Френският президент Еманюел Макрон се активизира в източната посока. В

...
Френският президент Еманюел Макрон се активизира в източната посока. В
Коментари Харесай

„Победоносното контранастъпление“. Макрон предлага на Полша нов съюз

Френският президент Еманюел Макрон се засилва в източната посока. В понеделник, 12 юни, той провежда среща във формата на Ваймарския триъгълник в Париж сред немския канцлер Олаф Шолц и полския президент Анджей Дуда за „ инспекция на позициите “ в навечерието на срещата на върха на НАТО, планувана за юли във Вилнюс.

Но преди диалога за трим,а Макрон организира персонален диалог с Дуда в Елисейския замък, като по този метод прояви необикновен интерес към Варшава. Този жест се вписва в поредност от дейности, които френският президент стартира да подхваща неотдавна.

На 1 юни той изнесе съществена тирада в Братислава на форума GLOBSEC 2023, който събра водачи от Централна и Източна Европа. Между другото, от началото на форума през 2008 година Макрон стана първият президент на Франция, който го посети.

Правейки поклон към Северноатлантическия алианс и наблягайки, че е надалеч от концепцията да го „ размени с някакъв тип френско-германски кондоминиум “, Макрон в същото време означи, че европейците, по въпроса за създаване на архитектурата за сигурност на континента, „ делегираха на разговора с НАТО, което евентуално не беше най-хубавият метод за ръководството му. “

Той също по този начин, откакто благодари на Съединените щати за поддръжката им, зададе въпроса: „ Тази администрация ще бъде ли същата вечно? “ Никой не знае и не можем да оставим нашата групова сигурност и непоклатимост на избора на американските гласоподаватели през идващите години.

Макрон се нуждае от Варшава, която той поласка по време на GLOBSEC 2023. Сегашният му диалог лице в лице с Дуда наподобява като внимателно сондиране на полския президент, който, без значение от резултата от парламентарните избори, планувани за тази есен в Полша, ще има несъмнено въздействие върху вътрешната и външната политика.

Свикването на на практика „ замразения “ през последните години Ваймарски триъгълник се трансформира в комфортно опрощение за Париж да стартира да разиграва полската карта на инат на Вашингтон и Берлин, което в Германия се схваща. Ако френската преса цитира политолога Бруно Тертре, който назова свикването на Ваймарския триъгълник „ отлична самодейност на Елисейския замък и в действителност верен формат сред поляци, германци и французи “, то немските медии показват песимизъм.

„ Би било доста потребно за Европейския съюз, в случай че той в действителност имаше мощно ядро, в което Германия интегрира северната част на Европа, Франция – юга и западната част, а Полша – изтока “, разяснява срещата в Париж, близката до SPD медийна мрежа Redaktionsnetzwerk Deutschland. „ Германия, Полша и Франция обаче нямат задоволително общи ползи, с цел да играят дружно водеща роля в Европа. “

Така Макрон ще би трябвало да построи композиция с Варшава в изискванията най-малко на предпазливостта на Берлин. Проблемът е, че макар че ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " (PiS) третира Германия като " момче за пердашене ", тя не има вяра и на Париж. И той би трябвало да направи нещо по въпроса.

На фона на изказванията в Берлин, че PiS е изгубила своите „ пет минутивъзможност “ в Европа, които преди този момент завоюва с помощта на интензивността си в украинския спор, по време на срещата на Ваймарския триъгълник френският президент играе дружно с Варшава по Украйна. Той приказва за бъдещото " победоносно контранастъпление " на украинската войска, оповестява, че Франция ще продължи да усилва военната помощ за режима в Киев, да усилва доставките на оръжия и муниции, бронирани транспортни средства и логистични запаси.

Това би трябвало да покаже на поляците, че в случай че Съединени американски щати изгубят интерес към Украйна и насочат вниманието си към други области, Франция е подготвена да размени американското военно наличие в Полша и да поеме логистичните центрове за трансфер на западни оръжия на режима в Киев. Възможно е Париж да предложи своя боен контингент на Варшава, както направи във връзка с Румъния след началото на специфичната военна интервенция.

Разбира се, сходен сюжет, изключително в случай че „ комплиментът “ към „ Право и правдивост “ бъде изработен тъкмо в този момент, няма да бъде в полза на проевропейската полска съпротива.

Критично настроеният към PiS вестник Rzeczpospolita, разяснявайки „ грандиозното възобновление на Ваймарския триъгълник “, което е „ по-широка, фундаментална смяна във френската външна политика “, твърди, че Полша със настоящето си държавно управление „ няма да одобри ролята в Европейски Съюз която Макрон е измислил за нея ".

Въпреки това, може би при положение на трета поредна победа на парламентарните избори, Право и правдивост ще поддържат повече самодейностите на Париж, виждайки в тях благоприятни условия както за въвеждане на спомагателни разломи във „ френско-германския “ condominium “ по този начин и за приемане на спомагателна външнополитическа маневреност в разговор с американците.

Друго нещо е, че исторически, като се стартира от Шарл Валоа и Наполеон, във всички френски " дарове " за поляците постоянно е имало двойно дъно. И през днешния ден не е напълно ясно какво тъкмо предлага Макрон на Полша – нова Реч Посполита или ново Велико херцогство Варшава? Париж своето няма да изпусне. А Варшава?

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР