Г-жо Габриел, виждате ли някаква нова кауза за себе си

...
Г-жо Габриел, виждате ли някаква нова кауза за себе си
Коментари Харесай

Мария Габриел: Би било добре България да запази ресора цифрова икономика

Г-жо Габриел, виждате ли някаква нова идея за себе си в идващия Европейски парламент?

Следващият Европейски парламент има виновната задача да приключи договарянията за новия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз 2021-2027 година Затова е доста значимо България да изпрати делегация от опитни евродепутати, умеещи да отстояват позиции. Нужно е да защитим във финалните договаряния извоюваното нарастване на бюджета за България до 18 милиарда евро. Преговорите по дълготрайния бюджет на Европейски Съюз ще са значими и за новата стратегия " Цифрова Европа " с бюджет от 9,2 милиарда евро, която предложих. Тя ще влага в цифрови умения, киберсигурност, суперкомпютри, изкуствен интелект, цифрови иновационни хъбове – посоки, в които нито една страна членка не може да се оправи сама. Предложила съм също в границите на 20-те % в Европейския обществен фонд за битка със общественото изключване да има средства и за цифрови умения. По отношение на предприятията, упоритостта ми е във всеки район да има дигитален иновационен хъб, с цел да им помогне при тестването на нови бизнес модели и внедряването на нововъведения. Ще продължа да работя също за опазване на Западните Балкани най-високо в дневния ред на Европейски Съюз – тематика, която България зададе. Това са част от водещите цели, за които ще продължа да работя. Успехът ще бъде триумф за България.

Вие сте лидер на листата на ГЕРБ и доскорошен еврокомисар, евентуално имате упоритости още веднъж да сте същия пост. Допускате ли, че България може да резервира настоящия сектор – цифрова стопанска система и общество?

За близо две години, откогато поех ресора,свършихме доста работа. През юли 2017 година, когато бяха минали към този момент три години от началото на мандата на актуалната Европейска комисия, заварих приключени 6 законодателни начинания. Към днешна дата сме завършили сполучливо 28 от общо 30 законодателни оферти. Това одобрявам за триумф на България. Би било добре страната ни да резервира този сектор, който е сектор освен на бъдещето, а и на сегашното. Днес няма сфера, която да не е повлияна от новите технологии. Те трансформират метода, по който живеем, учим, работим. Неограничени са опциите за възстановяване на основни сфери като опазването на здравето, образованието, превоза, енергетиката или обществените услуги. Наред с изгодите, цифровата промяна поражда и нови провокации пред работните места и уменията, неприкосновеността и сигурността, пазарите и общественото финансиране. Така че това е един необхватен сектор, който към този момент е отпред на дневния ред на Европейски Съюз, и България може да има стратегическа роля при неговото ръководство.

Каква съгласно вас е отговорността на Европейски Съюз за разколебаното доверие на европейските жители в него? Всички претенденти за Екологичен потенциал споделят, че ще се борят за повече еврофондове, само че хората са разочаровани, че тези фондове се оказват източник на корупция и обогатяване на избрани групи и олигарси, нормално близки до държавното управление?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР