Френско-полският режисьор Роман Полански ще бъде съден във Франция днес

...
Френско-полският режисьор Роман Полански ще бъде съден във Франция днес
Коментари Харесай

Режисьор Роман Полански е изправен пред дело за клевета по секс скандал

Френско-полският режисьор Роман Полански ще бъде съден във Франция през днешния ден по обвинявания, че е оклеветил английски артист, който го е обвинил в полово принуждение през 80-те години.


90-годишният режисьор е търсен в Съединени американски щати поради изнасилването на 13-годишно момиче през 1977 година и е изправен пред няколко други обвинявания в хипотетично полово посягане, датиращи от десетилетия и с изминал давностен период.

Режисьорът, чиято дълга кариера включва наградените с " Оскар " филми " Бебето на Розмари ", " Китайски квартал " и " Пианистът ", бяга в Европа през 1978 година

Адвокатите на Полански обявиха, че той няма да се яви в съда. Очаква се обвинителката му, 56-годишната Шарлот Люис, да участва, заяви " Гардиън ".

През 2010 година Люис упрекна Полански, че я е нападнал полово " по най-лошия вероятен метод " през 1983 година, когато е била на 16-годишна възраст в Париж за кастинг. Тя се снима във кино лентата му " Пирати " от 1986 година

Режисьорът, който е роден във Франция, съобщи, че това е " отвратителна неистина " в диалог със списание Paris Match през 2019 година

По време на изявлението той вади копие от публикация от 1999 година в News of the World, в която Люис споделя: " Бях удивен от него и желаех да бъда негова държанка ".

Люис, която уточни, че приписваните ѝ цитати не са точни, подаде тъжба за клюка, което докара до автоматизирано обвиняване против Полански според френското законодателство.

" Дискредитирането и оклеветяването на хора е неразделна част от системата на Полански и тъкмо това Шарлот Люис доста самоуверено провокира ", споделя пред Агенция Франс Прес юристът ѝ Бенджамин Шуай.

Адвокатът на Полански, Делфин Мейе, съобщи, че в публикацията в Paris Match няма клюка. " Полански има право да се пази обществено, както и дамата, която го упреква ", сподели тя.

Адвокатите на режисьора приканиха Стюарт Уайт, който е създател на публикацията в News of the World от 1999 година, да се яви като очевидец по време на процеса.


Уайт е работил като сътрудник в Съединени американски щати за към този момент несъществуващия таблоид, преди да стане сценарист.

Вестник News of the World, който неведнъж е упрекван в клюка, беше закрит през 2011 година, откакто чиновниците му бяха упрекнати в телефонно хакерство.

Люис съобщи, че е решила да приказва през 2010 година, с цел да се опълчи на внушенията на правния екип на Полански, че казусът от 1977 година е изолиран случай.

Тя приказва в офисите на Глория Олред в Лос Анджелис, високопоставена адвокатка, която е представлявала и дами, обвиняващи американския продуцент Харви Уейнстийн, артиста Бил Козби и някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Франция, Швейцария и Полша са отказали да екстрадират Полански в Съединени американски щати. Плановете на Полански да ръководи премиите " Сезар ", френския еквивалент на " Оскар " -ите, бяха изоставени при започване на 2017 година под натиска на феминистки групи.

Между 2017 година и 2019 година четири други дами излязоха с изказвания, че Полански е злоупотребил с тях през 70-те години на предишния век, като три от тях са били малолетни. Той отхвърля всички обвинявания.

Сред тях е калифорнийската художничка Мариана Барнард, която го упреква, че я е насилвал полово през 1975 година, откакто я помолил да театралничи гола, когато била на едвам 10 години.

На церемонията по връчването на " Сезар " през 2020 година актрисата Адел Хенел протестираше против това, че Полански получава премия за кино лентата си " Офицер и разузнавач ".

Премиерата на последния филм на Полански " Дворецът " се състоя във Венеция предишното лято, само че той не присъстваше.

Процесът за клюка се води в миг, когато френската киноиндустрия е упрекната, че прекомерно дълго е прикривала злоупотреби. На тазгодишните награди " Сезар " актрисата Жудит Годреш осъди " безнаказаността " във филмовата промишленост, откакто упрекна двама режисьори, че са я изнасилили като тийнейджърка. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР