Френският президент Еманюел Макрон обяви национален дебат по темата за

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви национален дебат по темата за
Коментари Харесай

Франция започва широк обществен дебат за легализиране на евтаназията

Френският президент Еманюел Макрон разгласи народен спор по тематиката за узаконяване на асистираното самоубийство, предадоха френските медии.

Целта е да бъде извършена необятна социална полемика по тематиката за избора на заслужен завършек на живота при хора, които страдат от неизлечимо заболяване и медицината не е в положение да облекчи страданията им.

Настоящият закон във Франция, който е в действие от 2016 година, дава право на лекарите да поддържат терминално заболели пациенти под анестезия до настъпването на гибелта, само че не легализира асистираното самоубийство.

Идеята на президента Макрон е специфичен орган, който се състои от жители, да работи по въпроса през идващите месеци в съгласуваност с медици, а във френските райони да бъдат проведени диспути на локално равнище.

Успоредно с това държавното управление ще организира полемики с депутати от всички политически партии в търсене на допустимо най-широк консенсус.

Наблюдатели напомнят, че по време на предизборната си акция по-рано тази година Макрон даде обещание да стартира дебата и увери, че той персонално поддържа легализирането на самоубийството, асистирано от доктор.

Някои френски пациенти сега пътуват до други европейски страни, с цел да търсят благоприятни условия за евтаназия, която сега е позволена от закона в Нидерландия, Белгия, Люксембург и Испания, само че при избрани условия. В Швейцария също е позволено асистираното самоубийство, при което пациентът самичък приема смъртоносна доза медикаменти.

Социологически изследвания във Франция през последните години устойчиво демонстрират, че огромно болшинство от хората поддържат легализирането на евтаназията.

Очакванията са, че законова смяна в тази тенденция може да се реализира през 2023 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР