Г-н Манолов, за хората, които гледат консервативно на финансовата система,

...
Г-н Манолов, за хората, които гледат консервативно на финансовата система,
Коментари Харесай

Централните банки не могат да спрат децентрализацията на финансите

Г-н Манолов, за хората, които гледат консервативно на финансовата система, дано дадем ясна формулировка какво съставляват децентрализираните финанси?

- Първо, бих желал да отбележа, че когато приказваме за децентрализираните финанси, би трябвало да преглеждаме този развой в световен проект.  Децентрализираните финанси съставляват платформа с отворен код, без позволителен режим за достъп, напълно открит за всички участници без привилегировани условия за който и да е било, на която можете да търгувате цифрови активи, да заемете запас, да разпространение запас и т.н.  С една дума, можете да  използвате всички финансови услуги, които ви оферират обичайните финанси без да чакате позволение от който и да е и с цялостната увереност, че изискванията са идентични за всички участници с най-висока степен на сигурност. Обяснението е просто, защото те са основани на блокчейн технологията, а изискванията по дадена договорка са заключени в смарт договор.

  Бихте ли разяснили какво значи смарт договор?
- Смарт договора  представлява автоматизирано изпълняем контракт сред  напълно анонимни участници по дадена транзакция със съответните условия по него, които са непроменяеми. Всяка една договорка е изцяло проследима в цифров указател във всеки един миг от всички участници с едно изключение – няма информация за страните по договорката. Някои хора дефинират смарт договора като цифров протокол по осъществяването на изискванията по контракта.

Какви са преимуществата на тази идея пред обичайните финанси?
-  При централизираните финанси платформите (финансовите посредници)  държат вашите активи  във всеки един миг и в този смисъл вие носите и риска на този медиатор (риск от банкрут на посредника). При децентрализираните финанси във всеки един миг средствата са по ваша цифрова сметка и вие давате достъп до нея до размер закрепен авансово от самите вас. 

Също по този начин би трябвало да сте безусловно сигурен, че изискванията по осъществяване на една договорка са безусловно идентични за всички участници в системата.  Начините за ръководство на риска са много разнообразни спрямо обичайните финанси. При децентрализираните финанси най-важен е рискът от дефолтиране (хакване) на самия смарт договор. В интерес на истината, това става извънредно рядко, само че въпреки всичко става. 

Вече има одитни компании, които се занимават с оценка на риска на смарт контрактите, което прави нещата подредени. Не на последно място е, че децентрализираните финанси действат 24 часа 7 дни в седмицата и средствата ви са постоянно под ваш надзор.

А във връзка с разноските по една договорка...
- Това е по-комплексна тематика. От един месец насам стартира  процес на внезапно увеличение на комисионните  поради промяната на протокола на действие на етера. Трябва да отбележим обаче, че при комисионните също е годно правилото  „ всичко е във вашите ръце “, защото вие сами може да зададете оптималната комисионна, която сте податлив да платите по дадена транзакция. Децентрализираните финанси във всеки един миг действат на чисто пазарни механизми на тласъци и наказания. Това ги прави неповторими в съпоставяне  с централизираните финанси, където разпоредбите на играта се дефинират от медиаторите, и вие като участник де факто не можете да извършите каквото и да е било.

Как работят платформите при децентрализираните финанси?
- Като начало би трябвало да си откриете сметка съвместима с платформите за децентрализирани финанси. Над 80% от тях са основани на етериум мрежата. Препоръчвам разкриване на сметка в MetaMask. След, което може да вържете тази сметка към най-популярните платформи относително елементарно. Те са ,  compound.finance, . Съветвам доста деликатно да се следват указания на самите платформи, тъй като има основни разлики както при употребяваната терминология спрямо обичайните финанси, по този начин при главните правила на действие. От опит мога да ви кажа, че е съществена неточност, когато се пробвате да си обясните метода на действие на децентрализираните  финанси с обичайните модели.

Споменахте кредитирането. С какво децентрализираните финанси са потребни?
-  В основата на децентрализираните финанси, като източник на средства, стоят по този начин наречените „ ликвидни пулове “. Както знаем при обичайните финанси главният източник на ликвидност са централните банки. Ликвидните пулове  са основата на системата и те де факто са източник на средствата за кредитиране. Те набират средства от пазарните участници на чисто пазарен принцип. За да бъда по-ясен, бих ги оприличил на „ фондове за ликвидност “. Лихвените проценти предлагани на участниците, които влагат активи в тях се трансформират по няколко пъти дневно според от търсенето и предлагането. Както споделих първоначално имаме безусловно изчистени пазарни механизми на действие. Някои платформи дават бонуси, при тегленето на заеми, в случай че няма интерес към този тип интервенции. Бих сравнил това с държавните облигации с негативна рентабилност при обичайните финанси. Тази „ привилегия “ обаче както виждате „ да взимаш пари назаем и да ти заплащат “ при децентрализираните финанси е налична за всички участници. В момента, когато системата се балансира „ бонусът “ отпада. Бих оприличил децентарлизираните финанси на система, която действа  с висока степен на правдивост за всички участници.
 
Нека въпреки всичко очертаем и рисковете при този модел.
- Децентрализираните финанси не са безрискова среда. Разбира се, че не би трябвало да инвестирате в тях всичките спестявания, които сте създали, не би трябвало да инвестирате средства, които са заемни. Препоръката ми е да се стартира с вложение в ликвидни пулове, които са основани на стейбъл койни (това са цифрови активи, които имат поръчителство фиатни пари, най-много долари). Така ще избегнете риска от внезапна амортизация на цената на активите. Това става постоянно, защото приказваме за финансова среда, която занапред ще се развива и всички опасности на софтуерните новости са й присъщи. Вече загатнах, че най-същественият риск е на самия смарт договор, само че има и загатнах, че има одитни компании с надеждна експертиза, към които поучавам да се обърнете преди да започнете да инвестирате в децентрализирани платформи.

На фона на рецензиите от някои държавни управления и централни банки, какво бъдеще виждате пред децентрализираните финанси?

- Това е бъдещето заради доста, доста аргументи. Осъзнавам, че ще взривя традиционалистите с тази моя позиция, само че по този начин мисля. 

Централните банки схванаха, че става въпрос за съществуването на мега-тренд. 

Разлика сред мега-тренд и тренд е следната: Трендът по принцип е наклонност, която може да бъде следена от надзорни  и регулаторни органи. Мега-трендът е наклонност, която ще се осъществя без значение каква е позицията на надзорните и регулаторни органи. Децентрализираните финанси са мега-тренд. Знаем какъв брой пъти до този миг бе „ заровен “ биткойн и къде е цената му сега. Това е повода от ден на ден и повече централни банки да осъществяват цифровите пари. Бих оприличил този развой като началото на построяването на връзката сред децентрализираните и централизираните финанси, за което ги адмирирам.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР