- Г-жо Такева, каква е позицията на Синдиката на българските

...
- Г-жо Такева, каква е позицията на Синдиката на българските
Коментари Харесай

Янка Такева: Матурите трябва да се проведат, иначе нарушавам...

- Г-жо Такева, каква е позицията на Синдиката на българските учители по отношение на провеждането на националните външни оценения и матурите тази година?

- Аз съм надълбоко уверена, че няма съображение НВО в 4. клас да се анулира или отсрочва, както и държавните зрелостни изпити в 12. клас. Нито пък дребните матури за десетокласниците. Първо,

учениците от 4. клас задоволително учиха присъствено и не би трябвало да имат пропуски

при вземането на материала по образователните дисциплини.

Що се отнася до завършването на стадий - за 16-годишните и зрелостниците полагането на изпитите е наложително. Зрелостниците другояче не могат да аплайват в университет.

Освен това, в случай че се отсрочва нещо, би трябвало да се промени законът. Иначе би било нарушаване.

Смятам, че би трябвало в Отрасловия съвет да създадем изчерпателен разбор. Това е работа най-много на МОН, а ние можем да помогнем с спомагателни наши отзиви и съображения съгласно нашите изследвания. И да се реши

кои тематики да бъдат застъпени и кои да бъдат редуцирани от държавните зрелостни изпити -

в случай че преподавателите не са съумели задълбочено да предадат тези образователни единици от предметите история и български език и литература.

- Значи не подкрепяте настояването на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ и Съюза на работодателите в системата на националната култура НВО в 4. и 10. клас да са единствено по избор или вероятно без оценка?

- НВО в 4. клас не е поставено, тъй като на някого доста му се желае да имаме действия в образованието. То си има своя смисъл и своето значение. Децата са готови. Имаме и месеците април и май да ги подготвим още. Този тест не съдържа нищо повече от това, което те учат в образователните дисциплини. Такива външни оценения е имало, откогато съществува просветителната система - къде регламентирани, къде не. Сега са разказани в закона и ние би трябвало да осъществим този ангажимент и към системата, и към децата, и към родителите.

- Достатъчно ли е удължаването на образователната година, за което към този момент бе взето решение? Смятате ли за належащо в допълнение прекрояване на образователното време заради повторното затваряне на учебните заведения и трупани дефицити?

- Както и предходната година, и тази образователна година ще завърши. Направени са по този начин графиците, че да се даде опция за това. Мнението на нашите медицински експерти е, че

от месец май нататък ще се понижи натискът на пандемията

и вероятно четвърти локдаун може да има през септември-октомври. Така ще имаме опция в междинното обучение да си приключим уговорките към децата. Според Синдиката на българските учители не се постановат спомагателни промени в графика на образователното време.

- Учебната година към този момент преваля, по какъв начин и по кое време ще стигне до родителите управлението за тях за образование в онлайн среда, което бе направено по самодейност на МОН и СБУ?

- Работа на МОН е да го популяризира. Очаквам по време на квалификации, образования, разнообразни конгреси министерството да го направи. А що се отнася до СБУ, ние също го разпространяваме посредством изявленията с научните ръководители проф. Галин Цоков и проф. Дора Левтерова от Пловдивския университет. Има го в електронен формат и това ще е най-удачният метод да го получат и родителите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР