Френското правителство планира да затвори 25 ядрени реактора на EDF

...
Френското правителство планира да затвори 25 ядрени реактора на EDF
Коментари Харесай

EDF е изправена пред възобновяемо бъдеще

Френското държавно управление възнамерява да затвори 25 нуклеарни реактора на EDF до 15 години.

Още по тематиката
Сделката за нова нуклеарна централа във Англия ощетявала жителите

Договорената през 2013 година цена за мегаватчас надвишава сегашната пазарна цена, се споделя в отчет на Одитния комитет към Народното събрание
23 ное 2017
Енергийни компании приканиха Европейски Съюз за по-строги климатични ограничения

В обща декларация те упорстват Брюксел да предприеме ограничения за по-бърз напредък на зелената сила
7 ное 2017
Френският бизнес упорства Макрон да се заеме предпочитано с трудовата промяна

Исканията са за опростяване на законите и за понижаване на разноските на фирмите за наемане на чиновници
9 май 2017
Френските Areva и EDF сливат бизнеса си с нуклеарни реактори

Правителството дефинира рамката за съглашение сред двете енергийни компании
4 юни 2015 " Възобновяемите източници са верният избор през XXI век. "
Николас Хулот, министър на енергетиката и екологията във ФранцияФранция се приготвя за революционна промяна към възобновима сила и дебатът за преустановяване на зависимостта на страната от нуклеарна сила е в разгара си. Освен това на пристанището в Сен Назер тече подготовка за спускането на първата в страната плаваща вятърна водна турбина, написа Financial Times.

Преходът

Изпълнителният шеф на френската компания Ideol, която стои зад огромния план в крайбрежния град, Паул де ла Журивиер разяснява, че страната има един от най-хубавите вятърни запаси в Европа. Това е еквивалентът на две атомни електроцентрали на брега на Средиземно море и Бретан, твърди той. Очакванията са турбината да проработи през 2018 година

Преминаването към възобновими енергийни източници би било радикална смяна за Франция, защото нуклеарната промишленост има съществено значение за страната и сега над 70% от електричеството ѝ се доставя от АЕЦ. Президентът на Франция Емануел Макрон възроди концепцията за фрапантното понижаване на този дял и затварянето на реактори на нуклеарния колос EDF. В качеството си на министър на стопанската система през 2016 година Макрон предложи сходни ограничения и още веднъж беше насочил вниманието си към френската EDF.

Фокус върху EDF

През ноември министърът на енергетиката и екологията Николас Хулот съобщи, че EDF, която е 83.5% благосъстоятелност на френското държавното управление, би трябвало да одобри нужната смяна, вместо да се опълчва. Той добави, че е допустимо да бъде направена проверка на енергийната група. Според Хулот понижението на нуклеарните реактори е належащо, с цел да се ограничи отделянето на нездравословни излъчвания във въздуха.

Правителството възнамерява да затвори 25 от общо 58 нуклеарни реактора на EDF през идващите 15 години, като задачата е фокусът на сдружението да се измести към възобновими източници.

Ситуацията в EDF

През последните години енергийната компания регистрира спорни резултати. Генерираните чисти доходи за първото полугодие на 2017 година на EDF бележат спад от 3.7% и доближават 2 милиарда евро. Освен това продажбите за интервала са намалели с 2.6%. От мениджмънта на компанията обясниха, че повода за резултатите е, че не всички реактори действат непрекъснато поради напън от регулаторите.

Впоследствие Париж оказа сериозна помощ на EDF и вложи 3 милиарда евро в компанията. Въпреки това Ахмед Фарман, анализатор в Jefferies, e уверен, че нуклеарният колос ще продължава да изпитва компликации поради актуалните цени на електричество.

Специалисти от сектора настояват, че управлението на EDF мъчно би се съгласило с проекта на държавното управление за разделянето на групата. Те са на мнение, че задачата на Хулот е да покаже на енергийната компания, че нуклеарната сила не може да застава на пътя на възобновимата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР