Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Пекин на посещение, в

...
Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Пекин на посещение, в
Коментари Харесай

Започна ключовата визита на Макрон в Китай

Френският президент Еманюел Макрон дойде в Пекин на посещаване, в границите на което се надява да разубеди Китай да поддържа нашествието на Русия в Украйна и в същото време да откри по-тесни търговски връзки, съобщи Агенция Франс Прес.

Макрон ще се стреми да отстоява твърда позиция във връзка с Украйна по време на диалозите със своя сътрудник Си Дзинпин и ще предложи " различен път " от директния конфронтационен звук, който постоянно се чува от Вашингтон, съобщи пред кореспонденти чиновник от неговата канцелария преди тридневното пътешестване.

Целите на френския водач включват опазване и ребалансиране на комерсиалните връзки на Китай с Европа , както и опазване на френските ползи в Азиатско-тихоокеанския район, където Париж се счита за състезател заради отвъдморските си територии и военни задачи.

В навечерието на визитата си Макрон е разискал пътуването си до Китай и поддръжката за Украйна по време на телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, заяви Белият дом.

Според френски дипломатически източник двамата водачи са декларирали, че желаят Китай да помогне за " ускорение " на търсенето на решение на войната.

Разговорът е посочил " общата воля на Франция и Съединени американски щати да ангажират китайците да ускорят дружно с нас прекратяването на войната в Украйна и построяването на дълготраен мир ", съобщи източникът.

Президентите на Съединени американски щати и Франция се надяват също по този начин " да получат от китайците принос към световните старания за взаимност сред Севера и Юга " и да изградят " обща стратегия " в региона на климата и биоразнообразието.

Макрон кацна в Пекин към 15:15 ч. (07:15 ч. по Гринуич ), оповестиха Елисейският замък и китайските държавни медии.
 
 Макрон в Китай Българска телеграфна агенция

Той би трябвало да се срещне с френските поданици в столицата преди диалозите в четвъртък с китайските водачи и държавната вечеря вечерта.

В петък той ще пътува до Гуанджоу в Южен Китай, с цел да се срещне с локални студенти, като ще вземе със себе си необятна делегация от висши политици, бизнес водачи и даже известни персони, в това число композитора Жан-Мишел Жар.

Посещението на Макрон - първото му от четири години насам - съответствува със срещата сред тайванския президент Цай Инг-уен и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти в Калифорния.
 
 Макрон в Китай Българска телеграфна агенция

Пекин съобщи, че ще " следи деликатно обстановката и твърдо ще пази националния суверенитет и териториалната целокупност ", и предизвести републиканеца Маккарти, че ще си " играе с огъня ", в случай че се срещне с Цай.

Присъствието на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се срещна с Макрон в Париж в понеделник, с цел да координира подготовката, е явен знак, че пътуването ще се разпростре и отвън Франция.

В речта си предходната седмица фон дер Лайен предизвести Пекин да не поддържа директно войната в Украйна , като в същото време изключи опцията Европейски Съюз да се " отдели " от Китай.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР