Футболът е огледало на състоянието на държавата - каквото е

...
Футболът е огледало на състоянието на държавата - каквото е
Коментари Харесай

Румен Радев: Футболът е огледало на управлението на държавата

Футболът е огледало на положението на страната - каквото е ръководството на страната, такова е ръководството на българския футбол. Така президентът Румен Радев разяснява позорните прояви на мача сред България и Англия и последвалата оставка на президента на БФС Борислав Михайлов. " Не желая никога да се трансформирам в юрист на президента на БФС, най-малкото поради липса на темперамент на терена и самата игра, само че за мен е невиждано страната да се намесва по недодялан и неприемлив метод в една безусловно самостоятелна федерация ", съобщи президентът във връзка натиска от Борисов за оставката на Михайлов.

Докато политиците се изкушават да употребяват футболни агитки в митинги и контрапротести, тези рецидиви ще не престават, предизвести Радев. Той означи, че нито една организация не е поела отговорност за почитателите, а с апелите и обясненията, че тази оставка се желае единствено поради расистки изстъпления, ръководещите са се саморазобличили.

Държавният глава осъди деянията на расизъм. " Крайно неприятно е България, която избави 50 000 евреи и не позволи нито един да бъде изпратен в лагерите на гибелта в най-ужасното за Европа време, да бъде олицетворявана с расизъм. Не би трябвало да позволяваме генерализация на този проблем ", акцентира Радев. Според него страната би трябвало да приложи драконовски ограничения против футболното безчинство.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов дефинира като " заяждане " думите на президента. Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация и боен министър съпостави нацистките прояви на футболните почитатели с митингите на природозащитници. По думите му еколозите също са " извършители на закона ", тъй като блокират кръстовища и " стопират икономическото развиване на цели райони ".

По-рано претендентът за кмет на София Мая Манолова означи като огромен проблем обстоятелството, че откакто са влезнали във властта, ксенофобията и национализмът са отишли и на стадионите. " Влизането на ГДБОП в БФС е деяние след събитията, би следвало да се вземат ограничения в точния момент, а не откакто е станал казусът ", разяснява тя.

Градският съвет на Българския антифашистки съюз в София излезе с декларация, в която осъжда деянията на фашизъм измежду българските футболни почитатели. БАС приканва разпространяването на фашистки и нацистки хрумвания измежду футболните ентусиасти да бъде пресечено. " То няма нищо общо с футбола и със спорта като цяло, а води до огромното лумпенизиране на част от българските жители, до противообществени прояви, нездравословни за нашата страна ", написа в декларацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР