Футболен клуб Цюрих е един от съперниците на Лудогорец в

...
Футболен клуб Цюрих е един от съперниците на Лудогорец в
Коментари Харесай

ФК Цюрих: Палач на ЦСКА, последен клуб за Боби Михайлов и труден опонент за Лудогорец

Футболен клуб Цюрих е един от противниците на Лудогорец в груповата фаза на Лига Европа. Швейцарците несъмнено са един от най-класните отбори в страната на шоколадите, като дружно с Базел и Йънг Бойс натрупат безграничен авторитет за нея на континенталната сцена.

Клубът е учреден през далечната 1896 година, като за тези 122 години печели 12 трофеи и 10 купи на Швейцария, последната от тях завоювана единствено преди няколко месеца. Отборът играе мачовете си на стадион " Летцигрунд ", с потенциал от 25 000 седящи места.

 Пауло Аутуори: Няма любимци, способни сме да реализираме нещо значимо
Аутуори: Няма любимци, способни сме да реализираме нещо значимо

" Всяка година би трябвало да подобряваме своя капацитет и да награждаме "

Ето какво още може да научите за швейцарския противник на Лудогорец:

ИСТОРИЯ

Точната дата на основаването на ФК Цюрих е 1 август, 1896 година. Клубът се образува от обединяването на трите градски отбора до този миг Турицум, Виктория и Екслелсиор. Любопитно е, че един от учредителите на " синьо-белите " е и създателят на Барселона - Жоан Гампер , който тогава е треньор и футболист на гореспоменатия Екселсиор.

 Снимка 375866
Източник:

Така наречените " златни години " на " лъвовете " са в интервала 1960 - 1981 година . Под управлението на президента Едвин Нагели и играчи като Кюби Кун, Фриц Кюнцли, Иля Катич и Рене Ботерон, Цюрих става първенец на Швейцария цели 7 пъти. Тук може да споменем и двата полуфинала за КЕШ през 1963 и 1977 година . Предпоследното затруднение към европейското великолепие обаче по този начин и не трябва преминато, като тимът надлежно бива отстраняван от Реал (Мадрид) и Ливърпул.

През новото хилядолетие Цюрих разочарова със своето своенравие . Последната купа на Швейцария е извоювана през 2009 година, само че би трябвало да отбележим и срамните две изпадания в Чалъндж Лигата, които са признати изключително тежко от прочувствените почитатели на клуба. Де факто, през миналия сезон Цюрих бе в ролята на дилетант, откакто през 2017-а трябваше да прекара акцията във втория ешелон . Завръщането въпреки всичко бе уместно и белязано с трофей - Купата на страната след триумф над първенците от Йънг Бойс.

 Снимка 375869
Източник:

БИТКИТЕ СРЕЩУ ЦСКА

В историята си Цюрих към този момент има неприсъствен спор с българския гранд ЦСКА . Първият удар е нанесен от швейцарците, които изненадващо изхвърлят " армейците " от първия кръг за Купата на УЕФА през 1977 година.

Швейцарският отбор взема нежен задатък в първата среща на своя стадион. Още в 4-ата минута Ризи получава комфортен пас след осъществяване на заобиколен свободен удар. Той с техничен удар отблизо разстояние бележи единственото попадение в срещата. Вратарят на ЦСКА Иван Камарашев избавя две чисти положения, а за българите пропущат Спас Джевизов и Цветан Йончев.

 Светослав Дяков: Срещу Байер (Леверкузен) ще проверим къде тъкмо се намираме
Дяков: Срещу Леверкузен ще проверим къде тъкмо се намираме

" Германският тим е любимец "

25 хиляди фенове идват на " Армията " за втория дуел. В 32-ата минута Пламен Марков с извънредно хубав гол стопява задатъка на швейцарците от първия конфликт. Но след това гостите се затварят надълбоко в своята половина и разчитат на контри. За първи път публиката на ЦСКА вижда по какъв начин един тим се брани с 10 души. Гостите построяват два непробиваеми вала пред наказателното поле и не разрешават на " армейците " да им вкарат второ попадение. Стига се до продължения.

ЦСКА още веднъж натиска, а Цюрих продължава да показва по ослепителен метод на какво му се вика опълчение. В края на първото продължение (104 минута) Кучинота (станал по-късно голмайстор на шампионата за купата на УЕФА) прави 1:1. По този метод ЦСКА слиза рано-рано от европейската футболна сцена.

През 1986 година двата отбора попадат в една група за несъществуващия към този момент шампионат Интертото. Тогава под името Средец, ЦСКА печели семейството си на швейцарците с 2:0, а по-късно губят на " Летцигрунд " с 1:3.

 Снимка 375865
Източник:

ВРАГОВЕТЕ

Големият противник на " лъвовете " са съседите от Грасхопърс . Дербито е окачествено като високорисково от тамошната полиция, като доста постоянно е белязано от съществени конфликти на и отвън стадиона . Смята се, че Грасхопърс е клубът на локалната аристокрация, до момента в който " синьо-белите " са обичаният отбор на работническата класа.

СТАДИОНЪТ

Домът на Цюрих е " Летцигрунд Щадион ", който е с потенциал 25 000 седящи места. Построен е отначало през 2007-а, защото година по-късно приема три мача от груповата фаза на ЕВРО 2008. Всички те са от група С, където тогава попадат Франция, Румъния, Италия и Холандия.

 Лудогорец да пита ЦСКА по какъв начин се бие Байер (Леверкузен)
Лудогорец да пита ЦСКА по какъв начин се бие Байер (Леверкузен)

" Армейците " го направиха два пъти

Съоръжението постоянно се употребява и за концерти на музикални звезди , като за последната година на него са пели: Бионсе, Риана, Гънс Н " Роузес, Депеш Мод, Роби Уилямс, Ролинг Стоунс и Ед Шийрън.

ТРЕНЬОР

Начело на клуба е 39-годишният Людовик Маня. Бившият краен защитник беше един от обичаните футболисти на Швейцария , като записа 63 мача с екипа на националния тим. Връх в кариерата му бяха годините в немската Бундеслига , където изкара 7 години в отборите на Вердер (Бремен) и Щутгарт.

 Снимка 375871
Източник:

Контузия в гърба обаче го отхвърля от обичаната игра през 2012 , като малко по-късно получава работа в Цюрих като треньор на тима до 18 години. Последва негов престой във групировката и до 21 години, с цел да се стигне и до изненадващото му предопределение в мъжкия отбор на 20 февруари , 2018 година. Макар и без никакъв опит, Маня подсигурява мястото си със извоюваната Купа на Швейцария.

ФУТБОЛИСТИТЕ

Преди да се срещнем с актуалните играчи на ФК Цюрих, е нужно да отбележим, че швейцарците са последният професионален клуб в кариерата на Борислав Михайлов . Легендарният ни вратар, и понастоящем президент на БФС, записва един мач за " лъвовете " през сезон 1998/99. Това е гостуването на Люцерн, изгубен с 2:3. Заменен е на почивката.

 Снимка 236528
Източник:

Моментният състав на швейцарците несъмнено не впечатлява . На вратата е националът на Латвия - Андрис Ванис , който към този миг няма сериозна конкуренция за своя пост. В центъра на защитата пък командва 36-годишният Ален Неф. Негови сътрудници пък са африканците Па Моду Ягне и Бангура.

В халфовата линия сериозен отпечатък оставят косоварите Бенямин Кололи, Хекуран Криезиу и Лавдрим Реджепи. Тримата са несменяеми титуляри в селекцията на Людовик Маня, а също по този начин и национали на своята новопризната татковина.

 Жуниор Брандао вечеря с Рафаел Енрике
Новото попълнение в Лудогорец вечеря с контузен цесекар

Енрике се възвръща от счупена ключица

Определено най-класният локален футболист на Цюрих пък е Адриан Винтер . Атакуващият полузащитник дойде в отбора през 2016 година, откакто преди този момент игра за популярност и пари в американската Мейджър лийг сокър.

 Снимка 375868
Източник:

Проблемът на Цюрих е обвързван с неналичието на задоволително футболисти за позицията на централен нападатели . В момента късмет за изява получава 20-годишният нигериец Стивън Одей, който обаче въобще не впечатлява. Нищо чудно до борбите с Лудогорец, швейцарците да се подсилят с най-малко един класен реализатор в офанзива.

СЪСТАВЪТ НА ЦЮРИХ ЗА СЕЗОН 2018/19:

ВРАТАРИ : Андрис Ванис (Латвия), Новем Бауман, Яник Брехер

ЗАЩИТНИЦИ : Андреас Максо (Дания), Бечир Омерагич, Хаким Жуенуш (Франция), Ален Неф, Умару Бангура (Сиера Леоне), Па Моду Ягне (Гамбия), Мирлинд Крйезиу

ХАЛФОВЕ : Виктор Палсон (Исландия), Адриан Винтер, Антонио Маркезано, Тони Домгйони, Ясин Муше (Франция), Марен Хайле-Селасие, Изер Алиу, Кевин Рюег, Фабиан Рьонер, Марко Шьонбехлер, Сангоне Сар (Сенегал), Роберто Родригес, Бенямин Кололи (Косово), Хекуран Крйезиу (Косово), Салим Хелифи

НАПАДАТЕЛИ : Стивън Одей (Нигерия), Асан Джеси (Гамбия)

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР