- Г-н Йорданов, каква е оценката на Има такъв народ

...
- Г-н Йорданов, каква е оценката на Има такъв народ
Коментари Харесай

Тошко Йорданов с първи коментар за искрите около БНБ

- Г-н Йорданов, каква е оценката на " ИТН " за първите 100 ръководство на кабинета " Кирил Петков "?

- Не си припомням друго ръководство да е изпадало в толкоз тежка обстановка сега на вземането на изпълнителната власт. Дори, като се върна обратно към финансовата рецесия след Жан Виденов, си давам сметка, че тогава най-малко имаше интернационална политическа непоклатимост.

Така че - много тежки 100 дни. Нямаше никаква приемливост за това държавно управление, в това число поради събитията, които се случват в близост. Но някои неща са отвън нас. В цялата извънредно тежка обстановка държавното управление се оправя задоволително добре.

- Предвид войната в Украйна и геополитическата конюнктура сега, " ИТН " държи двата може би най-тежки ресора - външна политика и енергетика. Каква е оценката на партията за работата на министрите Теодора Генчовска и Александър Николов?

- Видно е, че и Генчовска, и Николов се оправят прелестно. Благодарение на министър Николов токът за потребителите не е 3-4 пъти по-скъп, в сравнение с можеше да бъде. Благодарение на министър Генчовска пък България е заела задоволително ясна и твърда позиция за войната в Украйна. Ние за първи път сме предвидим и благонадежден сътрудник и за НАТО, и за Европейски Съюз.

Министерство на външните работи хвърли големи старания в изваждането на българите от полето на бойните дейности, при евакуацията на бесарабски българи и на украинци. Министър Генчовска персонално отиде до границата, с цел да провежда посрещане, настаняване, хранене, без да броим неща, които не мога да кажа, какво се направи, с цел да могат да бъдат изведени тези хора от фронтовата линия.

Изобщо не мога да кажа неприятна дума за двете министерства. Още повече, че в областта на енергетиката прословутата газова връзка с Гърция в действителност ще бъде подготвена за няколко месеца. Нещо, което ГЕРБ не направи години наред. Когато има предпочитание и кадърни хора, резултатите се появяват.

- В момента една от най-дискутираните тематики е би трябвало или не да се възобновява договорът с " Газпром " за доставка на съветски газ. Но по тематиката чуваме по-скоро вицепремиера и финансов министър Асен Василев, в сравнение с енергийния министър. Каква е позицията на Има Такъв Народ - би трябвало ли да се откажем изцяло от съветския газ?

- Ние постоянно сме избягвали да приказваме от името на специалистите. В случая каквото и да е споделил вицепремиерът Василев, това е негово мнение. Има министър на енергетиката и той би трябвало да приказва по тематиката. Ние се доверяваме на нашите специалисти.

- В същото време първите 100 дни на кабинета бяха белязани от много искри в ръководещата коалиция и във връзка войната - дали би трябвало да се изпраща оръжие на Украйна, и за промяната на военния министър, за въвеждането на форсмажор и избора на началник на Българска народна банка... Стабилна ли е ръководещата коалиция?

- Разбира се, че е постоянна. Това е необятна коалиция от 4 партии, които покриват целия набор от ляво до дясно. Логично е да има разминавания в задачите и в методите за постигането им. Но, обединението е постоянна по една елементарна причина - ние имаме съдружно съглашение. И четирите партии сме се съгласили с всичко, което е написано в него, набелязали сме обществено стадиите за случването му. Ако някоя от партиите си разреши да наруши съдружното съглашение, тогава би имало проблем в обединението.

Що се отнася до нещата, които са отвън съдружното съглашение, естествено ние като разнообразни политически субекти имаме разнообразни визии за някои неща, само че те не са значими. Важно за стабилността е записаното в съдружното съглашение. За всичко останало ние - всяка една от четирите партии, ще убеждаваме и сътрудниците, и българското общество, че сме прави. В случая, както е с Българска народна банка. Ние нямаме съдружно съглашение за обща кандидатура за Българска народна банка. Просто издигаме разнообразни претенденти и в последна сметка решението е на Народното събрание.

- В съдружното съглашение не се ли споделяше, че за стратегически значими постове кандидатурите би трябвало да са единни?

- Не, имаме разискване и блян към единни кандидатури. Но нямаме записано обвързване. Тоест, в случай че не реализираме единодушие, няма проблем. Важно е другите неща, по които сме постигнали единодушие и има периоди, да ги спазим, тъй като това би било към този момент проблем.

- Някак обаче остава усещането, че " Продължаваме промяната " упорстват претендентът да е техен представител без значение от качествата и експертизата му. Така ли е в действителност? Защо те не застават зад неоспорим потенциал като Любомир Каримански?

- Не мога да Ви отговоря. Трябва да питате тях.

- Нямахте ли диалози?

- Имали сме. Те имат някакви свои визии. Аз мога да приказвам за нас. " ИТН " от основаването си изведе на напред във времето експертизата. За нас могат да приказват всичко, само че никой не може да каже, че нашите хора не са специалисти. В случая господин Каримански е неоспорим специалист. Пред очите на всички изнесе два бюджета и то извънредно тежки. Няма човек, който да каже, че Каримански е неприятен специалист. Същото важи и за Ива Митева. Кой може да каже, че тя не схваща законотворчеството? При нас на напред във времето е подложен професионализмът, а не идеологии или благосклонности. Същото е и в министерствата. И четиримата ни министри са експерти. Няма взаимни отстъпки.

- Ако въпреки всичко в пленарна зала " Продължаваме промяната " наложат своя претендент Андрей Гюров, по какъв начин ще реагира Има Такъв Народ?

- Ако в последна сметка залата реши, че претендентът на " Продължаваме промяната " е по-достоен, по какъв начин можем да реагираме? Приемаме резултата. Надявам се същото да важи и за тях, в случай че се случи да бъде определен нашият претендент. Не знам по какъв начин ще протече гласуването. Ако те съумеят да убедят залата, че техният претендент е по-достоен, няма проблем, по този начин да бъде. Това е съревнование на почтени хора. Не мисля, че нито Гюров, нито Каримански са неприятни хора. Каквото реши залата. Ние няма да скапваме обединението поради това че вероятно претендентът на " Продължаваме промяната " ще бъде определен за началник на Българска народна банка. Същото допускам, че е и при тях. Това е честното съревнование.

- Арестът на Бойко Борисов се трансформира от тематика на правораздаването в тематика на политиката. Андрей Райчев даже обвърза живота на кабинета с оставането на Бойко Рашков в него. Какъв е Вашият прочит?

- Андрей Райчев може да приказва каквото желае, тъй като е политически анализатор. Дали нещата са такива, каквито ги споделя, човек може да върне малко обратно и да прегледа какво е казвал. Понякога нещата, които споделя са правилни, различен път не се случват тъкмо по този начин. А другояче, карцерът на Бойко Борисов сподели образно и очевадно, че прокуратурата не работи. Или най-малко не работи в името на справедливостта. Тя реализира чадър. Тази прокуратура би трябвало да бъде изменена. Лошото е, че това става постепенно и мъчно. А хората желаят бързи промени.

Сега прокуратурата за следващ път потвърди, че или стопира следствие, т.е. има липса на правораздаване и чадър от някой или пък без доказателства или с минимални доказателства стартира да мачка някой човек до затриването му финансово, стопански и психически. Нещо, което е надалеч от справедливостта. Би трябвало в този случай съдът да реши има ли задоволително доказателства и дали прокуратурата е права да не повдига обвинявания. Но, живот и здраве, и това ще променим.

- Корнелия Нинова даде ясно да се разбере, че не е изключително удовлетворена от обстоятелството, че е научила за ареста на Борисов от медиите. Вие по кое време разбрахте? И вие ли научихте от медиите?

- Да, и ние научихме от медиите.

- Проблем ли е това? Или е трябвало да бъдете авансово осведомени, както сподели Нинова?

- Ще се въздържа от коментар.

- Как гледате на предлагането на Българска социалистическа партия за въвеждане на форсмажор?

- Ето това е още едно доказателство, че в обединението сме разнообразни и предлагаме от време на време разнообразни неща, което е обикновено. Според мен това не е добра концепция. Но решението е на Министерски съвет. Да забележим какво ще преценяват. Излъчените от " ИТН " министри не считат, че това е добра концепция.

- Председател сте на парламентарната комисия по просвета и медии. Как работите с министерство на културата - министърът като че ли отсъства, 100 дни не го видяхме?

- Министърът бе на едно от съвещанията на комисията. Но, вижте, би трябвало да стартираме да гледаме на министерствата като на екип от хора, от експерти. Не е значимо министърът като цветарка да обикаля на всички места и да приказва, в тази ситуация министъра на културата. Той има задоволително професионален екип. Аз и съдружният екип нямаме проблем в работата. Срещаме схващане, има чуваемост - да употребя тази странна дума. Задвижили сме се. Има много положителни и огромни планове, които се надяваме да осъществяваме.

-  Предложихте страната да не популяризира в почтени медии, а бизнесът - в публичните, както и закриване на Съвет за електронни медии. Подготвяте ли нов медиен закон и какво още е залегнало в него?

- В момента се работи по новия медиен закон. Когато е подготвен в недопечен вид, ще бъде разискван и откакто бъде изчистен, ще го предложим. Иначе - да, обикновено е частните медии да не получават държавно финансиране, а пък държавните да не получават частно, тъй като това ги прави подвластни. Едните ги прави подвластни от страната, а другите от бизнеса. А Съвет за електронни медии дали ще бъде закрит или преструктуриран, юристите ще дадат предложение, тъй като има европейски наставления. Ще постъпим допустимо най-правилно. Но в този му вид Съвет за електронни медии няма да остане, тъй като в този момент е политическа бухалка.

Ние просто не сме такива, че да го използваме сега. Иначе всяка власт го е правила. Ние, особено, сме го преживявали. Такъв вид политически репресии унищожават публицистиката.

- Подготвихте закон за старите столици, който планува специфична държавна поддръжка за историческите ни столици на България. Кои са акцентите в него?

- Тепърва ще бъде обсъждан детайлно. Идеята е да се подкрепят тези райони, в които са старите български столици. Знаете, в Гърция всеки излишък от историята е обгрижен задоволително добре, с цел да има туристически поток към него. България не е страна нито на 100, нито на 200 години. Има вековна история, наследството по земите ни е хилядолетно. Но историческите ни забележителности не са задоволително добре рекламирани на фона на доста други страни в света.

Целта на закона е страната да подкрепи този развой, тъй като в действителност е грехота да не използваме богато си културно-историческо завещание. Можем единствено да се гордеем с него.

- Правите ли съдействие с министерство на туризма за създаването на културно-исторически направления?

- Ще работим и с министерството на туризма и с министерството на културата. Законът е още начална фаза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР