Френският президент Еманюел Макрон заяви, че днешната му среща с

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че днешната му среща с
Коментари Харесай

Байдън с полуизвинение пред Макрон за скандала с подводниците

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че днешната му среща с неговия американски сътрудник Джо Байдън e значима и от основно значение за това " да се гледа към бъдещето ", съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че двамата се пробват да поправят двустранните връзки след сключването от Съединени американски щати на пакт за сигурност с Англия и Австралия предишния месец. В резултат Австралия се отхвърли от френски подводници поради американски.

Днешната среща сред американски и френския президент е първата посред им от експлоадирането на дипломатическата рецесия сред Вашингтон и Париж.

Двамата разговаряха във Вила " Бонапарт " - посолството на Франция във Ватикана, в сърцето на Рим, в навечерието на идната на следващия ден и вдругиден среща на върха на Г-20 в италианската столица
Съединени американски щати нямат по-стар и предан съдружник от Франция, увери Байдън. Той добави, че на света няма място, където двете страни да не могат да си сътрудничат.

Преди срещата двамата водачи демонстрираха топли връзки, до момента в който се поздравяваха, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън не се извини на Макрон публично, само че призна, че Съединени американски щати не е трябвало да изненадват по този начин ненадейно най-стария си съдружник.

Сключеният през септември пакт планува Австралия да купи американски подводници, заради което тя се отхвърли от към този момент контрактувана договорка за придобиване на френски подводници. Съединени американски щати обясниха, че този ход, след който тихоокеанският им съдружник ще бъде въоръжен с нуклеарни подводници от по-високо качество, ще разреши на Австралия да възпира по-добре навлизането на Китай в района, отбелязва Асошиейтед прес.
Франция загуби от анулирания контракт над 60 милиарда $.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР