Г-7 предупреди Русия в изявление във вторник да не използва

...
Г-7 предупреди Русия в изявление във вторник да не използва
Коментари Харесай

Г-7 предупредиха Русия с тежки последици при употреба на ядрени оръжия

Г-7 предизвести Русия в изказване във вторник да не употребява нуклеарни оръжия в Украйна и остро осъди последните удари на Москва, както и нейното " нелегално анексиране " на четири украински района, оповестява " Ню Йорк Таймс " и " Ройтерс ".

" Всяко потребление на химически, биологични или нуклеарни оръжия от страна на Русия би било посрещнато с тежки последствия ", обявиха водачите на Г-7 и разясниха, че Украйна има " законното право да се пази " против Москва.

Лидерите на Г-7 обявиха, че са непоколебими в поддръжката си за Украйна и заплашиха с " тежки последици ", в случай че Русия ескалира офанзивата си с нуклеарни оръжия.

Съвместното изказване на водачите на Г-7 — в това число президента Байдън и водачите на европейските съдружници и Япония — пристигна след незабавна виртуална среща, свикана в отговор на ударите на Русия против цивилни цели в Украйна в понеделник.
 Столтенберг: НАТО следи от близко съветските нуклеарни сили
Столтенберг: НАТО следи от близко съветските нуклеарни сили

Русия знае, че нуклеарна война не може да бъде извоювана

Президентът на Украйна Володимир Зеленски във вторник публично показа кандидатурата на страната си град Одеса да стане обект на международното завещание на ЮНЕСКО .

" Трябва да дадем явен сигнал, че светът няма да си затваря очите за унищожаването на нашата обща история, нашата обща просвета, нашето общо завещание ", сподели Зеленски във видео послание към изпълнителния съвет на организацията.

" В тази война не можем да знаем кой и какво ще бъде атакувано от съветските ракети ", сподели Зеленски в обръщението си, добавяйки, че о т началото на спора над 2600 украински образователни заведения са унищожени или развалени от съветски офанзиви, както и че 540 " обекта на културното завещание, културни институции и религиозни здания " са развалени от съветските удари.

Лидерите на страните от Г-7 във вторник осъдиха последните военни удари на Русия против Украйна, тези " безразборни офанзиви " съставляват " военно закононарушение ".

" Г-7 твърдо осъждат и недвусмислено отхвърлят противозаконния опит за анексиране от Русия на украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области в допълнение към Автономна република Крим и град Севастопол ", се споделя в изказването. " Тържествено заявяваме още веднъж, че в никакъв случай няма да признаем това нелегално анексиране или подправените референдуми, които Русия употребява, с цел да го оправдае ", се прибавя в него.

Държавите от Г-7 подчертаха, че Русия " жестоко е нарушила " Хартата на Организация на обединените нации и приканиха всички страни " недвусмислено да отхвърлят тези нарушавания на интернационалното право и да изискат Русия да приключи всички военни дейности и неотложно, изцяло и абсолютно да изтегли всички свои войски и военно съоръжение от Украйна. "

Добавяйки, че ще продължат да постановат спомагателни стопански разноски на Русия, водачите споделиха в изказването, че осъждат " умишлените съветски ескалационни стъпки, в това число частична готовност на резервисти и безотговорна нуклеарна изразителност ".

​​​ Зеленски изиска от водачите на Г-7 по-модерни и ефикасни системи за противовъздушна защита . Необходими са спомагателни отбранителни системи за противопоставяне на съветските ракети и безпилотни самолети, изключително на тези, доставени от Иран, сподели Зеленски.
 Съединени американски щати ще продължат да дават оръжия на Украйна
Съединени американски щати ще продължат да дават оръжия на Украйна

Засега Белият дом не вижда индикации Путин да е взел решение да употребява нуклеарни оръжия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР