Фернандес от Аржентина каза, че пандемията от коронавирус бележи епохална промяна от „разкриване на неравенството“ в достъпа на страните до ваксини, отбелязвайки, че „90 процента от ваксините са били в ръцете на 10 страни“.

Срещата трябва да приключи в събота с изявление, подчертаващо „правото на развитие във все по-ексклузивен, нечестен, несправедлив и ограбващ международен ред“, каза външният министър на домакина Куба Бруно Родригес пред репортери в сряда.

A проектът на заключителното изявление подчертава многото пречки, пред които са изправени развиващите се нации, и включва „призив за установяване на нов икономически световен ред“, каза той.

Гутериш наскоро присъства на редица многостранни срещи на върха, включително събиране на Клубът на големите икономики Г-20 в Индия и групата БРИКС, която включва Русия.

Преди срещата в Хавана Гутериш каза, че „това множество срещи отразява нарастващата многополярност на нашия свят.“

И той предупреди, че „многополярността може да бъде фактор за ескалиране на геостратегическо напрежение с трагични последици."

Срещата на Г-77 идва след ключови промени в глобалните блокове.

Африканският съюз се присъедини към групата на Г-20 на най-мощните икономики в света, а БРИКС – Бразилия , Русия, Индия, Китай и Южна Африка – търговската група за развиващите се икономики се разшири, за да приеме шест нови членове.

„Достоверен събеседник“ 

Присъствието на световни лидери на нейна земя се равнява на признание за кубинското правителство, дори когато страната се бори с най-тежката си икономическа криза от 30 години, каза един анализатор пред AFP.< p>„Въпреки трудностите на момента, Куба е призната за валиден събеседник“, каза кубинският експерт по международни отношения Артуро Лопес-Леви, гост-професор в Автономния университет в Мадрид.

Управляваният от комунистите остров все още е под игото на санкциите на САЩ, наложени за първи път през 1962 г.

През последните месеци Диас-Канел представляваше Г77+Китай на няколко международни срещи, включително глобалната финансова среща на върха през юни в Париж и Среща на ЕС през юли с държави от Латинска Америка и Карибите.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР