- Г-жо Каназирева, за втори път водите листата от гражданската

...
- Г-жо Каназирева, за втори път водите листата от гражданската
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Не бива да допускаме да ни управляват сенки...

- Г-жо Каназирева, за повторно водите листата от гражданската квота за Пловдивска област на ГЕРБ-СДС. Каква е вашата оценка за акцията и политическата обстановка?

- Съгласих се да вземам участие на тези избори, тъй като смятам, че битката е ценностна - дали България ще има дясно, проевропейско държавно управление, или се връщаме към едни забравени, болшевишки времена. В момента се прокарват ползи, които не са съвместими с моите убеждения за народна власт и европейско развиване на страната. В момента страната ни се ръководи от избирателен щаб. Всеки ден се фабрикуват измислени кавги със мощно недоверчив темперамент и като че ли се бърза да се извърши план-програма. Свидетели сме на пориви за реваншизъм, поръчки за дискредитиране на политическите съперници и нищо друго. Това е новата действителност. Живеем в съвременна България, уважавана от европейската общественост, само че ни ръководят сенки от 90-те години. От страна на ГЕРБ, както и от моя страна като лидер в Пловдив-област, акцията не е по-различна от предходната. Лично аз върша това, на което постоянно съм залагала -

работата в името на хората.

Искрено се надявам повече хора да осъзнаят това и да гласоподават на 11 юли, с цел да бъде възобновена нормалността и да се спре с хаоса на всички равнища.

- Застрашен ли е проевропейският път на България?

- Страшното е, че ставаме очевидци на изместване на верния път на развиване на България. Вместо служебно държавно управление се оказа, че имаме държавно управление на службите. Страната се ръководи от най-радикалното крило на Българска социалистическа партия, в случай че погледнем назначенията, това са все хора с принадлежност към Държавна сигурност. Може и от тях да има доста свестни хора, само че дано не се връщаме години обратно. Не може и така наречен градска десница да стои и безмълвно да работи един до друг с тези хора. За мен това е безусловно двуличие. Не може да предлагаш смяна в Конституцията и лустрация, а в същия миг да мълчиш и да работиш с хора, принадлежащи към Държавна сигурност. Управляващите сега, колкото и да се пробват да зачеркнат направеното до момента, с труда на толкоз доста хора, не могат, тъй като свършеното се вижда. То е отговор на упованията на хората. Това, което се случи в нашия район през последните години, няма по какъв начин да бъде зачеркнато.

- Имате ли терзания за плановете в Пловдивска област, които започнахте като регионален шеф?

- В Пловдивска област започнаха поправки в инфраструктурата за над 200 километра пътища. В опазването на околната среда и водите бе реализирано нещо, което никой преди този момент не си представяше, че може да се случи:

прекъсването на биоцентралата в Труд, затваряне на кариерите над Белащица

и проблемите с минивеца край Брестовица, които бяха изкарани на повърхността. Отделно, организацията и работата, която свършихме по време на пандемията и подготовката на нашите лечебни заведения, с цел да преминем по-леко през епидемията. Каквото и да приказват - не могат да затрият този труд. Аз съм била в ръководството единствено през последната година и половина и съм се управлявала само от публичния интерес. В Пловдивска област се изправих против редица стопански ползи.

- Бяхте в 45-ото Народно заседание, което ще се запомни най-много с измененията в Изборния кодекс. Каква е вашата оценка?

- На процедура изборното право, което би трябвало да е равно сред всички жители, с тези промени не е такова. Хората са разграничени на секции - с под 300 и над 300 гласоподаватели, където ще има машини. Т.е. правата на едните не са като на другите. Машинният избор подреди България до страни като Индия, Венецуела, Бразилия, Бутан… Нито една европейска страна няма напълно машинно гласоподаване. Видяхме какво се случи в Нидерландия, Ирландия и Германия. Немският парламентарен съд изрично отхвърли напълно машинното гласоподаване със свое решение. Този общ брой от партии - Шоуто на Слави, Мая Манолова и Демократична България, сътвори единствено един закон и той е безусловно сакат и ще нанесе вреди в бъдеще. Ще има голям безпорядък, изключително със секциите в чужбина.

Рискът едни и същи хора да гласоподават по два-три пъти е голям,

тъй като там няма дейна регистрация и описи.

- А решението на Конституционния съд за машинното гласоподаване изненада ли ви?

- Да, в действителност бях сюрпризирана. Неочакван за мен беше този резултат, макар че, в случай че погледнем действително, пет от конституционните съдии са на назад мнение и пазят тезата, която и ние защитавахме. Напълно съм съгласна с тяхното мнение към решението на Конституционния съд. Всъщност безалтернативното въвеждане на система за гласоподаване посредством потребление на машини за огромното болшинство от български жители в страната и чужбина, и то единствено две седмици преди началото на двумесечния избирателен развой, при ясно желание на жителите за гласоподаване по обичайния метод посредством хартиена бюлетина (на 4 април 74% от българите гласоподаваха с хартия и едвам 26% с машина), не подхожда на правилото на националния суверенитет, който е закрепен в член 1, алинея 2 и 3 от Конституцията. Категорично не дава отговор и на правилата по член 10 за общо и равно изборно право, и на правилото на правовата страна. Така че освен съм сюрпризирана, не го одобрявам, само че по този начин или другояче, решенията на съда не се разясняват. Като правист аз съм на противоположното мнение, каквото е и мнението на значително конституционни съдии.

- Какво желаете да се промени след 11 юли?

- Надявам се езикът на омразата, на реваншизма, на тази линия на разделяне, която беше сложена в обществото, най-сетне да се преодолее. Партиите да си дадат ясна сметка, че този език не е градивен, не приказва за държавническо държание, и да се сложат на масата проблемите, които чакат преди всичко своето решение. Изключително значимо е всеки да гласоподава и всеки да избере пътя, по който желае да върви България. ГЕРБ е единствената дясна, проевропейска партия, която се употребява с огромен престиж измежду всички европейски водачи и знае по какъв начин да продължи сполучливия път на развиване на страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР