Френският президент Еманюел Макрон осъди лъжите за новия договор за

...
Френският президент Еманюел Макрон осъди лъжите за новия договор за
Коментари Харесай

Макрон: Европа е разтърсена от Брекзита, с Германия трябва да покажем пътя за защитата на народите

Френският президент Еманюел Макрон осъди лъжите за новия контракт за другарство с Германия, които съгласно него популяризира френската последна десница, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Той и немската канцлерка Ангела Меркел подписаха документа в западния немски град Аахен точно на 56-ата годишнина от сключването на Елисейския контракт.

" Тези, които не помнят смисъла на френско-германското помиряване стават съучастници в закононарушенията на предишното ". Разпространяването на неистини " вреди на народите, които те претендират да пазят ", акцентира Макрон, обръщайки се към французите, разпространявали подправена информация за контракта.

Френската последна десница твърдеше, че текстът планува Париж да отстъпи на Берлин непрекъснатото си място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации или че немският ще стане административен език в Елзас и Лотарингия, напомня Агенция Франс Прес.

В Европа, която е " застрашена от национализма и разтърсена от Брекзита ", Германия и Франция " би трябвало да поемат отговорността и да покажат пътя, упоритостта, същинския суверенитет, за отбраната на народите ", акцентира Макрон. " Ние обичаме своите родини и обичаме Европа, тъй като знаем, че те са неделимо свързани ", добави френският президент.

Германската канцлерка Ангела Меркел удостовери, че новият контракт за френско-германско съдействие е стъпка към основаването на европейска войска, съобщи Агенция Франс Прес. Тя акцентира, че той планува построяването на " обща военна просвета и обща оръжейна индустрия ".

Меркел добави, че документът, който добавя Елисейския контракт от 1963 година, е нужен поради " възходящия популизъм и шовинизъм, които се ускоряват и в двете страни ", съобщи Асошиейтед прес.

" Седемдесет и четири години след Втората международна война - време, колкото един човешки живот - неща, които смятахме за явни сами по себе си, още веднъж са поставяни под въпрос ", сподели Меркел. Тя съобщи, че интернационалното съдействие минава през сложен интервал и уточни като образец Брекзита и засилващите се протекционистки трендове по света.

" Ето за какво е належащо отначало да определим насоката на нашето съдействие ", добави немският канцлер.

През есента на предходната година водачите на Франция и Германия показаха подготвеност за създаване на европейска войска, което им навлече остри рецензии от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Той дефинира плана като доста афектиран, като акцентира на изказванията на френския държавен глава, че задачата й би била отбрана на Европа от страни като Русия, Китай и даже Съединени американски щати, напомня Агенция Франс Прес.

Новият френско-германски контракт включва уговорка за взаимност сред двете страни при положение на експанзия на една или друга страна. Тя е допълнение към аналогичната уговорка в контракта на НАТО и планува Берлин и Париж да си окажат помощ и поддръжка по всевъзможен начин, в това число военна мощ, при положение на експанзия против тяхната територия. В дефиницията на експанзия се включват и атентатите.

Предвижда се и взаимно разполагане на въоръжени сили, както и основаването на френско-германски съвет за защита и сигурност.

Тези планове обаче са резултат от сложен компромис сред двете столици, поради обичайните им различия в областта на защитата, отбелязва Агенция Франс Прес. Париж постоянно приканва Берлин за по-голяма ангажираност в областта на защитата, до момента в който немското държавно управление държи на обичайния си пацифизъм.

Договорът планува и възстановяване на съдействието по границата, както и съгласуване на дейностите при битка с интернационалните проблеми като измененията в климата, отбелязва АП, акцентирайки, че Германия и Франция постоянно биват наричани мотора на Европейски Съюз - от време на време за отегчение на други страни членки, които се усещат подценени.

Стотици участваха в митинги в Аахен наоколо до мястото на церемонията по подписването на новия контракт. Според немската полиция са били проведени четири митинга, в един от които са се присъединили към 120 поддръжници на френското придвижване на " жълтите жилетки ". В друго шествие са взели участие към 200 членове на проевропейската група " Пълс ъф Юръп ", отбелязва ДПА.

Повечето " жълти жилетки " в Аахен бяха немски жители, посочи полицията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР