Г-н Бозуков, изненадващо във вашия мандат след намеса на Брюксел

...
Г-н Бозуков, изненадващо във вашия мандат след намеса на Брюксел
Коментари Харесай

Спряхме 390 млн. лв. от ЕС, за да не се точат през препродажби на фабрики

Г-н Бозуков, изненадващо във вашия мандат след интервенция на Брюксел краткотрайно бе спряно кандидатстване за 390 млн. лева средства от Европейски Съюз. Парите са от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР 2014-2020) и са ориентирани за модернизиране на компании от хранителния бранш. С какво не бе склонен Европейска комисия, кой позволи грешките?

Знаете приказката, че пътят към пъкъла е посипан с положителни планове. И защото ние взехме решение да се съобразим с някои претенции на земеделските производители по отношение на разпоредбите, по които да се кандидатства за упоменатите средства, оттова породиха тези проблеми. Европейска комисия не се съгласи с някои от заложените условия за кандидатстване и ги върна за преправка.

С какво съответно Европейска комисия не се съгласи и за какво?

Става въпрос за подмярка 4.2 “Инвестиции в преправка, маркетинг на селскостопански артикули “ от ПРСР. Стартирането на приема стартира през август след редица разисквания с сектора. Част от производителите сложиха настояването да бъде включено допълнение към изискванията за кандидатстване. Така бе заложено, че с планове могат да аплайват и предприятия за преправка на селскостопански артикули, в които е осъществявана активност минимум 36 месеца към датата на кандидатстване. В предходни приеми по програмата се изискваше от самия претендент, от самата компания, искаща еврофинансиране да има най-малко 3-годишна история в преработката на храни, т.е. да не е новопоявила се .

Ще дам образец, с цел да се ориентирате. Например някой производител купува консервна фабрика, която при предходните ѝ притежатели е правила активност, да вземем за пример 10 години, а при новите притежатели към момента няма 3 години активност и надлежно не може да кандидатства за европарите. Затова през лятото браншът настоя и специалистите дописаха изискването или компанията на претендента да има най-малко 3 годишна история в бранша или самото дружество, което ще се модернизира да е повече от 3 години без значение дали те са напълно при сегашния му притежател или и при предишни. Брюксел обаче възрази против това изискване и видя в него опция за източване на евросредства .

Вероятно съгласно Европейска комисия с такова изискване се поражда риск да се препродават заводи с многогодишна история и европари да се усвояват от бизнесмени, за които не е ясно дали имат опита да ръководят сходен бизнес и изобщо дали ще останат в него?

Да, очевидно паниките са да се избегнат евентуални корупционни схеми - фиктивно формиране на компании и по-късно вземаш парите и бягаш, както се споделя .

Другата забележка на Европейска комисия бе, че няма условие за проследвяване дали за европарите не аплайват свързани компании, тъй че надлежно техни общи притежатели да получат повече евросредства. След като тези условия са изпратени на Европейска комисия за координиране тя прави тези забележки. В резултат на това ние спряхме кандидатстването, с цел да бъдат направени съответните промени и още веднъж на 14 октомври пуснахме приема за асимилиране на тези 390 млн. лева, което ще продължи до 25 февруари следващата година. Така че парите веча са пуснати, а пробойните запушени.

ПРСР е най-голямата европрограма, която се ползва в България, с бюджет над 2.3 милиарда евро. Проверка към края на септември, от когато са последните обществени данни, демонстрира, че по нея са изплатени 62% от евросредствата. Притеснява ли ви този %, има ли риск да се изгубят пари по програмата?

Действително, към края на септември са разплатени малко над 63% от наличните обществени средства. Т.нар. “загуба “ (или “автоматичното отчисление) на евросредства се следи обаче от Европейската комисия посредством правилото “N+3” на годишна база, не по отношение на общо изплатените средства. Т.е. в границите на всяка календарна година България би трябвало да изплати съответен бюджет от програмата и в случай че това не се направи до 31 декември, парите, които не са изплатени непосредствено се губят. По това предписание, рискът от автоматизирана загуба на средства към края на 2021 година е най-малък, защото на годишна база остава да бъдат разплатени още 31 млн. евро.

Статистиката демонстрира, че фонд “Земеделие” разплаща усреднено по 20-25 млн. евро на месец , като до края на годината остават три месеца, считано от 1 октомври 2021 година Така че по подадени планирани заплащания от сътрудниците от фонд “Земеделие” има възможност даже за надплащане на нужните годишни суми за 2021 година

Посочете точни дати - докога ще могат да се договарят планове по ПРСР (2014-2020) и докога ще могат да се разплащат осъществените вложения по нея?

Европейското законодателство е изрично само по втората част от заложения въпрос. Заради пандемията бе въведен т. нар “преходен правилник “, който удължи с две календарни години периода за разплащане на средствата. Така, крайният период за допустимост на разплащанията се удължава от 31.12.2023 година до 31.12.2025 година

По отношение на договарянето на средствата, страните членки имат по-голяма еластичност и най-общо казано следва да бъде осъществено по този начин, че самото разплащане да бъде допустимо преди 31.12.2025 година - защото разноски, осъществени след тази дата по ПРСР, биха останали за сметка на съответната страна членка.

Вероятно срокът за договаряне на планове ще е до 31 декември 2022 година, които по-късно ще могат да се субсидират както към този момент споделих до 31 декември 2025 година

Ритмичното утвърждение на плановете, а оттова и разплащането им зависи от Държавна фирма “Земеделие”. В първия си мандат вие сменихте ръководителя му Васил Грудев с Борис Михайлов. Справя ли се новият началник или има закъснение с разглеждането на плановете?

Бих определил, че работата на Държавен фонд “Земеделие “ с назначеното от мен ново управлението се усъвършенства доста. Това, което бе декларирано от мен като министър при започване на мандата, а точно: бистрота в ръководството, диалогичност и възстановяване на връзката със земеделските производители, мисля, че се случи. Това се отнася и за работата на фонда, която би трябвало да бъде напълно в интерес на стопаните.

Настоящото управление направи основни организационни промени, като дефинира главните проблеми и изготвиха План с ограничения, с които да се усъвършенства активността като цяло. Започна с разбор на забавените планове по програмата като се оказа се, че доста от тях са изрядни, само че не са получили финансиране . Сформираха се екипи, които се ангажираха с това да се прегледа всеки проблем самостоятелно и повече планове да получат допустимо най-скоро финансиране.

Експертите на фонда изготвиха две помощни управления за фермерите и бизнесмените, които извършват планове по Програмата за развиване на селските региони и по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР), както и провежда и организира редица образования, и в частното на общините и представителите на локалните инициативни групи, които също са бенефициенти по програмата.

Фондът направи работата си по-прозрачна и в този момент всеки претендент може да види кой специалист какви планове преглежда. Всяко едно уведомително писмо за неясноти във връзка с подадени молби за анекси по плановете, тръжни процедури, запитвания, и поръчки за заплащане на дотации съдържат имена и контакти на специалистите, които ги обработват.

Фонд “Земеделие” откри и 4 “горещи телефонни линии “ за бенефициерите по ПРСР, на които специалистите дават отговор непрекъснато. До момента на тях са признати към 1000 въпроса. Така, че мога да заявя, че към сегашния миг съм удовлетворен от работата на управлението на фонда, тъй като бе построена доста добра и има непрекъсната противоположна връзка със земеделските стопани. Знаете, че преди стопаните непрекъснато се оплакваха, че никой не им подвига телефона в институцията.

Хвалите работата на фонда, само че какво демонстрират числата? Колко пари разплатихте на фермерите по европрограмите във вашите към този момент два мандата?

От май, когато влезе в ръководство служебното държавно управление, досега изплатихме общо 533.57 млн. лева От тях 210.02 млн. лева са по планове от Програмата за развиване на селските региони. По схемите и ограниченията на директните заплащания (субсидии за култивиране на земя - б.а.) са преведени 189.77 млн. лева, по така наречен пазарни ограничения са разплатени 46.19 млн. лева И още - под формата на държавни помощи и национални заплащания са преведени 69.7 млн. лева, разплатени са и 11.89 млн. лева по Програмата за морско дело и риболовство.

По ПРСР договорихме близо 451 плана с утвърдена финансова помощ от над 89 млн. лева

Смятам, че всяка една финансова помощ би трябвало да бъде навременна, с цел да има резултат от нея и в тази връзка фонд “Земеделие” разгласява график с идните заплащания за Кампания 2021 година до края на декември. До края на годината, по схемите за директни заплащания са планувани заплащания за общо 865 млн. лв..

От Плана за възобновяване и развиване в България. Част от фермерите недоволстваха, за какво се стигна дотук?

Европейска комисия изрази мощни опасения, че планът за хидромелиорациите, който вие визирате, може да повлияе отрицателно върху околната среда и положението на водите. Комисията сподели запаси и във връзка с наличния потенциал на държавното сдружение “Напоителни системи” АД и на неговата дарба да се оправи в границите на планувания 4-годишен период с реализацията на толкоз важен план, с огромен брой разнородни действия, които ще бъдат възлагани посредством процедури по публични поръчки.

Възраженията на Европейска комисия по плана за напояване създаваха действителен риск за отсрочване на утвърждението на целия проект на България за възобновяване и резистентност. Нарушава се директивата за водите, защото този план щеше да докара да се изразходва с 200% повече вода, вместо да се щади ресурса. Част от каналите за рационализация газеха НАТУРА зони, нямаше цялостна Оценка за влияние на околната среда на плана и така нататък
И желая и друго да ви кажа - анализите демонстрират, че с цел да бъдат възобновени “Напоителни системи” и да се оборудват с техника, са нужни 2 милиарда лева, тъй че залаганите 840 млн. лева по миналата версия на проекта са извънредно незадоволителни.

През 2017 година, когато още веднъж бях длъжностен министър на земеделието, смених шефа на “Напоителни системи” и назначих настоящия госпожа Снежина Динева, която уволних тази пролет. Сега заварих предприятието в същото неприятно, а даже и по-лошо положение, мисля, че след 5 години положението на компанията ще бъде в същото неприятно положение, в случай че страната не вземе ограничения, вместо да разчитаме на План за възобновяване.

Какви ограничения са нужни?

Първата мярка, която предприехме, е да изплатим отговорностите на сдружението към Национална агенция за приходите. Това го направихме, тъй като “Напоителни системи” кандидатсва по ПРСР за възобновяване на част от оборудванията си на стойност 107 млн. лева С тези средства ще бъдат рехабилитирани 24 обекта, тъй че осъществяваме първата крачка към модернизацията. Ако не бяхме изплатили отговорностите, компанията не можеше да взе участие по европрограмата. Друг лимитиращ фактор бе, че за този план компанията трябваше да има обезпечено съфинансиране от 40 млн. лева, а отговорностите на сдружението към разнообразни контрагенти бяха 27 млн. лева Ние успяхме да осигурим тези средства, с цел да може да се осъществя европроекта по ПРСР.

Възстановяването на напоителните и отводнителни уреди продължава да е във фокуса на вниманието ни. Министерството инициира разисквания по отношение на опцията за обезпечаване на заемни средства от Механизма за възобновяване и резистентност за реализиране на плануваните действия . След взимане на политическо решение за това дали България ще употребява подобен тип финансиране, Министерство на земеделието ще има подготвеност да предложи за прибавяне в националния проект на планово предложение за рехабилитация на хидромелиоративната инфраструктура, която да се осъществя със заемни средства по Плана за възобновяване, а не с грантове. В момента разгласяваме социална поръчка за избор на компания, която да изготви разбор кои са най-належащите обекти за модернизиране.

Заложихте във финалната версия със средства по проекта да се сътвори фонд за " зелени " и смарт планове. Защо се спряхте на този вид? Кой и по какъв начин ще осъществя плановете?

Министерството на земеделието, храните и горите поддържа непрекъсната връзка със земеделския отрасъл още през цялото време на създаване на обновения проект. Именно от тези полемики се взе решение за основаване на този Фонд за поощряване на софтуерния и екологичен преход на селското стопанство, възлизащ на 874.8 млн. лв.. От тях средствата по Механизма за възобновяване и резистентност в размер на 437.4 млн. лв. .

В рамките на фонда, по четири капиталови посоки ще се дава поддръжка за придобиване на материални и нематериални активи, свързани с действия, допринасящи за запазване на околната среда, адаптиране на стопанствата към климатичните промени, поощряване основаването на къси вериги за доставка(т.е. понижаване на прекупвачите по веригата - б.а.), запазване на генетичните запаси на посеви и породи животни, възстановяване на ръководството на водите в земеделските стопанства. Ще се подтикват навлизането на нововъведения и цифрови решения, въвеждането на автоматизирани и роботизирани системи за ръководство на индустриалните процеси.

От безвъзмездната финансова помощ ще могат да се възползват аграрни стопани, организации на производители, сдружения на аграрни стопани и кооперации.

Плащате ли заплати в “Напоителни системи” и от кое място идват парите поради неприятното положение на сдружението? Реално, по какъв начин се ръководи то, откакто Търговския указател демонстрира, че отпред са по едно и също време уволнената от вас Снежина Динева и назначения от вас Димо Чопков?

Към сегашния миг възнагражденията на служащите в “Напоителни системи” се изплащат постоянно.

Ръководният екип на сдружението съумява посредством оптимизация на събираемостта на компанията да обезпечи средства за трудовите хонорари на чиновниците си, както и да покрива в задоволителен размер експлоатационните разноски, недопускащи спирането на поливния развой, който е главната активност и обвързване на сдружението.

Налице е проблем по отношение на събираемостта от длъжници . Съветът на шефовете и екипът на администрацията се пробва посредством предложения за непринудено осъществяване да обезпечи оптимално допустима степен на събираемост от длъжниците. В рамките на към месец-месец и половина са изпратени над 500 такива предложения . За жал обаче заведени в предходни интервали каузи, свързани с противоположната събираемост от сдружението към контрагенти, към които сдружението дължи суми, е довело до предявяване на претенции от частни правосъдни реализатори. Подобен проблем все още се следи във всички индустриални структури.

По отношение на вписването в Търговския указател сдружението има законен съвет на шефовете и законно вписан в пълномощник, представляващ ползите на притежателя на капитала. Двама от старите шефове не бяха отписани, в това число и госпожа Динева. В момента текат състезания за нови шефове в предприятието.

Г-жа Динева неведнъж разгласи, че. Само закани ли останаха тези изказвания или към този момент се съдите?

Може и да го реализира, само че аз с интерес чакам да видя по какъв начин ще ме осъди и защо ще ме съди. Нищо от казаното от мен, не е измислено, имам и документи.

Едно от тестванията за бранша през лятото бе. По облака не бе стреляно поради обучение на НАТО. Едва предходната седмица видях решение на Министерски съвет за компенсиране на потърпевшите земеделци с 15 млн. лева Не се ли забавихте прекомерно дълго от август до момента?

Да, на 27 октомври държавното управление утвърди даването на спомагателни средства от централния бюджет, в размер на 15 млн. лева към бюджета на Министерство на земеделието. Сумата е предопределена за обезщетение на потърпевши от градушки. В тази връзка в петък Управителния съвет на фонд “Земеделие” взе решение за даването на помощ за покриване на вреди по оранжерии, както и да утвърди запас за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от градушката в Област Пловдив.

Оказа се, че даже парите са повече. С част от останалите средства ще можем да закупим и ракети за идната година за отстрелване на градоносните облаци.

Не считам, че има закъснение. Да, някои от земеделските стопани ги желаеха още до края на август. Те обаче не знаеха или не желаеха да схванат, че тези средства първо би трябвало да се намерят. Това се случи с актуализацията на държавния бюджет. И второ, с цел да се провиснал средствата трябваше разрешение от страна на Европейска комисия. Това лиши повече от месец като процедура.

Шефът на Изпълнителната организация по горите господин Александър Дунчев, с който работихте тези мандати, към този момент е лидер на листа в София от “Продължаваме промяната”. Не ви ли предложения и вас да се присъедините към Политическа партия?

Не, и няма по какъв начин, тъй като аз не обичам да се занимавам доста с политика. Не бих и приел да бъда министър от някоя партия, с цел да не позволи да ми се влияе. В момента, убеждавам ви, никой не оказва напън върху мен. При този мандат с президента сме виждали единствено два пъти и то общо с други министри. Не ме е викал персонално да ми дава някакви упътвания.

Какво се случва в Българската организация по храните? Сменихте към този момент двама шефове, за какво?

В Агенцията по храните обстановката е много комплицирана. Там има много неща за инспекция. В момента тече одит, който демонстрира, че доста от отговорностите на организацията са аутсорсвани в случай, че самата организация е можела да ги прави.

Какви са тези действия, лабораторни проучвания?

Част от тях са лабораторни проучвания, където доста милиони са раздавани, въпреки че организацията има лаборатории и може да прави тези разбори. Но приказвам и за екарисажите (предприятията за изгаряне на скотски боклуци в Шумен и във Варна - б.а.), с които договорът е негоден и са сменени с мобилните инсинератори. Говоря и за гьола за стерилизация на Капитан Андреево.

В едно от последните си участия в парламентарен надзор във връзка с дезинфекцията вие казахте, че Агенцията по храните. Ще се създали това? Прави ли се?

Договорът има клаузи за много съществени неустойки при прибързано преустановяване. Но вероятно наемането на добра адвокатска адвокатска фирма може да оспори някои моменти там. Например, може да се нападна, че договорът се удължава с анекси, а не с публични поръчки . Големият проблем не е в повреждане на контракта.

Големият проблем е, че Агенцията по храните няма подготвеност сега да поеме тези функционалности, които се извършват от частната компания. Имаме задължението като страна да вършим тази стерилизация, тъй като сме външна граница на Европейски Съюз. Оказа се, че в случай че Агенцията по храните поеме тази активност, ще са ѝ нужни спомагателни 2.5 млн. лева, тъй като става въпрос за три пункта - Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Те би трябвало да се подсигурят със уреди, с личен състав, със програмен продукт. Оказа се внезапно, че има доста проблеми.

Реално, на вас мандата ви стартира с изненадващо идване в министерството на госпожа Мая Манолова и представители на фондация КАЖИ с искане на инспекции и затваряне на фермата за норки в страната, която е на сина на Иван Ангелов - Ангел Ангелов. Агенцията по храните не я затвори…

Направени бяха инспекции, дадоха се наставления, само че се оказа, че нарушаванията не са толкоз огромни, с цел да се стигне до затваряне. Но ние предприехме различен ход, подписахме декларация с редица страни членки на Европейски Съюз за въвеждане на възбрана на територията на Европейски Съюз да се отглеждат животни за кожи.

Кога ще влезе в действие тази възбрана?

Забраната би трябвало да влезе в действие отт идващия програмен интервал в Европейски Съюз, т.е. от 2023 година. Този триумф удовлетвори хората от КАЖИ.

Споменахте, че тече одит в организацията. Какво още се открива?

Установява се, че когато ведомството е ръководено от доктор Паскал Желязков, който смених, поемайки министерството, има противоречиви данни, които също ще бъдат дадени на прокуратурата. Директно ще ви кажа - влияние в интерес на една доста известна компания за произвеждане на пилешко месо и яйца.

Кажете в каква посока е това влияние?

Въздействие, с което се лимитира вносът на яйца и месо под предлог, че има салмонела и по този метод се дава опция на компанията да си продава стоката в България.

Подобни сигнали показа в парламентарната комисия по проверката фермерът Светослав Илчовски. Той твърдеше, че сходно влияние е правено в интерес на “Градус”, в този момент. Коя е въпросната компания във вашия одит?

Предстои да стане ясно, когато одитът бъде приключен.

Земеделският министър проф. Христо Бозуков е роден на 14 януари 1960 година Завършва висшето си обучение през 1985 година в Аграрния университет в Пловдив със компетентност " Инженер-агроном по отбрана на растенията и почвата” и специализация – “Растителнозащитни технологии при полските култури”. От 2013 до 2015 година е ръководител на Селскостопанската академия в София. От 2002 година насам е бил назначаван на длъжностите началник отдел “Агротехника и растителна защита”, основен секретар, ръководител на Научния съвет и шеф в Институт по тютюна и тютюневите произведения, Пловдив. От януари 2018 година е член на Съвета за икономическо и обществено развиване към Президента на Република България. Бил е министър на земеделието и храните в Служебно държавно управление на проф. Огнян Герджиков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР