Френският президент Еманюел Макрон ще разшири обхвата на темите, по

...
Френският президент Еманюел Макрон ще разшири обхвата на темите, по
Коментари Харесай

Макрон: Ще улесним провеждането на референдуми в повече области от обществения живот

Френският президент Еманюел Макрон ще разшири обсега на тематиките, по които може да се гласоподава на референдум, както и ще понижи праговете за привикване на всенародно допитване, съобщи БГНЕС.

„ Конституционните правила за референдумите би трябвало да обгръщат повече „ значими области от националния живот “, сподели Макрон, без да загатва имиграцията, която консерваторите и крайната десница желаят да подложат на гласоподаване от народа .

Макрон въпреки всичко настоя, че референдумите не могат да " се изключат от върховенството на закона " - защото десните се надяват да се откажат от европейските правила за миграцията и бежанците - и настоя, че правото на леговище остава неприкосновено.

" Конституцията не трябва да се преразглежда в плен на страстите ", добави той в тирада пред Конституционния съвет във връзка 65-годишнината на основополагащия документ на Франция от 1958 година

Надявайки се да успокои нажежената политическа конюнктура, Макрон също по този начин даде обещание, че ще бъдат " преразгледани " праговете за привикване на така наречен референдуми за обща самодейност (RIP).

Понастоящем за провеждането на тези референдуми се изисква поддръжката на минимум 185 депутати или сенатори и на една десета от записаните гласоподаватели - условия, които са толкоз тежки, че от въвеждането им през 2008 година до момента не е извършен нито един подобен референдум.

Организирането на RIP " би трябвало да се опрости ", съобщи Макрон.

Той обаче добави, че няма да анулира правилото, съгласно което референдуми не могат да се привикват по въпрос, по който Народното събрание е взел решение през миналата година .

Това попречи на левите партии да наложат всенародно гласоподаване на неговата необятно недолюбвана пенсионна промяна.

Макрон съобщи, че не трябва да има " съревнование за легитимност " сред представителната народна власт в Народното събрание и директната народна власт на референдума, като предизвести, че в противоположен случай Народното събрание също може да анулира резултата от референдума.

Той даде образец с отхвърлянето от Франция на плануваната Европейска конституция през 2005 година, доста от чиито детайли откриха място в по-късния Договор от Лисабон, признат от Народното събрание през 2007 година

Френският президент също по този начин удостовери задачата си да обезпечи правото на аборт във френската конституция, което той трансформира в приоритет, откакто предходната година Върховният съд на Съединени американски щати анулира отбраната на дамите, които желаят да създадат тези процедури .

Промяната на конституцията на Франция изисква болшинство от две трети от гласовете на обединените долна и горна камара на Националното заседание и Сената или утвърждение на референдум.

Някои коментатори, както и крайнолявата партия " Непреклонна Франция " упорстват, че смяната е нужна, с цел да се възвърне легитимността на системата, въведена от Шарл дьо Гол, която концентрира властта в ръцете на президента.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР