Г-н Ганев, каква беше 2019-а за ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени

...
Г-н Ганев, каква беше 2019-а за ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени
Коментари Харесай

Времето за реформите изтече, ГЕРБ гледа вече към редовните избори

Г-н Ганев, каква беше 2019-а за ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, "Обединени патриоти "?

- Изборите през май и октомври бяха тест за четирите обединения и резултатите от тях са единствения справедлив измерител за тяхното положение. Изводите са следните: ГЕРБ резервира преобладаващата си роля и утвърди наличието си в локалната власт за още четири години. Това е от изключително значение, тъй като точно присъединяване в локалните органи на властта дават политическа жизнеспособност на партийните структури по места. Българска социалистическа партия остава съществена опозиционна мощ, само че без да бъде припозната като достоверна опция на ръководството. Движение за права и свободи сподели неизменност и тотална победа над главния си конкурент в полето – ДОСТ. Изборите демонстрираха и смяна в структурата на изборния корпус на придвижването – от ден на ден навлизат в нови полета – обществено маргинализирани общности, само че и губят гласоподаватели измежду българските турци. Емиграцията на част от това малцинство към западна Европа няма по какъв начин да не оказва въздействие върху резултатите на Движение за права и свободи. Обединените патриоти през тази година станаха разединени патриоти. Като електорален правоприемник на някогашното обединяване се явява най-много Вътрешна македонска революционна организация, само че и на партията на Каракачанов ще й бъде мъчно сама. НФСБ и „ Атака “ не дават индикации за светла вероятност.

Кое е политическото събитие на отиващата си година?

- Трудно можем да определим тази година с едно събитие като беше да вземем за пример предходната, която се характеризираше с българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Бих показал две събития, които дават лице на политическата 2019-а – изборите и апартаментгейт. Имотният скандал повлече голям брой последствия след себе си, като най-съществената, несъмнено, е оставката на Цветан Цветанов от всички държавни и партийни постове. ГЕРБ без Цветанов навлиза в нова фаза. Смятам, че кадровите промени, които Борисов направи за локалните избори са единствено първа крачката към една по-голяма смяна за партията, която следва.

Имахме два избора и нито една промяна в нито един бранш. Ще изкара ли това държавно управление мандата си?

- Резултатите от локалните и европейските избори не дават мотив да се приказва за предварителни избори. Ако няма някакви форсмажорни условия, които да извърнат коренно картината, отиваме към постоянен избор напролет на 2021 година. Не мисля, че и опозицията желае по-бързи избори. Все отново Българска социалистическа партия в идващите 5 месеца ще се занимава главно със себе си, а от есента на 2020-а на практика ще сме към този момент в акция за постоянни парламентарни избори.

Реформи, за жал, не би трябвало и да чакаме. Времето за тях изтече. Реформите постоянно са свързани с непопулярни ограничения и обществено напрежение и би трябвало да се вършат при започване на мандата. ГЕРБ гледа към този момент към постоянните избори и не желае непотребни имиджови вреди година и няколко месеца преди тях.

Спокойна ли ще е 2020 година, откакто няма да има избори?

- Ако под спокойна се счита година, в която няма избори – да, може би ще е спокойна. Но това не изключва съществуването на кавги, на каквито сигурно ще бъдем очевидци. Надявам се годината да бъде спокойна в стопански проект. Тенденциите, които се следят в огромните европейски стопански системи, не са положителни. Дано да се разминем и през идната година с икономическа рецесия.

Ще има ли още смени на министри и за какво?

- Не е изключено. Забележете Борисов по какъв начин сменя министри – при скандал или високо публично напрежение, фокусирано върху даден сектор. Да обсъждаме кой ще е идващият министър, който ще падне, би било чиста проба гадание. Не се ангажирам да предсказвам, само че е по-вероятно да има смени.

Защо Бойко Борисов е толкоз раздразнителен в последно време изключително, когато президентът Румен Радев подлага на критика него и държавното управление му? Има ли упоритости Борисов за президент?

- Отношенията сред Радев и Борисов не са се трансформирали в последните две години. Вероятно ще останат такива и до края на мандата на Радев. Колкото до проектите на Борисов, съгласно мен те са свързани най-много с парламентарните избори, които са преди президентските. Вече след парламентарния избор и конфигурацията в 45-тото Народно заседание, Борисов ще взема решение по кой път да върви.

След 30 години народна власт хората се отчуждиха от изборите. Не имат вяра ли към този момент, че гласът им има значение?

- Силно ме тормози ерозията в доверието към изборния развой. Затова имат виновност всички болшинства в последните 15 години, които преди всички избори се захващат с смяна в изборните правила. Това оставя нас, гласоподавателите, с горчивия привкус, че измененията се вършат в интерес на ръководещите. Около всеки един избор сме очевидци на грозни подиуми. Така че няма по какъв начин да не се стигне до отдалеченост сред гласоподавателя и изборната урна. Но не считам, че доверието ще се върне посредством избрана технология – дали машини, дали електронно гласоподаване. Това може да породи нови проблеми, които единствено да задълбочат недоверието в изборния развой. Рано ни е още за такива нововъведения. Първата стъпка, от която би трябвало да се стартира, е да се реализира най-малко условен консенсус за разпоредбите на изборите и да мине един избирателен цикъл по тях.

Какво е обяснението за толкоз огромен брой недействителни бюлетини на последните избори и какво може да се направи, с цел да се преодолее този проблем? Машинното гласоподаване не е ли панацеята?

- Обяснението за недействителни бюлетини се крие в преференциите. Вижте какъв брой са недействителните гласове при изборите за кмет – толкоз, колкото са в другите европейски страни или по различен метод казано – в пъти по-малко. Преференциите явно затрудняват българския гласоподавател. Не ме разбирайте неправилно – корав последовател съм на преференциите, само че те са още сравнителна оригиналност за България и приписвам това като неточност на растежа. Машинното гласоподаване би решило казуса с преференциите, само че ще породи други. Възможен ли е пробив в софтуера на машините? Как ще разбираем, че машините са мощно предпазени, откакто се позволи пробив в Национална агенция за приходите? Въпроси, на които към момента не съм чул съответни отговори. Щом в Германия, Франция, Англия, Италия и впрочем могат да проведат почтени избори с хартиени бюлетини без машини, за какво ние да не можем?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР