Г-жо Петкова, как се чувствате в новата си роля на

...
Г-жо Петкова, как се чувствате в новата си роля на
Коментари Харесай

Теодора Петкова: Очаквам натискът върху лихвените проценти у нас да продължи

Г-жо Петкова, по какъв начин се чувствате в новата си роля на основен изпълнителен шеф на "УниКредит Булбанк "? Върху какво се фокусирахте, откакто оглавихте най-голямата банка у нас?

- Бих споделила, че към момента опознавам тази роля в нейната цялост. Сега съм фокусирана на първо място да чувам какво имат да ми опишат сътрудниците - за процесите, опциите и взаимоотношенията. Приоритет за мен сега е да се срещна с всички хора, с които не се познавам непосредствено. И да събера най-вече гледни точки, за можем дружно да дефинираме и планираме сполучливо това, което желаеме да ни се случва в бъдеще.

Какъв ще е методът Ви при ръководството на банката?

- Преди всичко съм отборен състезател и за ръководството ще разгадавам доста на мениджърския екип. Банката се ръководи от екип, стимулиран, зает и с обща бизнес визия. Мениджърският ми метод няма да се промени по отношение на времето, когато съм управлявала по-малки структури, ръководства или дирекции. Аз съм управител, който има друг лидерски профил в разнообразни обстановки. Понякога може да съм доста твърда и напориста, до момента в който в други случаи съм извънредно диалогична и деликатна с екипа. Мисля, че ще продължа да бъда такава и отпред на банката.

Макар че мандатът Ви като основен изпълнителен шеф едвам в този момент стартира, оглежда ли се "УниКредит Булбанк " за покупко-продажби по придобивания и сливания с други банкови институции, опериращи на българския пазар?

- Групата "УниKредит " е дала доста ясна поръчка, че нашите проекти за напредък са органични. Като част от групата ние сме фокусирани върху това да растем и да запазим лидерската си позиция, само че да го създадем напълно с органични благоприятни условия. Не планираме и не оценяваме благоприятни условия за сливания и придобивания. Поне към този момент.

От 30 юни Българска народна банка стартира да ползва насоките на Европейския банков орган за надеждни практики за ръководство на риска за кредитните институции при ръководството на необслужвани и преструктурирани експозиции и активи от обезпечения, добити от необслужвани експозиции. Промени ли се тактиката на банката за необслужваните заеми?​

- Европейският банков орган (ЕБО) разгласява за първи път тези рекомендации през 2016 година. Още тогава като част от групата "УниКредит " стартирахме един доста огромен развой на идентифициране на разлики и изчезнали части по отношение на условията. И също по този начин бе създаден проект и тактика за привеждане на интервенции и дейности за отчитане на необслужваните експозиции в сихрон с тези рекомендации. Банката е в цялостно сходство.

Започнахме с това да пренаредим напълно ръководство "Необслужвани експозиции ". От три години в ръководството има специфичен отдел, който се споделя "Операции по необслужвани заеми и тактика ". В последните три години всичките ни дейности по повод понижаване на риска в салдото на банката са част от обособените ни тактики. Всяка година съумяваме да осъществяваме задачите и да преизпълним амбициозните цели, заложени в тези тактики. В огромна част от портфейлите сега не се постанова да вършим детайлни проекти, защото сме под прага (5% - бел. ред), който постанова създаване на самостоятелни тактики.

Всъщност използването на рекомендациите от позиция на отнасяне, провизиране на обслужвани и необслужвани експозиции, на периодите, на репортинг, на мениджърски фокус, на ротация на оценителите е годно за всички банки. Само самостоятелните тактики зависят от каузи на необслужваните експозиции.

На фона на рекордните облаги на банковия бранш за 2018-а какви са упованията Ви за тази година?

- През последните няколко години секторът работи в необикновен режим, в който виждаме растеж на заемите и в същото време спад в лихвения диференциал. От края на 2016 година досега формалната статистика на Българска народна банка демонстрира, че лихвеният диференциал по заемите и депозитите е понижен със 120 базисни пункта, което е значително понижение. Знаете, че чистият лихвен приход е главен източник на доходи и облаги за банките.

Все още банковият бранш се употребява от опцията да прави по-малко разноски за хранителни запаси. По-ниската цена на риска дава опция за отчитане на положителни резултати. Също по този начин финансовите пазари сега работят в интерес на банките и огромна част от банковите институции направиха еднократни покупко-продажби по продажба на необслужвани портфейли, които бяха провизирани и също оказаха резултат върху облагата.

Умерен оптимист съм, че банковият бранш ще успее да осъществя положителни финансови резултати и да акумилира финансов буфер и през тази година. Те ще са извънредно значими, с цел да осигурим резистентност и в бъдеще.

Ентусиазмът на някои банкери за покачване на лихвените нива сякаш се поохлади. В каква посока, съгласно Вас, ще се движат лихвите в кратковременен и средносрочен проект?

- Не имам вяра, че динамичността на лихвите ще изневери на последните упования, а те са, че краткосрочно няма да има посока нагоре. До края на годината чакам на нашия пазар със забавени темпове да продължи наклонност на напън върху лихвените проценти.

Консолидацията на пазара, огромната конкуренция сред банките, а също и фактът, че по-голяма част от банките не ползват рисково претеглена цена, водят в допълнение до по-ниски лихвени равнища. Очаквам пазарът да продължи с наклонността надолу със забавени темпове и в случай че Европейска централна банка не промени политиката си и в случай че Европа продължи да има занимателен стопански напредък, мисля, че и следващата година няма да забележим основна смяна на лихвените равнища.

Няма по какъв начин да не Ви попитам за основния обзор на качеството на активите и стрес-тест, проведен от Европейската централна банка. На какъв стадий е процесът в "УниКредит Булбанк "?

- Има нетърпеливо очакване да си отдъхнем от напрежението както за нас, по този начин и за сътрудниците от другите пет банки, участващи в процеса. Финалът е скоро. Очакваме до края на месеца резултатите да са факт и да стане ясно дали дружно сме съумели да убедим Европейската централна банка, че няма да вкараме спомагателен риск и че сме почтени да бъдем надзиравани при изискванията на тясно съдействие.

Всички банки в този момент са на стадий контролен разговор. Вярвам, че всяка банка е декларирала всичко като нужна промяна.

Много малко се знае за методиката, по която се реализира прегледът. Бихте ли пояснили за нашите читатели, несъмнено, без да нарушим изискванията за конфиденциалност?

- Това е доста прекрасен въпрос и апропо е доста значимо, когато си приказваме за упованията от прегледa на качеството на активите и по тази причина дали сме обезпокоени, имаме ли паники, да употребяваме като изходна база методологията. Защото методиката за тази година е нова. В своята същина тя се основава на новите интернационалните счетоводни стандарти. Въведен бе нов стандарт (МОСВ 9) при отчитането на кредитните екпозиции. Съответно те към този момент не са единствено необслужвани или обслужвани експозиции, а експозиции с проблем, с известни финансови компликации, с компликации и надлежно необслужвани експозиции. Тази методология сама по себе си не е тествана в нито една страна от Европейски Съюз, която е под директния контрол на ЕЦБ.

Стандартът, който би трябвало да тества устойчивостта на банковата система, също е нов и извънредно пруденциален. Основната разлика са критериите, на база на които една експозиция би трябвало да бъде изменена, когато е с фаза друга от безпроблемна експозиция и да бъде регистрирана като експозиция с краткотрайни усложнения или необслужвана експозиция.

Нашите наблюдения демонстрираха, че методологията (разбира се тя е пруденциална и би трябвало да е консервативна) тук-там е евентуално прекалено строга. И за жалост не регистрира спецификите на избрани промишлености. Тъй като методологията залага на специфични коефициенти за покритие на дълга, видяхме, че за избрани браншове не е добре отчетна дата да бъде краят на годината, поради бизнес цикъла. Опитахме се да адресираме наблюденията си с очакване за схващане, само че методологията не разрешава такава еластичност.

Допълнително в последния отчет на Европейската комисия, ЕЦБ изрази запаси във връзка с метода, по който се изготвят оценките на обезпеченията в България, което също намира отражение в техните крайни резултати. "Уникредит Булбанк " получи доста добра оценка за метода, по който оценяваме обезпеченията. Генерално за бранша обаче бяха изразени запаси и има рекомендации в бъдеще този развой да бъде по-добре контролиран. Тази година прегледът бе толкоз изчерпателен, че екстраполация съвсем няма, защото бяха оценени съвсем задачите портфейли на всички банки, участващи в инспекцията.

Успешният завършек на този развой би "отворил вратата " към бъдещо участие първоначално в ERM II, а по-късно в еврозоната. Как ще се отрази това страната и по-конкретно на банковия бранш?

- През годините сме следили, че страните от еврозоната имат много благоприятни условия да се употребяват от структурните и кохезионните фондове на Европейския съюз. Тоест в случай че страната ни е част от еврозоната, ще имаме опция да използваме повече средства. Това ще разреши, от една страна, да поддържаме стопанската система даже при не чак толкоз положителни стопански цикли, а от друга - да я подтикваме при положителни стопански цикли, което рефлектира върху Брутният вътрешен продукт и благосъстоянието. Промяната на валутата би се отразила позитивно върху вноса и износа. И по-скоро върху вноса, защото няма да се постанова да се ползват трансферни цени. Премахването на валутния курс би оказал помощ за достъпа на българските компании до западните пазари.

Конкретно за банковия бранш, когато страната попадне под директния надзор на ЕЦБ, това би повлияло на чувството на популацията за усъвършенствана непоклатимост в банковата система, макар че и сега тя е постоянна. Не чакам рецесия, само че в такива условия, ЕЦБ е много по-гъвката и има изискванията да обезпечава незабавни пари. В изискванията на валутен ръб тези пълномощия на Българската национална банка са значително лимитирани.

Какви са упованията Ви за икономическия напредък на страната през идващите няколко години?

- Ние сме умерени оптимисти. В идващите три-четири години междинният растеж на Брутният вътрешен продукт ще бъде към 3 %. Ако в последните години междинният растеж бе към 3.5%, това е индикация за леко закъснение. От друга страна, упованията са, че главен мотор на растежа няма да е частното ползване, както до момента, а вложенията. Това е добра вест, тъй като точно увеличеното частно ползване по някакъв метод сътвори дискомфорт на Централната банка и тя наложи антициклични буфери.

Очаквам непритеснителни равнища на инфлацията, даже тя да намалее. Също по този начин увеличение на износа с към 1%, само че и прочут растеж на задлъжнялостта на държавното управление по отношение на Брутният вътрешен продукт. В идващите три-четири години обаче той изрично няма да стане по-голям от 25 на 100.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР