Френският президент Еманюел Макрон призова днес за укрепване на европейската

...
Френският президент Еманюел Макрон призова днес за укрепване на европейската
Коментари Харесай

Френският президент Макрон призовава за много по-силна европейска отбранителна промишленост

Френският президент Еманюел Макрон прикани през днешния ден за подсилване на европейската отбранителна промишленост, която съгласно него би трябвало да бъде " доста по-силна ", с цел да дава отговор на повишените военни потребности след започването на войната в Украйна. Президентът настоя също " за преоценка " на френските военни разноски, съобщи Франс прес.

Една европейска тактика ще е нещо положително за стопанската система ни, за трудовия ни пазар, за нашия суверенитет, съобщи Макрон, представен от ДПА, откривайки интернационалното оръжейно ревю " Юросатори " край Париж.

Той прикани Европа да влага повече в лични отбранителни качества, вместо да харчи пари, с цел да внася военно съоръжение от чужбина.

За да станем конкурентоспособни, във връзка с Съединени американски щати, ще е нужно повече съдействие и рамка за стандартизиране сред европейските оръжейни компании, означи президентът.

" Нека не вървим напред, като повтаряме грешките от предишното, като харчим доста, с цел да купуваме другаде - това не е добра концепция ", сподели Макрон на фона на декларираното от доста европейски страни предпочитание да усилят бюджета си за защита.

Необходимо е да укрепим индустрията и индустриалната и софтуерната база, с цел да имаме доста по-силна и изискваща от ден на ден запаси европейска защита, в противоположен случай ще трупаме разноски за в бъдеще, добави той, повтаряйки своя зов от 2017 година, когато влезе за първи път в Елисейския замък.

Във връзка с френските военни разноски президентът сподели, че е " изискал от министъра на въоръжените сили и началник-щаба на въоръжените сили да извършат през идващите седмици преоценка на Закона за военното обмисляне, тъй че той да дава отговор на геополитическия подтекст ".

Френската стопанска система навлезе във " военновременен " режим и по този начин ще бъде още много време, към този момент няма да можем да живеем по разпоредбите отпреди една година, акцентира Макрон. " Не сме чакали стратегическите промени, с цел да реинвестираме ", само че повишаването на заканите, илюстрация за които е и спорът, който бушува в Украйна от 24 февруари, постанова в допълнение условие - да действаме по-бързо, по-решително, при най-ниска цена, съобщи президентът.

С идването си на власт през 2017 година президентът Макрон стартира да усилва осезаемо разноските за защита след години на понижаване. През 2022 година бюджетът на министерството на въоръжените сили още веднъж ще бъде повишен - на 40,9 милиарда евро, според Закона за военното обмисляне за интервала 2019-2025 година Законът планува през 2025 година бюджетът за защита да доближи 50 милиарда евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР