- Г-н Добрев, защо се кандидатирате за лидер на БСП

...
- Г-н Добрев, защо се кандидатирате за лидер на БСП
Коментари Харесай

Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

- Г-н Добрев, за какво се кандидатирате за водач на Българска социалистическа партия, какво можете да предложите на партията?
- Защото последователно стопираха да се извършват задачите, към които се обединихме преди 4 година - обновяване на партията, взимане на решенията вътре в партийните органи, а не неизвестно къде, ценене на ролята и мястото на структурите. И да ви кажа почтено, тотално спря разговорът на ръководителя с управителните органи. Ще ви дам образец - три години каквито и диспути да е имало, Националният съвет приемаше всяко предложение на ръководителя. Отказът пристигна, когато просто нямаше диалог. Накрая стигнахме до обстановка " няма Национален съвет, няма проблем " Второ - вместо да нападаме властта в страната, стартира кръгова защита на председателския пост, и то с операции. Кандидатирам се, тъй като няма да разреша смяната да се трансформира в замяна. Няма да зарежа нещата по средата. Поставих името си и посветих 15 години от живота си да работя за това.

- Защо 4 години бяхте част от екипа на Корнелия Нинова, а в този момент се представяте за нейна опция? Това не се схваща от съпартийците ви, даже мнозина видяха в кандидатирането ви загадка сделка сред вас и лидерката...
- Аз съм систематичен и предвидим отборен състезател. Когато екипът има идея, а капитанът заиграе персонална игра - аз оставам с екипа и търсим нов капитан. Съжалявам същински, че част от моите приятели, които имат лидерски качества, не се кандидатираха. Не посмяха. Пазят се за по-нататък. Проблемът е, че както върви, " по-нататък " може и да няма смисъл. Така че приемете, че нямах избор. За страдание, досегашният ръководител по този начин и не разбра, че мачкайки особеното мнение в партията, отблъскваш всички естествени хора, които се оглеждат за естествена партия. Разбирам, че някои съпартийци са сюрпризирани от решението ми. Това е по този начин, тъй като повече от три години не допуснахме вътрешните несъгласия на тогавашния екип да излязат на открито. Апропо, погледнете, от оня екип не остана съвсем никой.

- Кажете в 3 точки по какъв начин виждате бъдещето на партията, в случай че вие сте отпред?
- Първо, консолидация в партията. Все още това, което ни събира, е повече от това, което ни разделя. Второ, смяна в съдружната политика - повече ляво с действителна тежест, по-малко абревиатури. Трето, млади, дейни, готови хора да бъдат лицето на Българска социалистическа партия в този момент, не на следващия ден. - Представете си идващия парламент и Българска социалистическа партия с опция да сформира управническа коалиция. С кого ще е тя? - В акцията се наслушах на спекулации, които се разтягаха - от ГЕРБ, през " Да, България ", до Слави Трифонов. Предлагам да го решат членовете и да бъде доказано от управителните органи.

- Тоест този въпрос да се реши с референдум?
- Да. Също по този начин в това допитване да има алтернатива и " оставаме съпротива " За да повеждам договаряния, желая мандат и поддръжка от цялата партия.

- Защо тази акция, която се организира единствено вътре в Българска социалистическа партия, бе по-ожесточена от всяка друга, в която сте взели участие - по-страшен ли е врагът с партиен билет от политическия конкурент?
- Обяснявам си го с това, че някои претенденти, които все са били на държавна, а след това и на партийна работа, отвън партията просто не са съответни. За тях е въпрос на персонално оцеляване.

- Всички тези вътрешни интриги, ескалирали в последните месеци, не отвратиха ли членовете на партията? Разделението по върховете се придвижи и по места - по какъв начин Българска социалистическа партия отива на парламентарни избори по този начин разграничена?
- Който и да стане ръководител, ще има два пътя пред себе си - да продължи разделянето на такива, които ме харесват, и такива, които не ме харесват, или да се опита да консолидира партията. Няма по какъв начин вътре да разделяш, а на открито да имаш искания да обединиш обществото за по-добра България. Трябва персонален образец. Протегнатата ръка на водача държи ключа на обединяването.

- Какво ще извършите, с цел да пресечете раздорите?
- По-голямата част от вътрешните проблеми може да се решат даже единствено с разговор, с диалог, с изчистване на позиции и правила, само че първо с готовност от двете страни. На други ще им би трябвало време и увещание. Стигнахме до точка, от която пътят назад един към различен е доста стръмен Необходимо е предпочитание да го извървиш.

- Какви са упованията ви - ще има ли легитимност този избор, или социалистите всеобщо ще " отидат за гъби " и няма да гласоподават?
- Като виждам по какъв начин някои организации се готвят с авансово попълнени бюлетини, може да има и 100% интензивност. Не мога да предвидя, тъй като този вътрешен избор го мислехме като положителна акция на хрумвания, а се оказа кални битки, уволнение на хора - и млади, и остарели, игра с човешки ориси, напън и операции. А най-жалкото е, че тонът беше поръчан от " Позитано ". Това разочарова и отблъсква.

- Ако спечелите, бихте ли работили с съперниците си?
- Опоненти в Българска социалистическа партия нямам. Не разделям хората, а като партиен началник и за секунда не съм си разрешил да подцени член или организации, пристигнали при мен, единствено тъй като не ми симпатизират.

- Кое е най-нелепото обвиняване, което чухте за себе си в тази акция?
- Лъжите и внушенията по мой адрес се развихриха, само че най-нелепото е, че Бойко ми е давал публични поръчки и незабавно, като печеля, ще продам Българска социалистическа партия на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Всъщност има и нещо, изречено от устата на претендент за ръководител при среща в Казанлък - че видите ли, Кирил и Бойко ще създадат Пеевски министър председател. Аз партията поради паметта на татко ми в никакъв случай няма да предам или продам. Най-нелеп наподобява индивидът, който приказва сходни неща, само че аз не му се дразня. Той е неотдавна и за малко в партията.

- Ако завоюва Нинова, по какъв начин ще продължите оттук насетне в партията - да чакаме ли разединение?
- Величини като Лилов и Луканов не разцепиха партията, та Нинова от Крушовица и Добрев от Гоце Делчев ли ще го създадат? Не, това няма по какъв начин да стане. Партията ми е по-мила от председателския пост.

Автор/Източник : Лиляна Клисурова,
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР