Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че правителството му

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че правителството му
Коментари Харесай

Макрон: „През 2024 г. правото на жените да абортират ще стане необратимо“

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в неделя, че държавното управление му възнамерява да запише правата на аборт в конституцията, с цел да ги направи " необратими ". В онлайн обява Макрон сподели, че през идната седмица ще бъде показан план на Държавния съвет, най-висшият административен съд на Франция, с оглед включване на правата на абортите в конституция до края на годината .

France's Macron announces plans to enshrine abortion rights in constitution
— FRANCE 24 – Europe (@EuropeF24)
„ През 2024 година правото на дамите да помятат ще стане необратимо “, сподели той. Съобщението идва след обещанието на Макрон от Международния ден на дамата 8 март, което се преглежда като отговор по отношение на анулацията на федералните права за аборт в Съединени американски щати предходната година. Преразглеждането на конституцията във Франция изисква или референдум, или утвърждение от най-малко три пети от членовете на двете камари на Народното събрание, обединени в Конгрес. Повечето конституционни промени в следвоенна Франция бяха утвърдени с гласоподаване в Конгреса.

France Plans to Safeguard Abortion Rights in the Constitution
— NewsNow Nigeria (@NewsNowNigeria)
Прекратяването на бременност е декриминализирано във Франция през 1975 година и от този момент законите поредно са ориентирани към възстановяване на изискванията за аборти, по-специално посредством отбрана на здравето и анонимността на дамите, както и посредством понижаване на финансовата тежест на процедурата за дамите. Проучване на публичното мнение от ноември 2022 година откри, че 89% от интервюираните поддържат превръщането на правата на абортите в конституция . Според данни на държавното управление предходната година във Франция са осъществени 234 000 аборта.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР