- Г-н, Марковски, стотици граждани Ви зоват да защитавате в

...
- Г-н, Марковски, стотици граждани Ви зоват да защитавате в
Коментари Харесай

Мастит адвокат: Законно имаш право да гръмнеш всеки, който ти влиза в къщата да краде!

- Г-н, Марковски, стотици жители Ви зоват да защитавате в съда обвинявания в убийството на Жоро Плъха доктор Иван Димитров, бихте ли се съгласили? 
- Може да ме пожелаят 4 милиона пълнолетни съзнателни български жители, само че само той би трябвало да ме пожелае.
- А вие по какъв начин ще реагирате, в случай че той изрази предпочитание да го защитавате? 
- Разбира се, че бих се съгласил. Това е една човешка идея, която ме задължава. 
- Какво би трябвало да се случи по закон след този случай? 
- Ако прокуратурата реши, че това е самозащита, доктор Димитров няма да бъде съден. Няма да внесат обвинителен акт против него. В момента има мъртвец, евентуално ще се образува се досъдебно произвеждане против рентгенолога. Но според настоящия закон прокурорът преценя дали някой да бъде притеглен като обвинен. 
- Какви са разновидностите? 
- Вариантите са два. Или го притеглят за обвинен за ликвидиране, или не го притеглят. Те могат да не го привлекат от прокуратурата, тъй като доказателствата сочат, че има неизбежна защита. 
- Каква е Вашата персонална позиция за случая? 
- Аз би трябвало да знам съответно какви са обстоятелствата. Чух, че нападателят е бил вътре в жилището на доктора и има доказателство, че му е протегнал ръка. Съобщават ми, че лекарят е бил засегнат. Но в случай че това го има като факт в делото, то ще бъде завършено с здравно. Този факт ще се изведе първо от показанията на доктора, второ от здравното. Този факт има своето значение. 
Но даже и да не е ранен, откакто е влезнал да обира къщата му, той има право на неизбежна защита. Такъв е законът. Има един специфичен текст, който гласи: няма превишаване рамките на неизбежна защита, когато нападателят е повреден в жилището на този, който се отбранява. Тоест имаш право да гръмнеш всеки, който ти влиза в къщата да краде. Законът ти го дава като право.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР