Френският президент Еманюел Макрон поиска тази вечер от азербайджанския си

...
Френският президент Еманюел Макрон поиска тази вечер от азербайджанския си
Коментари Харесай

Макрон поиска от Алиев гаранции за сигурността на хората в Нагорни Карабах

Френският президент Еманюел Макрон изиска довечера от азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев гаранции за сигурността на жителите на Нагорни Карабах, съобщи Франс прес.

По-рано през днешния ден министерството на защитата на Азербайджан сподели, че е спряло светкавичното нахлуване, което стартира през вчерашния ден, откакто арменските сепаратистки сили са се съгласили на съглашение за преустановяване на огъня, в сходство с което региона ще се върне под контрола на Баку.

След това азербайджанският президент разгласи в телевизионно послание към нацията, че страната е възстановило напълно суверенитета си над Нагорни Карабах след " антитерористична интервенция ", съобщи Българска телеграфна агенция. 

В телефонен диалог довечера Макрон изиска от Алиев " да даде гаранции за правата и сигурността на жителите на " Нагорни Карабах, заяви Елисейският замък. Френският президент разкритикува решението на Азербайджан " да прибегне до мощ макар риска от утежняване на филантропичната рецесия в Нагорни Карабах и компрометиране на продължаващите старания за реализиране на обективен и дълготраен мир ".

Представител на сепаратистите заяви за минимум 200 убити, в това число 10 цивилни, при азербайджанската военна интервенция.

Нагорни Карабах - обитаема преобладаващо с арменци област, която е част от интернационално приетата територия на Азербайджан - се отпеци след разпадането на Съветския съюз при започване на 90-те години на предишния век вследствие на кръвопролитна война. През есента на 2020 година Баку си върна контрола над част от района и прилещажи територии след нов въоръжен спор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР