- Г-н Кънев, какво мислите за тази черна прокоба на

...
- Г-н Кънев, какво мислите за тази черна прокоба на
Коментари Харесай

Парадоксално, но факт - Русия сама ни избавя от енергийното си бреме

- Г-н Кънев, какво мислите за тази черна поличба на някогашния министър председател Бойко Борисов: " Ако бяхме власт, щях да заповядам да върнат старите цени на тока. Бизнесът ще бие с камъни това държавно управление "? 

- Това е типично за Борисов изявление. Само ще напомня, че цените на тока и газа растяха и когато той беше на власт. А сегашните поскъпвания значително се дължат на отхвърли от промени по негово време. Той постоянно е залагал на определен вид електорат, на който преди успяваше да показва неуспехите си като триумфи, а в този момент подлага на критика държавното управление за проблеми, които той е основал или не е решил - ще дам образец с интерконектора с Гърция, който беше занимателен точно от държавните управления на Борисов. За съжаление, немалко хора " се връзват " на това говорене - виждаме, че последните социологически изследвания дават над 20% поддръжка за ГЕРБ.

-  А в същото време поддръжката за   " Продължаваме промяната " - водещата партия в ръководещата коалиция, трагично се свива. Защо?

-  Първо, времената са сложни. Второ, има несъгласия в самата коалиция. Трето, ръководещите имат голям проблем с комуникационната политика, от това губят доста. Не умеят да изясняват и да убеждават, а в политиката това е извънредно значимо. 

За да управляваш в сложни времена, ти би трябвало огромен политически запас. Когато навремето кабинетът  " Софиянски " трябваше да спре хиперинфлацията след кабинета " Виденов ", той имаше голяма поддръжка, която позволяваше да се изтърпят всички непопулярни ограничения.

- Така беше и 2009-2010 година, когато ГЕРБ пристигна на власт, тъкмо се беше развихрила световната финансова криза, само че държавното управление имаше мощни позиции...   

-... а сегашното правителство е притиснато отвсякъде, включително и от вътрешната страна, и поддръжката за него се топи. Виждате, даже го упрекнаха, че надали не то е спряло съветския газ и че то е отговорно за скока на цените.

Инфлацията сега има своите съществени аргументи, на които няма по какъв начин да се повлияе. Агресията на Русия в Украйна води до страхове и до дефицити - в световен мащаб. А знаем какво става с цените, когато има дефицити и страхове. В момента ситуацията - икономическа и политическа, е такава, че държавното управление е насила да ползва неправилни и спорни ограничения и да прави големи взаимни отстъпки, тъй като няма задоволителна политическа поддръжка.  То на процедура предлага два вида ограничения, които взаимно се  " бият "  - по едно и също време се пробва да гаси инфлационни пожари и да подвига приходите, което на собствен ред помпа инфлацията. 

- Все отново не може без ограничения, нали?

- Така е. Но " обезщетителните " ограничения би трябвало да се правят с лаг във времето, с леко закъснение - два-три-четири месеца, и тогава да се компенсират приходите, а не месец за месец, не непрестанно изсипване на ограничения и актуализации.

А когато искаш да бориш инфлацията, можеш да направиш две неща. Първото е да увеличиш предлагането на стоките, които най-вече способстват за инфлацията - имам поради енергетиката, храните, строителните материали. Желязото, стоманата доста нарастнаха? Значи би трябвало да се работи с Европейска комисия да се отстранен митата за трети страни,  за да може да внасяме стомана и желязо на конкурентни цени.

- Работеща мярка ли е намаляването/премахването на акциза за горивата?

- Предлага се това, а никой не пита " ЛУКойл " по какъв начин образува цените си и за какво е толкоз скъпо у нас, в случай че внася главно съветски петрол " Уралс ", който сега е много по-евтин от съперниците си поради глобите.  

- Но нали сме пазарна стопанска система, нима държавата може да подреди на една акционерна компания с непознато присъединяване да продава по-евтино?

- В случая обаче приказваме за монополни цени - каквито са цените и на " ЛУКойл ", и на " Газпром " - един снабдител има посподстващо състояние на пазара и той диктува цените. Държавата може да назначи огромна инспекция, да употребява всички институции и способи,  за да изчисли всички пропуснати изгоди и вреди за бюджета през годините с лихвите и да  " връчи " данъчните актове на " ЛУКойл ". В Румъния направиха нещо сходно и актът беше за голяма сума - 1 или 2 млрд. евро. 

-  Какво имате поради под пропуснати изгоди?

 - Говоря за неплатения налог облага, за деформиране на финансовите резултати - на България се продава безценен нефт, горивата се изнасят на ниска цена, облагата се образува другаде, в нашия бюджет нищо не влиза. Това е необичайно ишлеме, никой не знае какви количества се преработват.  Преди време разбрахме, че една от огромните експортни дестинации за български горива е Сингапур. Оказа се, че това се дължи на износ на " ЛУКойл ". Най-вероятно става дума за продажби на офшорна компания. Ето подобен вид преводи би трябвало да се проследят. 

- Но Бойко Борисов се хвалеше, че е направил такава система за наблюдаване на танкерите в Черно море, че и цаца не може да плува незабелязана? В момента Вие казвате, че и преди, и в този момент никой не контролира  " руския анклав "   в Бургас?   

-  Съпротивата за отварянето на тази " черна данъчна кутия "  е отромна. Дори в самото държавно управление няма консенсус - в нефтохима работи брачният партньор на водач на един от съдружните сътрудници (Корнелия Нинова, бел. ред.). Представител на страната в " Нефтохим " е  Красимир Първанов, индивидът, който като началник на НЕК подписа анекс за АЕЦ " Белене ", разрешил на Русия да ни осъди да платим реакторите.

- Преди Първанов там беше Румен Овчаров.

- Това са хора, които вероятно са посочени от съветската страна, не от българската страна.

- Намаляването на Данък добавена стойност ще помогне ли за понижаване на цените? 

- Виждаме, че има напън за това и държавното управление поддава. Смятам, че е рисково, за какво ще се повлече опашка от чакащи, които също желаят да получат понижение. Това е разрушаване на основите на Данък добавена стойност, който е най-големият приходоизточник на бюджета. И каква е изгодата - вижте ресторантьорите, ставката бе понижена на 9%, да не би цените да паднаха? Просто с такива " помощи "  някои сектори получават по-големи маржове на облагите си. Което поражда вкус и у други да желаят същото. 

В България има разнообразни стопански системи - едните работят в пазарни условия, другите разчитат на привилегии и на политически чадъри и там стават най-големите " игри " с цените. В първата група са дребните и междинни компании, в нея са и експортьорите, които се борят за място на международния пазар. Но има цели големи сегменти, в които има изключително мощни локални играчи, те са си разпределили пазара и използват договорки и подкрепи, вместо да се конкурират между тях. Говоря за строителство, транспорт, акцизни артикули, туризъм ненапълно. Става дума за едри играчи, които са свързани с предходното ръководство - то им е създавало " специфични " условия, те са му осигурявали електорална поддръжка на изборите. И в този момент са недоволни, че са им отнети тези подкрепи. Същите в този момент са отпред на " протестната вълна " против държавното управление на Кирил Петков.

Вижте работодателските организации - корените им са съвсем същите с тези, които до неотдавна управляваха. Те са против всеки и всичко, което считат за " непознато тяло " - непознатите вложители, Европейски Съюз с неговите правила, политиците, които желаят действителна борба с корупцията. 

- През първите три месеца на 2022 година има добър растеж на стопанската система и рекорден експорт. Но какво ще се случи в идващите месеци, чака ли ни рецесия?

-  Много зависи от това по какъв начин ще се развие войната и какъв брой съществени ще са вредите. Защото тя основава големи проблеми с доставките. Инфлацията сега е подбудена тъкмо от това - от сривове на предлагането. 

- ОПЕК, огромните производители на нефт, сякаш играят сега за Русия - не бързат да увеличават добивите на петрол и да подтиснат ценовото напрежение? 

- Русия има дълга ръка - за петрола в Саудитска Арабия и другите арабски страни, за газа в Катар, Египет и т. н. На процедура Съединени американски щати са единствената страна, в която Русия няма сходни лостове за въздействие. Слушах по радиото по какъв начин Рамадан Аталай от Движение за права и свободи се ядосваше, че сме се отказали от " Газпром ", че купуваме безценен газ от Съединени американски щати, а не купуваме от Алжир (в същия ден съветският външен министър Лавров е бил на посещаване тъкмо в Алжир).

Почитателите на режима на Путин са потресени, че България ще се оправи, че съумява да откри други възможности, че получава поддръжка от Съединени американски щати.  Парадоксът е, че най-накрая имаме действителна опция да скъсаме с енергийното задължение на Русия и това се случва посредством на самата Русия - поради нейната експанзия в Украйна и поради нейното нападателно държание по отношение на противников страни, за каквато разгласи и България.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР