Френският президент Еманюел Макрон призова за слагане на край на

...
Френският президент Еманюел Макрон призова за слагане на край на
Коментари Харесай

Макрон призова "да се сложи край на нетърпимия модел" на използване на пластмаса

Френският президент Еманюел Макрон прикани за " слагане на завършек на глобализирания и непоносим модел " на произвеждане и ползване на пластмаса на почнала през днешния ден конференция в Париж, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Конференцията е проведена за възобновяване на договарянията за подписване на обвързващо световно съглашение за значително ограничение до 2040 година на замърсяването на околната среда с пластмасови боклуци.

" Ако не създадем нищо, генерирането на пластмасови боклуци ще се утрои до 2060 година Следователно замърсяването с пластмаса е бомба със закъснител, както и камшик, който към този момент съществува ", съобщи френският президент във видеообръщение към представители на 175 страни, събрали се на форума, който ще продължи до петък в централата на ЮНЕСКО в Париж.

 Хора, бизнес, страна: какво става със събирането и преработването на пластмасови опаковки Хора, бизнес, страна: какво става със събирането и преработването на пластмасови опаковки

По думите на Макрон " би трябвало дефинитивно да сложим завършек на глобализирания и непоносим модел, който се корени в това да произвеждаме пластмаса в Китай или в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), след което да я изнасяме в под формата на боклуци за разрастващите се страни, които също така са по-слабо оборудвани със системи за отнасяне на боклуци ".

" Основната цел би трябвало да бъде понижаване на производството на нови пластмаси и възбрана на най-замърсяващите артикули - като пластмаси за еднократна приложимост, и най-опасните за здравето допустимо най-скоро ", добави Макрон.

Докато в този момент " единствено 15 % от пластмасата в международен мащаб се рециклира ", " 100 % от пластмасите, пуснати на пазара, би трябвало още от на следващия ден да бъдат изцяло рециклируеми ", сподели френският президент, призовавайки дружно с още близо 50 други страни за слагане на завършек на замърсяването с пластмаса до 2040 година

" Трябва също по този начин да отделим средства за по-големи и по-бързи нововъведения, с цел да сменяем пластмасата с в действителност екологични други възможности ", сподели Макрон.

По думите на френския президент би трябвало " по-добре да споделяме решения, технологии и да подсигуряваме взаимност с най-бедните страни ".
Преговорите по въпроса са деликатни и протичат сред страни с разнообразни упоритости, които би трябвало да се опитат да реализират историческо съглашение, обхващащо целия витален цикъл на пластмасата, показва Агенция Франс Прес.
Макрон напомни " задачата да се стигне до утвърден текст на съглашението до края на 2024 година, една година преди конференцията на Организация на обединените нации за океана в Ница ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР