Френският президент Еманюел Макрон призова начело на ЕС да бъдат

...
Френският президент Еманюел Макрон призова начело на ЕС да бъдат
Коментари Харесай

Макрон иска хора с опит и пораждащи доверие да заемат водещите постове на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон прикани отпред на Европейски Съюз да бъдат определени хора, които да имат опит и да пораждат доверие, предадоха международните организации. Той насочи този апел в Брюксел, където дойде за присъединяване в срещата на върха на Европейски Съюз.
 
Според Макрон, " с цел да се построи европейската упоритост за идните пет години, отпред на Европейски Съюз би трябвало да бъдат определени дами и мъже , които имат опит и пораждат доверие, което им разрешава да се посветят напълно на задачите си ", съобщи Франс прес.
 
Макрон добави, че основните критерии към претендентите за водещите постове е те да са потвърдили своите качества на високо ниво в техните родни страни или в Европейски Съюз. Това както наподобява в действителност изключва Манфред Вебер, претендента за ръководител на Европейска комисия, желан от немския канцлер Ангела Меркел. Вебер в никакъв случай не е заемал държавен пост, означават Асошиейтед прес и ДПА.
 
Президентът загатна имената на датчанката Маргрете Вестагер , която е сегашен еврокомисар за конкуренцията, на французина Мишел Барние , който е еврокомисар, отговарящ за Брекзит и на холандеца Франс Тимерманс , който е заместник-председател на Европейска комисия и сподели, че те са част от хората, които имат пълномощия да бъдат отпред на Европейски Съюз. Президентът не загатна името на Вебер, добавя Франс прес.
 
Макрон акцентира, че целите за Европейски Съюз за идните години включват намирането на решения на климатичните въпроси и на икономическите провокации, както и създаване на Европа, която пази своите жители. Президентът напомни, че за първи път откогато съществува Европейският парламент, в него няма болшинство от две партии - десницата и левицата. Следователно е належащо да се построи " друго нещо, нов план, който да е по сходство на това, което европейският народ е избрал ", добави той.-->
 
Макрон сподели, че не желае през днешния ден да се водят диспути за имена на хората, които ще заемат водещите европейски постове, а " диспути за плановете, за целите и за критериите ".
 
Същевременно немският канцлер Меркел съобщи, че изцяло поддържа системата за избор на правоприемник на Жан-Клод Юнкер, която се базира на претенденти, препоръчани от групите в Екологичен потенциал. Тя изрази още веднъж мощна поддръжка за Манфред Вебер , съобщи Асошиейтед прес.
 
Днес преди срещата на върха на европейските водачи в Брюксел има редица срещи в други формати. Белгийският министър председател Шарл Мишел бе поканил на обяд Макрон, испанския министър председател Педро Санчес, португалския министър председател Антониу Коща и холандския министър председател Марк Рюте . Макрон ще има срещи и с водачите на Вишеградската група, а след това с Доналд Туск и с Меркел, напомня Франс прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР