- Г-н Елимелех, целият свят наблюдава събитията в Близкия изток

...
- Г-н Елимелех, целият свят наблюдава събитията в Близкия изток
Коментари Харесай

Изкуственият интелект по време на война: Израелският киберексперт Орен Елимелех специално за Euronews Bulgaria

- Г-н Елимелех, целият свят следи събитията в Близкия изток и сухопътната атака на Израел. Но има ли война и в киберпространството?

 

- Да, Анастасия. Има огромна война в киберпространството. Това е четвъртото измерение. По същото време на 7 октомври, когато стартира войната в Израел, може би 10-15 минути по-късно стартира и кибервойна. Атаките бяха съвсем 100 пъти по-мощни, в сравнение с ден по-рано. Това са офанзиви за отвод от услуга, приключване на данни, Ransomware и спиране на работата на бизнеса. Има доста офанзиви против разнообразни организации, компании, университети, финансови институции и против държавното управление. Но имаше и доста огромен фокус на офанзивите против медиите, против новинарския поток. Каква е повода? За да се нападна общият консенсус на отзиви, с цел да се основат подправени вести. Войната е реалност освен по суша и по въздух, само че и в киберпространството.

 

- Как тези офанзиви се отразяват на израелските институции и медиите в страната?

 

- Създава се доста огромен ужас. Кибератаките нанасят вреди, блокират уеб сайтове. Но също така нападат консенсуса в обществото. Това се прави освен с ботове и подправени вести, само че и посредством локални канали. Създават подправени новинарски уеб сайтове, канали в WhatsApp и Telegram, проникват даже в онлайн игри за деца. Нанасят контузия на обособени хора, на обществото. Има доста боязън, което оказва помощ на хакерите да предизвикват суматоха в популацията. Понякога даже публицисти употребяват тези подправени вести и ги трансформират в средства за когнитивна война, психическа война. Тази информация се показва за истина, само че в действителност не е.

 

- Могат ли хората, против които са ориентирани тези офанзиви, да се защитят по някакъв метод?

 

- Да, несъмнено. Много добър въпрос. Хората би трябвало да бъдат доста бдителни. Ето и няколко съвета. Не отваряйте линкове от уеб сайтове, които не познавате и на които не вярвате. Не отваряйте всяко видео, което получавате, бъдете нащрек и пазете идентичността си онлайн. Избирайте мощни пароли и инсталирайте устройство за актуализиране на мобилния си телефон или на компютъра си сигурно на крайната точка. Когато избирате ключова дума, не я използвайте на всичките си устройства или във всички уеб страници, в които се регистрирате. Правете разнообразни пароли.

Освен всичко това, доста е значимо хората да внимават и да не имат вяра на всичко, което виждат в новините. Защото в случай че приказваме за цифровото пространство, новините могат да бъдат преобразувани. В днешно време е доста елементарно с нови технологии и изкуствен интелект да бъдат основани подправени вести.

 

- Един от въпросите ми визира точно изкуствения разсъдък. Какво е мястото му в актуалната война?

 

- Изкуственият разсъдък в действителност основава подправени вести. Използвайки инструментите на изкуствения разсъдък, като ChatGPT може да бъде създавана манипулирана информация. Виждали сме доста сходни подправени изявления, които безконтролно и безрезервно се употребяват от публицистите. Разпространява се най-разнообразна дезинформация, отнасяща се до деца, бебета и ужасяващи картини. Не всичко обаче е правилно. Ако следите по-отблизо, ще забележите, че множеството сходни вести са в действителност подправени и са част от огромна агитация.

В Израел създадохме група от хора, която се бори с войната в киберпространството. Ако сте видели нещо, за което имате подозрения, че не е правилно, в Telegram, WhatsApp или уеб страница, имаме бот, който може да ревизира дали това е подправена вест, или не. Той е отворен и безвъзмезден и всеки може да ревизира дали новината е вярна, или не.

 

- Как може всеки елементарен човек, в случай че не знае за вашата група от проверители на обстоятелства, да ревизира дали дадена вест е подправена или основана от изкуствен интелект?

 

- Чудесен въпрос. Не е елементарно, само че има няколко елементарни стъпки, които всеки може да направи. В Гугъл да вземем за пример има функционалност за търсене на фотоси. Можете да я качите и да ревизирате по кое време е направена и кой и къде я е разгласил в предишното. И бъдете доста деликатни и бдителни. Много е мъчно, тъй като изкуственият разсъдък е доста добър и ще става още по-добър.

Ботът за инспекция на подправени вести, който създадохме, е основан на изкуствен интелект, само че се управлява и от действителни хора. Не е елементарно да се разпознаят подправените вести. Можете да потърсите оригинала на дадена фотография в Гугъл и да се опитате да четете сред редовете, в случай че сте задоволително съобразителни.

 

- Мислите ли, че изкуственият разсъдък би трябвало да бъде контролиран?

 

- Определено. Имаме потребност от регулация на киберпространството като цяло. Част от него е и изкуственият разсъдък. Бизнесът по света зависи от хората, а хората могат да употребяват изкуствения разсъдък, с цел да свърши тяхната работа доста елементарно. Например, в случай че хакер желае да се научи по какъв начин да нападна дадена организация, с съществуването на изкуствен интелект той няма потребност да се учи. Трябва единствено да напише командата и технологията ще свърши сама цялата работа.

Задължително би трябвало да има регулация за потреблението на изкуствен интелект, само че тя би трябвало да бъде част от доста по-голяма инфраструктура за киберсигурност, ориентирана към обособените страни и държавни управления и за бизнеса.

 

- Мислите ли обаче, че е постижимо да имаме такива регулации?

 

- Да, изцяло постижимо е. Това към този момент се случва в разнообразни страни. Например, в Съединени американски щати на 4 май има стратегически конгрес за киберсигурност за цялата общественост разработчици на програмен продукт. В Израел има квалифициран документ за регулационна рамка, която визира освен държавния бранш, само че и бизнеса. Към момента тя визира единствено държавното управление, само че ще бъде разширена и към частния бранш. По същия метод се случват нещата и в Съединени американски щати, и в останалите страни.

 

- Ами в Европейски Съюз? Мислите ли, че скоро ще имаме регулации върху изкуствения разсъдък?

 

- Мисля, че да. Причината е, че технологията се разраства доста бързо. Както в региона на персоналните данни беше основана регулационна рамка, по този начин и във връзка с изкуствения разсъдък се чака да бъдат сложени граници за това кое по какъв начин се употребява, по кое време се употребява тъй че да не предизвиква вреди. Това се отнася до всеки огромен инструмент като Интернет да вземем за пример може да се употребява за причиняване на вреди, само че може да се употребява и за положително. Но има потребност някой да го насочи в вярната посока.

 

- Да погледнем още веднъж към събитията в Израел. Властите в страната оповестиха, че основават “Кибер купол ” по сходство на системата “Железен купол ”. Каква е главната му цел? Как ще работи?

 

- Целта на “Кибер купола ” е да пази организациите, да има оказва помощ против хакерски атаки. Има група от компании, в която съм и аз, които поддържат разнообразни компании изцяло гратис и непринудено, с цел да усилят тяхната отбрана. “Кибер куполът ” е ориентиран към отбрана на бизнеса, в които с проникнали хакери, или да им оказват помощ да се приготвят за бъдещи офанзиви. Както към този момент казахме, има война в киберпространството, по тази причина оказваме помощ на бизнеса да се отбрани и да се бие на тази сцена.

 

- Как тъкмо работи тази система? Колко души са заети в този въпрос, какви са ежедневните им задания?

 

- В момента за тази система работят над 500 души и над 100 бизнеса. Работят дружно всеки ден, всеки час, всяка нощ. Понякога се работи през нощта повече в сравнение с денем. Помагаме на бизнеса, само че освен. Често се случва ние да правим атака в киберпространството против Хамас и други организации. Действаме и в двете направления - отбрана и офанзива. Правим го непрестанно. Ако даден бизнес има потребност от нещо, може да се свърши с нас, имаме уеб страница и екип, който ги съветва и взема решение по какъв начин да се работи съгласно обстановката. Всеки следобяд имаме срещи, на които обсъждаме какъв е напредъкът и по какъв начин да реализираме поставените цели. Така работим към този момент от няколко седмици и се разрастваме от ден на ден и повече.

 

- Колко добре готови смятате, че са израелските институции против тези офанзиви?

 

- Ще бъда почтен и доста пряк. По-голямата част от бизнеса не е добре квалифициран, даже в Израел. Правителството е доста добре квалифицирано на киберарената. Ако погледнем към хакерските атаки, ще забележим, че по-голямата част от тях са ориентирани против медиите, новините и другите типове свободен бизнес. Банките, финансовите и застрахователните институции също пострадаха, само че не в подобен огромен мащаб. По-голямата част от вредите са при медиите и осведомителните системи. Държавните институции са предпазени значително. Всичко е въпрос на слагането на фокус на вярното място. Организациите в Израел би трябвало да имат разбирането, че киберпространството е част от отбраната. Ако имаш бизнес, той би трябвало да бъде предпазен.

Това се отнася и до България. Препоръчвам ви да не чакате война, нямате потребност от спор, с цел да разберете, че хакерската атака е въпрос на време. Кога ще се случи и какъв брой мощно ще ви засегне. Трябва да бъдете готови за рецесия. Ако бъдете самодейни, ще се отбраните, а хакерът ще насочи вниманието си някъде другаде. Той няма да се пробва да проникне някъде, където ще му би трябвало доста време, с цел да реализира триумф, тъй като времето е пари.

Например, в случай че с цел да нападам вас, ще ми трябват към два часа, а за различен бизнес ще ми трябват два дни, ще избера да нападам вас. Защото времето е пари, а аз желая да имам и двете.

 

- Знаете ли от кое място идват офанзивите? От кои хакерски групи, от кои страни са те, забъркани ли са задгранични държавни управления, с изключение на палестинците?

 

- Да. Не е доста елементарно да установим чия е отговорността, лишава време и не всеки път можем да сме сигурни на 100%. Много е елементарно някой да скрие идентичността си, да смени IP адреса си и да прикрие следите си. Но да вземем за пример в последните 3-4 офанзиви, които проверявах, имаше няколко групи. Те са на Хамас, само че са свързани с Иран и със подмолната поддръжка на Русия. Не е елементарно да разберем коя група стои зад офанзивата, с коя страна е обвързвана и с какви принадлежности работи. Но лека-полека започваме да научаваме от ден на ден.

 

- В началото на войната след събитията от 7 октомври целият свят си задаваше един главен въпрос. Как се случи по този начин, че израелските специфични служби, които са считани за най-хубавите в света, не схванаха какво ще се случи. Имате ли отговор на този въпрос?

 

- За страдание нямам отговор. Това е въпросът за милион $. Сигурен съм, че ще има подробно следствие на този въпрос в Израел, само че това ще се случи след края на войната. Защото това изненадващо нахлуване провокира доста суматоха, всички по света го видяха. Много скърбя за тази обстановка. Вярвам на своето държавно управление и го почитам, по тази причина съм сигурен, че в случай че имаха информация за подготвяната офанзива, щяха се приготвят за нея. Няма място за никакви тайни теории. Ще има следствие, само че то ще се случи след войната.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР