Футболен клуб Черноморец (Бургас) навършва днес точно 100 години! Най-старото

...
Футболен клуб Черноморец (Бургас) навършва днес точно 100 години! Най-старото
Коментари Харесай

Бургаският Черноморец навършва днес 100 години

Футболен клуб Черноморец (Бургас) навършва през днешния ден тъкмо 100 години! Най-старото интензивно спортно сдружение в морския град е учредено на 1-и август 1919-а година от бойци от 24-и Черноморски на Н.В. Царица Елеонора полк, участници в Първата международна война. И клубът получава името си от това на военното формирование. Предложението за име на клуба е на един от учредителите Стефан Илич, който става и неговият първи ръководител.
 Снимка 436745
Почти незабавно Черноморец (Бургас) се трансформира в най-силното спортно сдружение в града и до 1944-а година е обвързван с четири исторически събития и за българския футбол. В Черноморец играе първият англичанин в България (Антъни Кендъл), Черноморец е измежду финалистите на първото държавно състезание по футбол през 1924-а година, първият експерт в България играе за Черноморец (привлеченият от Славия Димитър Манолов), а през 1937-а година при основаването на Националната футболна дивизия Черноморец още веднъж е поканен.
 Снимка 436746
След като е погубен от комунистическата власт, Черноморец постепенно се възражда през 60-те години и набира сили, с цел да стане още веднъж обичаният клуб на Бургас. И в следствие доста огромни звезди на бургаския и българския футбол да създадат име и да основат история с екипа на акулите като именития нападател Тотко Дремсизов (112 попадения в " А " група), Руси Гочев (трикратен първенец с Левски), отишлите си без време голови терминатори Владимир Стоянов и Иван Притъргов (шампион с ЦСКА и голмайстор на " А " група с Ботев Пд), Валентин Делиминков (298 мача в " А " група), Любомир Шейтанов, Дражо Стоянов, Ваньо Костов, Пейо Николов, Петър Младенов, Панайот Костов, Ивайло Коцев, Георги Маджаров, Николай Русев. Следващата генерация е в действителност впечатляваща, като включва героят от САЩ`94 Златко Янков, участникът на Световно и на Европейско състезание Радостин Кишишев, записал 11 сезона по терените в Англия. Продукт на Черноморец е и най-успешният български треньор Димитър Димитров-Херо, единственият бургазлия водил националния тим на страната, освен това два пъти.
 Снимка 436747
След няколко години трудости, проблеми, през днешния ден Черноморец още веднъж потегля нагоре, по пътя към върховете, където му е отредена ориста от неговото основаване. " Акулите " са в Трета лига, само че всички в клуба са извънредно окуражени за завръщане в професионалния футбол. И още веднъж синият стадион Черноморец да бъде обичано място на бургазлии!

Юбилейният мач по случай 100 години Черноморец ще се организира на 4-и август (неделя) от 18.00 часа и ще опълчи бургаските митове против футболните звезди на България. Час по-рано стартира церемонията по награждаването на заслужилите ветерани, футболисти и деятели.
 Черноморец победи дублиращия тим на Лудогорец
Черноморец победи дублиращия тим на Лудогорец

През втората част Любомир Божинов си вкара автогол
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР