Футболната обсерватория в Швейцария се похвали, че е направила най-мащабния

...
Футболната обсерватория в Швейцария се похвали, че е направила най-мащабния
Коментари Харесай

Обсерватория в Швейцария: В efbet Лига играят дребосъците на Европа

Футболната обсерватория в Швейцария се похвали, че е направила най-мащабния разбор на лигите и клубовете в Европа. Изследването е обхванало 31 висши дивизии на асоциациите-членки на УЕФА. Преброяването е разрешило да се направи настоящ демографски портрет на играчи, клубове и лиги в цяла Европа посредством пространствени и времеви съпоставения.

Всяка година извадката се състои от футболисти, присъстващи на 1 октомври в състава на първия тим на оценените клубове. Нещо повече, те трябваше към този момент да са играли в мачове от вътрешното състезание. Във всички случаи са прегледани вторият и възможният трети вратар. В проучването са взели присъединяване 12 281 играчи от 477 изследвани клуба – приблизително по 25,7 футболисти на тим. Интересно е да се регистрира, че в разбора има тимове като италианския Монца, който взе участие с цели 35 играчи в проучването, и такива като нидерландския Хееренвеен с 20.

В това проучване на Футболната обсерватория се набива на очи, че в родната efbet Лига играят дребосъците на Европа. Родният хайлайф е на четвърто място в листата на най-ниските лиги. Средният растеж на футболистите в България е 181,31 см. По-ниски от нашите са играчите в Гърция (180,74), Израел (180,83) и в суперпървенство като това на Испания (181,24).

Отделно Лудогорец и Спартак Варна са в Топ 10 на най-ниските тимове в Европа. Спокойно можем да кажем, че родните първенци са най-класният отбор измежду тези на дребосъците. Интересно е да  се спомене, че „ орлите “ ще се усещат най-зле на терена против немския Кьолн, който пък е най-високият тим в Европа. Разликата сред междинната височина на футболистите на двата тима е съвсем 7 сантиметра. „ Орлите “ са 179,21 см, а германците – 186,15.

Tallest squads for clubs in 3⃣1⃣ European top divisions
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР