Френският президент Еманюел Макрон поиска от турския си колега Реджеп

...
Френският президент Еманюел Макрон поиска от турския си колега Реджеп
Коментари Харесай

Макрон поиска от Ердоган да се ангажира за деескалация в Средиземноморието

Френският президент Еманюел Макрон изиска от турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган да се ангажира недвусмислено за деескалация на мощното напрежение с Гърция и Турция в Източното Средиземноморие.

В телефонен диалог с Ердоган Макрон " прикани Турция да съблюдава изцяло суверенитета на страните членки на Европейския съюз, както и интернационалното право, да се въздържа от каквото и да било ново едностранно деяние, което може да предизвика напрежение, и да се ангажира недвусмислено за обособяването на пространство на мир и съдействие в Средиземно море ", заяви Елисейският замък, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турският президент от своя страна даде да се разбере, че " чака от Франция здрав разсъдък и градивно държание в този развой ", споделиха от неговата канцелария.

Турция и Гърция показаха подготвеност да стартират договаряния. В тази рецесия Париж оказва поддръжка на Атина. Подкрепата на Франция за Гърция и Кипър, както и рецесията в Либия, доведоха до утежняване на нейните връзки с Турция, отбелязва Франс прес.

Макрон се разгласи и за " сходен разговор в същия дух " сред Турция и Република Кипър, която, както и Гърция, членува в Европейски Съюз. Той също така прикани Анкара да съблюдава оръжейното ембарго против Либия, както " и ползите в Сирия на своите съдружници в региона на сигурността ".

" Двамата държавни глави взеха решение да продължат постоянния си разговор по тези тематики ", написа още в официалното съобщение на Елисейския замък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР