Г-н Георгиев, от гледна точка на една от най-големите компании

...
Г-н Георгиев, от гледна точка на една от най-големите компании
Коментари Харесай

Земеделието е в окото на перфектната буря

Г-н Георгиев, от позиция на една от най-големите компании в сектора - " Агрион ", по какъв начин се развива пазарът на земеделска земя през последната година?
- Както постоянно през последните години - динамично, само че стабилно. Ако през последните две години се борихме единствено с Коронавирус вълната, в този момент към нея се прибавиха още три провокации - войната в Украйна, енергийната рецесия и сушата в Европа. Без да забравяме скока на цените на главните първични материали за селското стопанство - торове, горива, семена. Перфектната стихия за цените на земеделската продукция. В тази обстановка сдруженията като нас би трябвало деликатно да преценят вложенията си. През последните години ние залагаме на консервативна, само че устойчива тактика, която в този момент, във времена на рецесии, дава своите резултати. Портфейлът на компанията се усилва стабилно, с качествена земя, от ден на ден стават клиентите, които избират " Агрион " за сътрудник - притежатели на земеделска земя и арендатори. Промяната не е нещо, което ни плаши. За годините, в които работим, ние извадихме на ярко бизнеса с ръководството на аграрни земи. Сега трасираме идната стъпка - цифровизация на селското стопанство, основаване на нови бизнес ниши, създаване на устойчива инфраструктура, която да дава плодове години по-късно.
Ще нараства или ще поевтинява земеделската земя?
- Добрата земя постоянно ще нараства. Ще ви дам образец със Съединени американски щати - през последните 25 години доходността от аграрни терени е 11.2%. За съпоставяне - за същия интервал приходът от S&P 500 е 9.2 на 100. Излиза, че земята е по-печеливша от акциите. Във времена на рецесия земята е и актив леговище. Затова доста вложители, в това число и в България, се насочиха към вложения в земеделска земя.

Тук обаче желая да светна една алена лампичка - не всяка равнища носи рентабилност и не всяка инвестиция носи облага.

Земеделието е доста необикновен бизнес, който би трябвало да познаваш от вътрешната страна. Приходите от земя зависят от местоположението, типа на терените, културата, която се отглежда, конкуренцията сред арендаторите и още стотици други неща. Често хората се подлъгват и влагат в нещо, което им носи единствено загуби. Затова предлагам при всяко желание за изкупуване или продажба на земя те да се обръщат към профилирани компании като " Агрион ". Ние познаваме землищата в България, разполагаме със характерен програмен продукт, който ни демонстрира какъв е капацитетът на дадени терени, формираме цената по специфичен логаритъм, който ни дава опция за самостоятелна оценка на инвестицията. И най-важното - при нас няма късмет да бъдете измамен или ограбен. За страдание сходни случаи в последно време не са изключение и приканвам хората за повече внимание.
Реклама Какво имате поради под " сходни случаи "?
- Засилената интензивност към земеделската земя притегля както хора с проекти за бизнес, по този начин и други с не толкоз чисти планове. Напоследък виждаме взрив на така наречен подправени брокери, които се показват за чиновници на одобрени компании. Общото е, че те нямат офиси, нямат мрежи за контакти, даже мобилните им телефони са за еднократна приложимост. Предупреждавам хората да не се доверяват на такива измамници. Там вероятността да бъдете излъгани е голяма. Доверявайте се на одобрени компании с дълготрайни обичаи в сектора и построена система от брокери в цялата страна.
Споменахте сушата, това ли е най-големият риск сега за селското стопанство?
- България не е изолиран остров, по тази причина рискът за реколтата от световното засушаване е голям. Ще ви напомня, че през 2020 година засушаването изтри близо 70 на 100 от реколтата в Добричко. Бяха наранени и доста други райони. В същото време не виждам да се влагат съществени старания в възстановяване на напояването. Земеделските земи, които се напояват през последните години, обгръщат по-малко от 10% от площите с годни за потребление напоителни уреди, построената хидромелиоративна инфраструктура не е в положително положение и се нуждае от възобновяване и преструктуриране.
Какви са трендовете за 2023 година при цените на земеделските имоти?
- Както загатнах, пазарът сега е мъчно предсказуем. Надявам се с имунизациите, преодоляването на пандемията и най-много края на войната в Украйна той да се възстановява. Във времена, в които актуалната рецесия слага на тестване цялата планета, отговорността за положението на земеделието е извънредно висока. От хората на полето до стопаните на земята - всички би трябвало да поставим спомагателни старания, с цел да го възродим. За това е нужна най-много дълготрайна визия и работеща тактика за развиване. Това е и задачата на " Агрион " - посредством нововъведения и създаване на нови бизнес ниши да подкрепи и развие този развой.
Какви са проектите на " Агрион " за идващите години?
- Изминалите две години несъмнено бяха по-сложни от нормалното. Хубавото при нас е, че екипът на " Агрион " се оказа кадърен да прегърне рецесията и да я обърне във благоприятни условия. От няколко години работим за дигитализирането на доста от дейностите на компанията и коронавирус рецесията сложи за нас началото на акселерацията на този развой. Използвахме момента, с цел да понижим до най-малко физическия контакт с клиентите, без да пострада качеството на услугите, които предлагаме. С горделивост мога да кажа, че към този момент съвсем всички процеси са напълно цифровизирани - от покупката, през продажбата и кредитирането до отдаването чартърен и аренда. Сега ни следва нова стъпка - от есента стартираме нова, извънредно съвременна платформа за търговия със земеделска земя посредством нашия уебсайт. Той ще бъде напълно освежен, с цел да се трансформира в един същински магазин за земя - място, в което можете да продадете преференциално и елементарно вашите ниви, само че и да наемете земя или пък да вземете заем за вашето стопанство. Амбицирани сме нашият уебсайт да се трансформира в най-хубавото място за земеделие, в което всеки може да откри информацията или услугата, която му би трябвало в региона на селското стопанство.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Земеделие
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР