- Г-н Димитров, как се стигна от хореографията до телевизията? -

...
- Г-н Димитров, как се стигна от хореографията до телевизията?
-
Коментари Харесай

Възраждане не се прави от един ансамбъл, а от един народ

- Г-н Димитров, по какъв начин се стигна от хореографията до малкия екран?

- Не, аз в никакъв случай не можах да си разреша лукса да съм единствено хореограф. Занимавам се с продуцентска активност, със сюжетите на плановете, с пиара на трупата, с организацията на турнетата, снимал съм филм с холивудския артист Бен Крос, който играе и в спектакъла ми " Осмото знамение ", движа и паралелни действия, тъй че... малкия екран за мен не е чак такова предизвикателство. Въпрос на организация и на положителни хрумвания. В кое образователно заведение могат да те научат да управляваш телевизия? Никъде! Важни са опитът, гъвкавостта на мисленето и най-много - концепцията. Всъщност това изобщо не беше в проектите ми, просто Димитър Барбуков ми предложи своята In Life с концепцията да върша с тази телевизия каквото пожелая. Така че, откакто станах притежател, смених и името на " Българе ", смених и наличието, и визията, и програмната скица и към този момент стигаме до два милиона тв приемника в България, в случай че действително стартирахме при започване на април. Тъй като потребителите в България са 2 800 000, значи ни остават единствено още 800 хиляди, за да имаме цялостно покритие. А през интернет " Българе " доближава до доста повече хора. 

Зад нас не стои никаква политическа конструкция. Не стоят и бизнес организации, договорката е финализирана. Водим се само от идеята и си партнираме с родолюбиви неправителствени организации. За тази идея сме се борили през всички тези години - тя сътвори отбор " Българе ", фестивала в Жеравна, сътвори асоциации и сдружения, ангажирани с запазване на българщината. Звучи идеалистично и зная, че доста хора няма да повярват, че мотивацията ни е такава, само че на мен не ми е и значимо, зная че Бог ми има вяра.

- С три фрази: каква е идеята на малкия екран?

- Мога да се побера и в едно. Да направи България по-добра страна. Да бъдем по-позитивни хора, да се вижда нашият триумф. Аз желая да бъда благополучен човек, който работи за своята страна и за своето общество. Ето, на днешната дата се навършват 14 години от основаването на придвижването " Второ българско Възраждане ". Тогава всички ни се смееха и си мислеха, че или сме луди, или желаеме на ниска цена пиар, само че с помощта на тази самодейност през днешния ден българският фолклор е на фундамент, националната музика звучи отвред, изконните ни танци започнаха да изместват фитнеса, хората и в чужбина с готовност посещават школи, с цел да учат магията на българското вокално и артистично майсторство, имаме телевизионни канали, които излъчват единствено фолклор. Значи от фондация " Българе " се оказахме прави! Но Възраждане не се прави единствено от една фондация, нито от един отбор, а от един народ. Но постоянно се появява някой Паисий, който написа книжчица с тук-там погрешно историческо наличие, само че тя може да преобърне мисленето на хората. Целта на спектакъла " Това е България " беше точно това - да посочим нов път, да насочим създателите към фолклора като към необхватен източник на ентусиазъм.

- Докато разработвате медийния си план, кой ще се занимава с отбор " Българе "?

- Концертната активност си върви, вършим и нови спектакли... само че наистина сега, до момента в който построявам малкия екран, ансамбълът остава на втори проект. Но пък в бъдеще ще има доста повече известност и опция неговото изкуство да доближава до повече хора. Събитията, които организираме, ще бъдат по-добре представяни. Каузите ни, концепциите и концепциите ще се популяризират измежду по-голяма публика и ще приобщават от ден на ден хора. Всъщност ансамбълът ще оказва помощ на малкия екран, по тази причина я кръстихме " Българе " - тъй като тя е продължение на дългогодишните ни старания да накараме хората да оценят родината си, да се гордеят с нея.

- Новинарските ви рубрики се отличават от общия информативен поток. Акцентът е върху позитивната вест, само че средата, в която живее фенът, не постоянно е доброжелателна към него.

- Идеята не е да слагаме розови очила на фена, а да не му спестяваме положителните вести за сметка на неприятните. Първо, стремим се в излъчванията си да имаме вести от всеки един град в България, тъй като столицата не е цялата страна. Второ, за мен персонално не е вест, че един джип не е спрял пред патрулката, за какво не е спрял, по какъв начин са го преследвали, бил ли е пийнал водачът, любовницата си е возел... и с това да занимаваме хората 10 минути. Ами не спрял, не спрял, глобили го и толкова! Ние желаеме да споделяме тези положителни вести, които другите медии не излъчват, тъй като те не носят рейтинг и надлежно облаги от реклами за притежателите. Нашата идея е напълно друга. В никакъв случай не бихме употребявали някое кърваво ликвидиране, с цел да го дъвчем една седмица. Ето, вижте в този момент с какво ни занимават - жилищата. Неземна дивотия за мен! Ние имаме такива неща да решаваме, България е изправена пред такива проблеми, би трябвало да предприеме такива значими стъпки, а заливан от злословия за това кой какво жилище има и на каква цена го купил. В нашата телевизия сходна мръсотия няма да има. Да, има неприятни вести, само че те също може да бъдат разказани друго. Например: 6 души бяха избавени на автомагистрала " Тракия " при автомобилна катастрофа; екипите на Бърза помощ пристигнаха на шестата минута; героят на деня е лекар Петров, който избави 5 човешки живота; за жал един човек почина. Новината е същата като: " Пак жертви по пътищата... ", само че просто е поднесена друго. Нима имената на хората, на които се постанова да са по 20 часа на операционната маса, не би трябвало да се знаят? А да се знаят имената единствено на нарушителите? Да, има и такива. Но има и българи, които са си изпълнили служебния дълг, които са си жертвали живота в пожар, с цел да спасят другите. Кой приказва за тях? Говорят единствено в случай че се издънят, вземат подкуп, и тогава всички служители на реда са отпадъци, всички военни са тъпанари. Човек може да почине от негативизъм и въобще не пресилвам. Това непрекъснато наслагване на боязън и чувство на неустановеност и опасност отвред води до депресии, които отключват разнообразни болести. А в случай че човек е заставен да написа неистини или да преекспонира ужаси, то в тялото му текат такива биохимични процеси, че в действителност може да го съборят. Но противоположното - погледът към позитивното - може да те излекува.

- Как сформирахте екипа? Все отново до момента сте били отвън медийния отрасъл.

- Не е и належащо. Кирил Домусчиев не познаваше футболистите, пък направи най-хубавия тим в България. Въпрос на мениджмънт. Изненадан бях от това, че една телевизия се прави по-лесно от един отбор. На един рекламодател в малкия екран ще му взема парите, само че в подмяна ще му завъртя реклама. А в случай че му взема пари за ансамбъла, какво ще му предложа? Реклама, но къде? Пред какъв брой души? И какъв брой той ще даде за това? В момента тук работят 70 публицисти, в ансамбъла също са 70 танцьори. Танцовата натрупа за цялото си 17-годишно битие е получавала поддръжка от Министерството на културата единствено един път - когато правихме спектакъла " Осмото знамение ". Тогава ни дадоха 40 000 лв. при бюджет 400 000 лв.. В никакъв случай не желая да обвинявам това ведомство! Според мен тези дотации би трябвало да се гласоподават през Министерството на финансите от Народното събрание. Културата в България би трябвало да излезе от рамките на социализма. Частната болница и държавната болница вземат идентични пари от здравната каса. Частното учебно заведение и държавното такова получават едни и същи средства от Министерство на образованието. Обаче държавният отбор се финансира от страната, а на частния не се дава нищо. Ето ви типичен образец за дискриминация!

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР