Г-жо Коралска, как възникна идеята за Регионална мрежа - Бургас

...
Г-жо Коралска, как възникна идеята за Регионална мрежа - Бургас
Коментари Харесай

Чанка Коралска, зам.-кмет на Бургас: Започваме втора инвестиционната зона върху 600 декара площ

Г-жо Коралска, по какъв начин породи концепцията за " Регионална мрежа - Бургас " и какво съставлява тя?
Това е един районен план, който има за цел да построи комфортни връзки с четирилентови пътища сред всички общински центрове на територията на област Бургас, с цел да имат комфортна връзка с регионалния център, защото това в днешно време е извънредно значимо. Лесният достъп и връзка до регионалния център може да докара до много сериозен прогрес в икономическото развиване на района като цяло. С тази концепция кметът на Бургас господин Николов преди два месеца събра всички кметове от района и всички, естествено, се съгласиха, че това е доста значим план. Тъй като той обаче изисква сериозен финансов запас, се чака средства за реализацията му да се намерят в идващия програмен интервал, когато те ще се разпределят на районен принцип за разрешаване на проблеми освен на обособен град. В тази връзка имаме две години пред нас, в които би трябвало интензивно да работим, с цел да създадем предпоставки тези планове да бъдат направени и подготвени за финансиране когато е допустимо.
Изчислено ли е какъв брой ще коства това начинание?
Не, занапред следва всяка от общините за своята територия да разпореди предпроектни изследвания. Целият този план е в съгласуваност с Агенция " Пътна инфраструктура ", защото това са пътища от републиканската пътна мрежа.
А кой би бил възложител на осъществяването следователно?
Още е доста рано да се каже, защото когато приказваме за районен план, възложител може да бъде едно съдружие на общини на районен принцип - по този начин, както се извършват плановете с районен темперамент.
Докъде стигна построяването на спортния комплекс в ЖК " Славейков "?
На финала сме. Първият стадий, който съставлява закрит басейн, беше публично открит. Приключиха и всички довършителни работи по втория стадий - спортните площадки, тенис кортовете, футболното игрище, детската площадка, паркингите. Останали са доста дребни елементи, свързани с документите, с цел да се завърши и писмено обектът.
Той на каква стойност възлезе?
Около 18 млн. лева с всички спомагателни типове действия, които породиха в процеса на построяването. 12,6 млн. лева от тях са обезпечени от финансовия механизъм Jessica посредством Европейската банка за развиване, останалите средства са от общината.
Как ще отговори общината на офертата за придобиване на стадион " Лазур "?
По решение на Общинския съвет комисия към него преглежда този въпрос. Тя организира и договаряния с продавача. Решението ще го вземат общинските съветници.
А по какъв начин върви построяването индустриалните зони?
Те получиха много интензивно развиване през последните години. Първият стадий на индустриалната зона - така наречен логистичен парк, към този момент е запълнена на 95%. В момента там върви интензивно създаване на инфраструктура, подземни връзки и захранващи проводи. Доста от вложителите са осъществили своите планове. Ето за какво Бургас стартира развиването на втори стадий на капиталовата зона върху територия от към 600 декара в Южна промишлена зона. В момента се създава обстоен организационен проект. Тя се урегулира за основаване на подобаващи терени за вложителите.
Как си взаимодействате с страната, поради че 51% от територията на парка е държавна, а останалите 49% са на общината?
В извънредно добър дух. Ние си взаимодействаме и във връзка с логистичния парк, и по втората капиталова зона. Държавата ни е сътрудник, нямаме никакви спънки или пречки. Точно противоположното - всички процедури, свързани с решения на страната, се движат предпочитано.
Кои инфраструктурни планове са най-значими за Бургас през тази година?
След като изградихме рибарското пристанище в Сарафово и то към този момент се осъществя сполучливо, започваме построяването на рибарското пристанище или така наречен риболовен кей в кв. " Крайморие ". Следващата година ще завърши неговото строителство, сега построяваме довеждащата улица. Продължава построяването на спортната зала " Арена ", която в края на 2019 година би трябвало да е подготвена. Изпълняваме планове, свързани с пътната инфраструктура. Очакваме да намерим спомагателни средства, с цел да продължим реконструкцията на градските територии и улици в кв. " Възраждане " - централна градска част. Стартираме публични поръчки, защото имаме подготвени капиталови планове. Очакваме да има икономисан запас от оперативната стратегия, който да бъде пренасочен, с цел да продължим този развой, защото тази инфраструктура е много остаряла, амортизирана и би трябвало да се влагат средства в нейното възобновяване. Тази година ще започва процедура по инженеринг - планиране и осъществяване на втори стадий от бързата автобусна линия по " Интегриран градски превоз ", която включва реконструкцията на ул. " Демокрация " и ул. " Стефан Стамболов " в сектора сред кръговото кръстовище на " Мираж ", окръжна болница и ул. " Демокрация ". Изградихме първия стадий, в този момент продължаваме с втория.
С този обект ли приключвате плана " Интегриран градски превоз "?
Не, тематиката за подвижността и развиването на интегрирания градски превоз няма да завърши, защото потребностите на жителите стават все по-високи, а и градът се развива. Ние залагаме много по-амбициозни цели и задания, които обаче изискват сериозен финансов запас и реализацията им става поетапно в интервала до 2020 година Какво ще се случи по-късно и по какъв начин ще се подредят целите, тематиката ще бъде сложена тогава на дневен ред.
По отношение на санирането какви резултати отчитате?
Бургас е отличник по тематиката саниране, обвързвана с Националната стратегия за енергийна успеваемост. Ние имаме 187 здания, от които 80% са завършили. 19 здания са на стадий привършване и продължаващо строителство. По график се чака до края на годината на 100% да приключим с всички здания. В Бургас програмата е извънредно сполучлива. Ние имаме противоположна връзка с бенефициентите, всички са извънредно удовлетворени. Отчитат сериозните прерогативи като понижаване на разноските за отопление и изстудяване, възстановяване на естетичния тип на постройката, удължение на живота им, благоустрояване на околното пространство. Не бива да забравяме, че общината влага спомагателен финансов запас, който не е позволен по програмата, за благоустрояването на междублоковите пространства.
Правите съществени вложения в просветителната инфраструктура, усещат ли се подобренията и правят оценка ли се те от обществото?
Аз мисля, че няма друга община, която влага толкоз в просветителната инфраструктура и да е обновила целия си сграден фонд. През последните години се построиха няколко нови детски градини и учебни заведения. В момента сме пред край на новото учебно заведение по нововъведения и осведомителни технологии. Разбирам от госпожа Ананиева, че ползата на децата, които желаят да учат в това учебно заведение, е извънредно огромен. Това е съществено предизвикателство пред общината, само че господин Николов е човек, който си слага амбициозни цели и все пак те намират своята реализация, тъй като когато човек има вяра в това, което прави, резултатът е налице.
Общината съумява ли да подкрепя своите лечебни и здравни заведения с вложения в тяхната инфраструктура?
Средствата в опазване на здравето в никакъв случай не стигат. Ежегодно от бюджета на общината отделяме сума като трансфер в общинските лечебни заведения и медицинските центрове да си купят някаква профилирана здравна инсталация или за финансови поправки. Тази година сме заделили по-сериозна сума, защото 600 000 лв. от тях отиват за довършването на новия корпус на ВХТИ „ Асен Златаров “, където се строи постройка на новия медицински факултет. Това е следващата амбициозна цел, само че този университет ще започва през идната година, защото постройката към този момент е подготвена, остава да се дооборудва със профилирано съоръжение, обзавеждане и компютри, само че ни бави процедурата по акредитация. От тази година обаче започва филиал на Националната художествена академия. Сътрудничеството с академията е доста положително, също има огромен интерес и от октомври месец филиалът ще проработи в помещение, обезпечено от страната на втория етаж на морския център „ Магазия “ в зоната за публичен достъп на пристанището. Ремонтът се прави от общината със средства по решение на Общинския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР