Г-н Паргов, изненада ли беше това, което се случи вчера

...
Г-н Паргов, изненада ли беше това, което се случи вчера
Коментари Харесай

Местните избори са залог за бъдеща национална власт

Г-н Паргов, изненада ли беше това, което се случи през вчерашния ден на конгреса на Българска социалистическа партия, т.е. оттеглената оставка на Корнелия Нинова?

- Наистина не можеше да се планува по какъв начин ще стартира, по какъв начин ще протече и по какъв начин ще приключи съвещанието на конгреса. Имаше разнообразни догатки и сюжети. Случи се един от тях – Корнелия Нинова преглътна егото си и откри сили да отдръпна оставката си.

Тоест, тя сподели, че има и задна скорост, защото по-рано сама призна, че я упрекват, че няма такава?

- Което в политиката не е неприятно. Защото политиката е комплицирана материя. Изисква от време на време да бъдеш корав, изострен, хладнокръвен. Но има обстановки, в които би трябвало да проявиш дипломатичност, такт, еластичност, да умееш да взимаш завои без да изхвърчиш от тях, както и да можеш да намалиш темпото или да дадеш задна скорост и да коригираш посоката.

Според един от анализаторите на политическите процеси, вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия е споделила "хоп " преди да скочи и закономерно се е пребила. Така ли е?

- Ами, има един сътрудник, който побърза да разгласи своята кандидатура (Красимир Янков – бел. ред.). Всъщност това е все едно да те поканят на закуска, пък ти да обявиш обществено, че отиваш на вечеря сутринта. С две думи: да не знаеш къде отиваш и защо отиваш.

Защо постоянно, когато има някакъв трус в Българска социалистическа партия, незабавно стартира да се загатва и вашето име като претендент за водач на партията?

- Категорично заявих, че пред мен този въпрос не стои все още, а вниманието ми е фокусирано върху локалните избори, за които към този момент стартирахме акцията. Следва етапа, в която ще издигнем нашите претенденти по места. След което на районните и на градската конференции ще ги изберем и утвърдим.

Лансираното от вас име на Мая Манолова като възможен претендент за кмет на София провокация ли беше или просто сондиране на мнение в обществото?

- Приемете, че това е една от многото хипотези за претендент за кмет на София.

Излезе ли Българска социалистическа партия единна от вчерашния конгрес и ще има ли силите и кондицията да се яви сполучливо на локалните избори?

- Българска социалистическа партия, както не един път съм казвал, е комплицирана, трипластова партия и в нея има разнообразни идейни течения – и комунисти, и социалисти, и социалдемократи. Това не допуска непрекъснато единодушие, само че в тази партия се държи на правила и полезности. Оцеляла е цели 128 години, което я прави неповторима по своята същина и история, една от дребното остарели партии в Европа. Въпросът е дали след този конгрес ще се реализира единение. Но най-важното е да се реализира обща целенасоченост и схващане, че локалните избори са залог за бъдеща национална власт. Ако това не го разбере всеки от нас, без значение на каква позиция е сега в партията, най-после ще се сърдим сами на себе си.

Можем ли да кажем, че вътрешната съпротива на Нинова е нокаутирана или тя ще продължи да основава проблеми?

- Не мога да кажа дали е нокаутирана. По-скоро развръзката на конгреса допуска затваряне на лидерския въпрос, което е най-важното сега. И напълно посвещаване на подготовката и провеждането на локалните избори.

Какво е вашето персонално мнение за претекстовете на тези хора, които по този начин нетърпеливо желаеха Корнелия Нинова да падне?

- Корнелия Нинова през 2016 година беше определена с обещанието от нейна страна за смяна в партията и смяна на България. Тя е много целеустремена в желанието си да реализира тези цели, само че от време на време, за жалост, се получава по този начин, че много хора се усещат непотребни или афектирани. Липсва разговор и връзка. Мисля, че и тя самата към този момент го осъзнава и го осмисля. И се надявам да се прояви предпочитание за разговор и от двете страни. Аз съм подготвен да спомагам за този разговор, в случай че бъде потърсено от мен подпомагане и помощ. Все отново съставлявам най-голямата организация. Както разгласих и предходната седмица, София би трябвало да бъде гласа на разсъдъка сега.

Как тълкувате думите на Нинова, които сподели през вчерашния ден: "Наиграхте се през последната седмица. Затворете портфейлите! "?

- Имате поради това, което сподели към някакъв предполагаем бизнес, който имал искания и ползи вътре в Българска социалистическа партия ли?

Да.

- Нека тя самата да каже кого, за какво и какво има поради. Аз персонално нямам визия защо става дума, само че тя може би ще хвърли повече светлина в тази посока, в случай че има предпочитание. Но е значимо да кажа – и преди конгреса, и през днешния ден след конгреса няма членове на Софийската организация, които да желаят да си хвърлят партийния билет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР