Г-жа Радослава Стоянова е учител по немски език към Гьоте-институт.

...
Г-жа Радослава Стоянова е учител по немски език към Гьоте-институт.
Коментари Харесай

Радослава Стоянова: Учителството е професия за смели хора

Г-жа Радослава Стоянова е преподавател по немски език към Гьоте-институт . Тя е квалифициран преподавател, приключил образованието си във ВТУ „ Св.Св. Кирил и Методий “. Г-жа Стоянова е един от петимата учители-посланици на акцията „ LEHREN IST COOL! “ (Да преподаваш е яко). Кампанията на Гьоте -институт България стартира при започване на образователната и академичната 2019/2020 година. Нейната цел е да сътвори изобретателна връзка сред уценици и учители, а главната задача - да насърчи младежите, които учат немски език, да помислят за опцията да изберат специалността на преподавател по немски език в България. За да стимулира младите да трансфорат учителската специалност в свое бъдеще, акцията демонстрира позитивните страни на този избор. Научете още за акцията на http://www.goethe.de/sofia/lehrenistcool
Ето диалога с госпожа Радослава Стоянова
Какво Ви носи проучването и владеенето на немски език?
 Интересът ми към немския език се зароди, когато бях в 7 клас. И то от учителката ми по немски език в главното учебно заведение. Не си припомням за какво съм избрала да изучавам немски език в учебно заведение, не си припомням на какъв принцип са били образувани групите по непознат език, само че си припомням, че нямах съмнения къде ще аплайвам и какъв език ще изучавам по-късно. Изучаването на немски език е проучване на историята, културата, метода на живот на страните, в които този език е формален, както и на манталитета, традициите на народите в тези страни. Владеенето на немски ми дава опция да чета немска литература в оригинал, да поддържам връзка, да пътувам, а това са неща, без които не мога да живея.
Защо избрахте да бъдете преподавател по немски език? 
След дипломирането ми във ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ нямах ясна визия какво желая тъкмо, само че на този стадий от живота ми се постановяваше да стартира работа допустимо най-бързо и учителстването ми стартира инцидентно. Знаех, че желая да работя с немски език. Имам висше обучение и по специалността „ Български език и литература “, само че нямах съмнение да се насоча към немския език и единствено към него. Решението бе подбудено от нюх, от вътрешно чувство, че е вярно.
Какви са актуалните провокации пред учителската специалност?
Съвременният преподавател е изправен пред провокации, само че такива има във всяка специалност. Още от Възраждането насам учителите се оправят с помощта на безконечна мотивация и работохолизъм. Изискванията към учителите нарастват в непрекъснато изменящата се актуалност. Част от провокациите включват възпитаници с проблеми в образованието или дисциплината, от време на време с изключение на „ сложни “ възпитаници има и „ сложни “ родители. Също по този начин работят, поддържат връзка и позволяват спорове дейно с сътрудниците и администрацията на учебното заведение, както и с инспекторати по образованието. От учителите се чака да бъдат проводник на познание посредством преподаването на образователните предмети. Ролята на учителя през днешния ден не е единствено да образова, само че и да ръководи класната стая, да посредничи при спорове, да построява екип от възпитаници и родителите им.
Защо да преподаваш немски език е крепко?
Когато владееш немски език е крепко да предаваш знанията си на другите. Яко е да „ заразяваш “ учениците си с готовност да схванат чужд текст, да заговорят на немски, да се интересуват за повече информация, в случай че си съумял да ги провокираш с нещо изобретателно, с нещо ексцентрично, може да е една немска ария, да вземем за пример.
Как поддържате връзка с Вашите възпитаници?
С моите възпитаници от дълго време напуснахме схемата „ Учебник-тетрадка “ в часовете по немски език. Общуването ми с тях е малко „ щуро “ в позитивния смисъл на думата. Съвременните средства оферират опция за виртуални разходки из страните, в който немския език е приказваме, онлайн планове, свързване в мрежа, връзка, основаване на групи за шерване в обществените мрежи. На една от паралелките с интензивно проучване на немски с изключение на учител съм и класен началник. Как поддържам връзка с учениците си?... На немски език.
Какво е да си дипломат на Гьоте-институт в тази акция?
Гьоте-институт е доста значим фактор за насърчаване на образованието по немски език в България, както и незаместим сътрудник на учителите-германисти. Аз персонално дължа доста на Гьоте-институт. След всяко образование, след всеки семинар се връщам в клас, нахъсена незабавно да тествам наученото. На нас, учителите, ни се оферират благоприятни условия за другарство с сътрудници, освен от България. Чрез стипендиите за учители имаме опция да се срещнем и да обменим положителни практики, изпитани способи с сътрудници от други страни, както и да си сверим часовника, само че и да покажем и нашия опит в образованието по немски език. Последното дава самочувствие. Възможността да съм дипломат на Гьоте-институт в тази акция е дребна признателност за това, което се прави за нас. Чрез акцията мога да се свържа с бъдещи сътрудници, с сътрудници с по-малък опит в преподаването и да бъда потребна. Да си дипломат на Гьоте-институт е крепко!
Ако можете да върнете времето обратно, бихте ли избрали друга специалност?
Не съм се замисляла върху това. Харесва ми общуването с младежите, с децата, по този начин не одъртявам.
Как бихте стимулирали децата да изберат да станат учители по немски език в България?
За мен учителят е лицето, което построява всички останали персони и специалности. Той е като част от фамилията. В множеството случаи е и майка, и татко, и доста постоянно даже прекарва повече време с децата от техните родители. Учителството е премеждие и предизвикателство. Това е специалност за смели хора.
 Кой е Вашият най-хубав миг като преподавател по немски?
Имам доста такива хубави моменти, не мога да дефинира кой е най-хубав. Може би признанието от хора с майчин език немски, за качествата, знанията и уменията на учениците. В подобен миг през главата ми минава „ Успях! “ 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР