Г-н Джамбазки, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет

...
Г-н Джамбазки, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет
Коментари Харесай

Ремонт на ремонта ще се случва, докато не се промени регламентът за обществените поръчки

Г-н Джамбазки, какво ви стимулира да се кандидатирате за кмет на столицата месеци откакто си спечелихте място в Европарламента?

- Решението за моето кандидатиране от една страна е на градската организация на Вътрешна македонска революционна организация в София, на която аз съм член, а от друга - считам, че има какво да дам на моя роден град. Все отново от водещите претенденти за кметове на столицата единствено аз съм роден и израснал тук.

Като цели във вашата стратегия очертахте проблемите в "Топлофикация ", "Софийска вода ", противозаконните ромски постройки... С какви съответни ограничения ще се справите с тях?

- Решаването на казуса с "Топлофикация – София " ще е мъчително. Трябва да се раздели преносът на мрежата от индустриалната, с цел да може, в случай че вероятно има и частни вложители, да имат опцията да дават тази услуга. Това е написано доста добре в третия енергиен пакет, който ние обстойно и нашироко разисквахме в Европейския парламент. За страдание, това най-вероятно ще докара и до документалния банкрут на настоящето общинско сдружение "Топлофикация ", тъй като то сега е във в действителност подобен. Кое друго сдружение има над 900 млн. лева отговорности и не е оповестено във банкрут?!

Не може в европейска столица да има квартали, където няма канализация. Не ме интересува каква е повода, която акцентират концесионерите на "Софийска вода ". Имаме избрани условия, желаеме да ги забележим написани в техните бизнес проекти за оставащото им време от концесията. Не я възобновяваме, а даже ще упорствам като кмет на София, в случай че е допустимо без да се ощетяват жителите на столицата, тази концесия да бъде прекъсната авансово,.

Решението с противозаконните постройки е едно-единствено – побутване. Нищо друго. Всичко останало е един демократичен голословен рев. Когато аз или вие се настаним нелегално на частен терен и си построим барака, тъкмо след 20 минути ще дойдат да ни изнесат, само че в случай че сме от различен етнос, можем да живеем там с години. Никакви шикалкавения, а побутване и откъдето си пристигнал - там си отиваш.

Презастрояването май мина всевъзможни естествени граници. Същото се отнася и за практиката "ремонт на ремонта "...

- Презастрояването е реалност единствено в избрани квартали, то обаче е завещание от предходни ръководства на София, като стартираме от това на Янчулев, минем през това на Софиянски и продължим с това, което е от над 10 години. За страдание урбанистичната и транспортната политика, която се води в София, е безусловно противоположна на тази, която се води в другите развити европейски столици. В центъра на София и околните му квартали живеят най-вече столичани, а в градовете (Банкя, Нови Искър, Бухово) и селата (Владая, Мировяне, Балша), които се намират в Столичната община, живеят доста по-малко хора. Ако превозът и инфраструктурата в годините обратно бяха устроени по-добре и по-удобно, нямаше да съществува подобен голям проблем с презастрояването.

"Ремонт на ремонта ", както се изразявате вие, ще продължи да се случва без значение кой е кмет на столицата, в случай че не се промени методът и регламентът за присъединяване в публичните поръчки. Защото в този момент няма индикатор, който да мери качеството на свършения ремонт в предходните поръчки, извоювани от дадената компания. По този метод освен че няма по какъв начин да бъде понижен нейният късмет още веднъж да не свърши качествено ремонта, само че тя даже получава спомагателната точка по тази причина, че е взела участие в предходна социална поръчка за същата община. Друг въпрос е, че най-после може да се окаже, че няма кой да извършва ремонтите, тъй като всички, които имат предпочитание, имат предходни негативни прояви.

В последна сметка ще би трябвало да се върнем към общинско дружество за поправки в София.

А за местата за паркиране какво ще кажете?

- Паркирането е разследване на това, което коментирахме в горния въпрос. Застрояването се случва без да се намерения коя детска градина ще посещават децата на новодомците, къде ще паркират колите си и така нататък Проблемът с безразборното паркиране обаче е мъчно решим. Първо и най-важно е да се възобнови безусловно целият преносим състав на градския превоз, да се направи един напълно нов проект на публичния превоз. Да се понижат интервалите, да се трансформират направления, да се основат нови линии, да се махнат ненужните или да се преустроят по този начин, че да са по-удобни на жителите на столицата и нейните посетители. Градският превоз би трябвало да се трансформира в привлекателно място за столичани, с цел да могат те да оставят персоналните си коли, когато вървят на работа и даже да не се замислят, че всеки техен член на фамилията се нуждае от персонален автомобил. Друго решение, което върви ръка за ръка с предходното, е построяването на многоетажни публични паркинги, където столичани да оставят персоналните си коли, а не да ги паркират в зелените площи.

Разходите за сметосъбиране порастват, а София не става по-чиста. Кога най-сетне ще спрат лъжите и софиянци ще стартират да заплащат за боклука толкоз, колкото в реалност изхвърлят? Особено сериозен е този въпрос за бизнеса, за част от който таксите са напряко безумни...

- Мисля, че огромна част от популацията в България, а и в София, към момента не е узряло за такава смяна. Много мъчно ще се реализира надзор над това кой какъв брой изхвърля и да заплаща тъкмо толкоз. Може би ще би трябвало да се вкара за някакъв интервал комбинирано отчитане и заплащане и чак по-късно да минем на модела изхвърляш - плащаш.

Посочихте, че изразявате мнението на хората, които са недоволни от досегашното ръководство на столицата. В същото време похвалихте госпожа Йорданка Фандъкова във ваше изявление за постигнатото до момента. Кой е отговорен тогава, в случай че тя ръководи града 10 години?

- Безспорен факт е, че ръководството на Фандъкова, а и преди този момент на Борисов, реализира доста за София. Но също по този начин е реалност, че много проблеми останаха на назад във времето. Тези проблеми обсъдихме нагоре. Другите единствено ще ги загатна. Сигурността в София, планината Витоша, изоставените спални квартали на София и така нататък Кметът, несъмнено, е този, който обира всички позитиви и негативи от едно ръководство на даден град, обаче немалка част за заслугите има и общинският съвет и това мисля, че сътрудниците го осъзнаха. Те даже прокламираха, че ще сменят състава на съветниците си. За страдание това не се оказа напълно по този начин и в листите още веднъж са старите муцуни, които се пробват да се държат като локални дерибеи и не желаят да чуват за отчети, под които не седи тяхното име. Това е една от главните аргументи да се кандидатирам. Заедно с общинските съветниците, излъчени от Вътрешна македонска революционна организация, да променим това, с цел да може жителите на София да живеят по-добре и да се усещат по-сигурни за себе си и фамилиите си.

Разпадането на дребната коалиция в Народното събрание плюс това, че Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ се явяват настрана на локалните избори в София не понижава ли възможностите ви за по-голям процентен избор? Или разчитате на по-широк кръг гласоподаватели отвън патриотичната ниша?

- Местните избори не са като тези за Европейски парламент или парламентарни. Аз като общински консултант, общинските съветници от "Патриоти за София " и моите съратници през годините доказахме, че неуморно отстояваме правилата и тематиките, които считаме, че са належащи в София и са в интерес на жителите. Нашият опит и усърдност са факторите, които са значими за нас, с цел да ни се доверят столичани. Освен това в нашата листа има и представители на гражданската квота, която ни носи един по-широк набор.

Аз и претендентите за районни кметове и общински съветници на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване заставаме с лицата, имената и делата си и желаеме столичани да ни гласоподават доверие. Защото сме посочили, че стоим зад думите си. Ние сме с номер 34 в интегралната бюлетина.

Бихте ли влезнали в открит спор с претендента на "Атака " - Волен Сидеров?

- Никога не бих отказал спор с естествен и рационален човек. В този ред на мисли, надали ще имам спор с него.

Какво е вашето отношение към гей-парадите в София? Г-н Сидеров преди време ги "изпрати " на Витоша...

- Що се отнася до гей-парада, мнението на Вътрешна македонска революционна организация е ясно и изрично. Никакви такива извращения не би трябвало да се случват в София. Още повече ние от Вътрешна македонска революционна организация сме първите съперници на този така наречен прайд и хората доста добре помнят, че ние бяхме първите, които протестирахме против това безвкусно събитие.

Ако не стигнете до балотаж, кого ще поддържат вашите гласоподаватели на втория тур? На госпожа Фандъкова ли ще дадете рамо?

- Защо да не стигна? Хората са тези, които вземат решение кой ще се яви на балотаж и кой не. Избирателите на Вътрешна македонска революционна организация са задоволително интелигенти сами да решат, кого да поддържат на възможен втори тур. Пак ще кажа, аз вземам участие в тези избори, с цел да стана кмет на София. София е моят роден град и мога да допринеса за неговото положително развиване, тъй като това заслужават българската столица и нейните поданици. А във връзка с нашите симпатизанти и държанието им на втори тур на изборите за кмет, занапред ги приканвам да поддържат моята кандидатура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР