Г-н Ружинов, как се правят шампиони?От съвременна гледна точка е

...
Г-н Ружинов, как се правят шампиони?От съвременна гледна точка е
Коментари Харесай

М. Ружинов: Успехът означава да разбираш нуждите на другите

Г-н Ружинов, по какъв начин се вършат първенци?

От модерна позиция е мъчно да се тръгне непосредствено в посоката за първенци. Сещам се за търсачите на перли, те би трябвало да отворят доста миди с цел да намерят бисер. Ние в действителност не знаем, кое дете ще бъде първенец и обръщаме внимание на всяко едно като евентуален притежател на подобен бисер. Искаме да подтикваме всяко едно да даде най-хубавото от себе си. Ако се фокусираме единствено върху това да бъде първенец това значи да загърби другите благоприятни условия в живота си. Идеята е те да бъдат хармонични, да се развиват в математиката, в изкуствата. Така че тези от тях, които подтикваме да имат по-големи фантазии те се открояват от другите. Както знаем триумфът е 99% труд и 1% гений.

За мнозина от читателите на уеб страницата darik.bg, които ви познават ще бъде изненада, само че аз в този момент ще Ви запитвам имате ли рецепта по какъв начин се става първенец в политиката?

Някога имах един преподавател евреин. В сегашната политическа обстановка звучи забавно, само че аз го споделям с доста любов към него и почитание към мъдростта му. Към мъдростта на старите евреи, които са доста положителни предприемачи Той ми беше казал- в спорта и бойните изкуства има един победител, а в това, което ние вършим би трябвало да търсим обстановката win - win - т.е. и двете страни да са удовлетворени. В политиката, в случай че търсим първенец най-вероятно ще сгрешим. Трябва да има разговор, да се разбираме с другите без значение дали споделяме техните хрумвания. Защото всяка партия съставлява част от хората. Така че първенец не е точния термин, а по-скоро водач, който може да сплотява към концепциите си. Рецептата е да разберем, че всеки е като нас и в случай че желаеме да получим нещо, първо би трябвало да дадем. Вместо първенец, по-скоро да бъде съумели всички. Това е като правилото на разделяне на клетките. Когато оказваме помощ на хората към нас да стават по-добри, ние си построяваме общество от по-добри хора. Начинът е да разбираме потребностите на другите

А, Вие по какъв начин узряхте за концепцията да се занимавате с политика?

Опитът, който имам от последните 10 години, вярвал съм алтруистично, че някой различен, който не е зает с нашите каузи ще свърши нашата работа. Но в действителност всеки копае личната си равнища. И естествената еволюция стигна до такава степен, че би трябвало да уравновесявам сред делата, които вършим с децата и спорта и лидерската позиция с цел да мога да се грижа те да се развиват, тъй като знаем, че в случай че те желаят да се развиват би трябвало да имаме поддръжката на общината и страната. Това е една естествена еволюция, когато желаеме да гледаме малко по-напред във времето.

Кое от работата ви с общината би трябвало и бихте желали да измененията?

Имах опция да работя през последните години с последните кметове и техните екипи. За мое страдание те може би са претрупани със задания или нямат този взор напред, който е нужен. Имал съм диалози с кмета и виждах схващане, само че там е нужен по-силен екип за работата с младежи. Неслучайнои в този момент новата наклонност в образованието са младежките действия. Те не са свързани единствено със спорта, само че и сдруги юношески действия. За да може това да се случи е нужен екип, не може един човек да дава отговор и за спорт, и за просвета и доста други неща. Няма подобен пенкилер. Трябва екип от хора, който да движи избрани неща. Ние си партнирахме доста добре с общинските съветници на Движение за права и свободи и началника на “Спортни парцели ” Борислав Рачев, който също е от Движението. Имахме поддръжка и схващане от тяхна страна. Може би това беше най-плодотворното реалистично и материално изразено взаимоотношение с общината. Те идваха при нас, виждаха какво вършим. И може би това ги накара да ми предложат да се включа като специалист при тях. Мисля че с нашата експертиза може да подобрим взаимоотношението на общинските структури със спортните клубове.

Какво Ви дава работата с деца?

В педагогиката има един термин “Табула раза ”- “Бяла дъска ”. Върху нея може да напишем това, което желаеме да прочетем във времето. От една страна дава извънредно положителна сила, която ни държи млади. От друга страна ни дава убеденост, че България ще я има такава, каквато желаеме да я има. Ако залагаме на бъдещето - ще ни има. Ако не-не знам какво да мисля.

Кои от спортните ти качества биха ти били потребни в Общинския съвет?

Увереност, целеполагане и дисциплинираност. Това са трите качества, които са може би най-важни. В спорта имаме съответна цел, вършим проект и имаме дисциплинираност да следваме този проект.

Ти не се ограничваш обаче единствено със спорта?

Да, имам три и половина висши образования. Първата ми компетентност е треньор по карате, втората ми е преподавател по физическо образование. Благодарение на моите преподаватели в Академията разбрах, че в случай че желая да упражнявам децата би трябвало да бъда добър възпитател. Затова ми трябваше компетентност, а и да поработя в учебно заведение. Третата ми специалнст е треньор по кикбокс, а четвъртата, по която ми следва държавен изпит е “Младежки действия ”. Това е най-актуалната дисциплинираност, която навлиза в България. Това е пилотна година, в която преглеждаме работата с деца от най-различни ъгли. Ккато като спортна активност, по този начин и като субкултура. Искаме да погледнем на организацията на самия развой по нов метод, тъй че на тях да им е прелестно и забавно да дойдат тук. Сменяме целия метод, в който ние сме в конкурентна среда с останалите клубове за сърцата на тези деца. И аз като доста спортисти съм стартира единствено с концепцията за спорт, само че с времето съм осъзнал, че спорта не ми дава това което желае. Имало е случай да заставам на подиума, окичен с медали, аз съм международен първенец, а в действителност вътре в мвн го няма това, което съм желал. Децата не желаят да са първенци, те желаят да са уверени

Общинският съвет ще завоюва или децата от “Хелиос ” ще изгубят, в случай че хората ти гласоподават доверие на 29 октомври?

Имах забавна среща лятото в Министерството на спорта, по този начин се случи по време на образованието ми от последната ми компетентност. Моите преподаватели са в министерството, единият е консултант на министъра, а другия е зам.-министър. Успяхме да си поговорим за спорта, аз споделих моите визии за нещата в системата. На потегляне съветника на министъра сподели: - “Митко, разбирам огорчението ти, че не се разбираш с просветителната система. Образователната система те изхвърля, само че ти не си изхвърлил просветителната система. За да може да се трансформират нещата на нас ни трябват хора като теб ”. Незавивисимо, че те са изразители на една политическа групировка, а аз на друга. Всъщност общочовешкото е най-ценното тук. Така че аз ще би трябвало да уравновесявам сред работата тук и публичните действия. Ако ме изберат хората, моите помощници ще ми оказват помощ с цел да не останат децата ощетени. Вярва че и двете страни ще завоюват. В новия общински съвет ще има човек с нова визия, нови познания, и който от вътрешната страна може да подтиква другите да вървят напред.

Чуйте цялото изявление в звуковия файл:

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР