Френският президент Макрон казва да „върне контрола“ върху цените на електроенергията до края на годината

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че неговото правителство
Коментари Харесай

Френският президент Еманюел Макрон заяви в понеделник, че неговото правителство ще „върне контрола“ върху цените на електроенергията до края на годината.

Без да уточнява какви стъпки ще предприеме, за да направи това, Макрон каза, че държавната собственост върху енергийната компания EDF и атомния флот на Франция ще помогнат за постигането на това.

„Има момент, който е ключов за нашата конкурентоспособност и ние ще обявим през октомври, а това е да си върнем контрола върху цените на електроенергията“, каза Макрон, когато обяви многогодишен екологичен план.

„Ще можем да обявим през октомври цени на електроенергията, които са в съответствие с нашата конкурентоспособност “, каза той, добавяйки, че това ще важи за домакинствата и бизнеса.

„До края на годината ще възвърнем контрола върху цената на електроенергията на френско и европейско ниво“, каза той.

An Официален представител на Elysee каза, че това ще бъде постигнато чрез френски енергиен закон, който да действа спрямо факта, че цените на газа са надули цените на електроенергията в Европа, и по-специално във Франция, на фона на войната в Украйна.

Това ще бъде направено, без да се чака реформата, която се работи на ниво Европейски съюз, ще бъде приключена, каза служителят.

В страна, която залага силно на ядрената енергия, за да ограничи своите емисии, мерките в многогодишния план за зелен преход включват край на въглищата запалиха електроцентрали през 2027 г., като насърчиха французите да се откажат от термичните двигатели за електрическите автомобили и популяризираха термопомпите като начин за отопление на къщите.

За да постигнем 55% намаление на нетните емисии на парникови газове през 2030 г. в сравнение с 1990 г., „ние трябва успеем да направим повече за седем години от това, което направихме през последните 33 години“, се казва в бележка за пресата от Елисейския дворец.

Правителството вече каза, че още 7 милиарда евро ще бъдат заделени в проектобюджета за 2024 г. законопроект за екологосъобразни инвестиции, финансирани чрез премахване на някои от данъчните облекчения, които някои индустрии получават за използването на изкопаеми горива.

Макрон каза в неделя, че правителството ще поиска от горивната индустрия да продава на себестойност и ще предостави 100 евро помощ за най-бедните работници, които шофират до работа, за да се спре въздействието на инфлацията върху домакинствата.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР