Френският президент Еманюел Макрон обяви миналия месец, че правителството ще

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви миналия месец, че правителството ще
Коментари Харесай

Възраждането на ядрената енергия във Франция дава нов шанс за EDF

Френският президент Еманюел Макрон разгласи предишния месец, че държавното управление ще влага 1 милиарда евро в изследване на дребни модулни реактори (ММР), а източници на Financial Times настояват, че той е подготвен да даде позволение за построяването на шест реактора преди края на годината. Очакванията досега бяха, че решението ще пристигна след президентските избори през април следващата година, като едно от предизборните обещания в първата акция на Макрон беше, че ще понижи каузи на нуклеарната енергетика в енергийния микс на страната от 75% на 50% до 2035 година За да реализира това, той даде обещание да затвори 14 реактора, само че екологичните цели на Европейския съюз (ЕС), който се стреми към нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година, са на път да трансформират обстановката. Въглищата и нефтът са прекомерно замърсяващи източници, което слага нуклеарната енергетика, и по-точно държавната компания Électricité de France (EDF), във водеща позиция.

EDF и Франция ще служат като образец за останалите страни за метода на работа и поддръжка на ММР, които са по-лесни за създаване и поддръжка, само че за сметка на това създават по-малко сила. Държавната компания чака да стартира построяването на първия си сходен реактор до девет години, като концепцията на учредената от Шарл дьо Гол компания е да се построяват по два реактора по едно и също време, като по този метод общата им мощ би била 340 мегаватчаса. " Това сигурно е доста позитивен миг за нуклеарната сила ", сподели Ксавие Урсат, изпълнителен шеф и началник на новите нуклеарни планове на EDF.
Бъдещето наподобява обещаващо
Обещаващото бъдеще, което е начертано пред преобладаващата в Европа нуклеарна компания, изобщо не беше несъмнено до неотдавна. EDF построява и различен вид новаторски реактори - третото потомство на европейските реактори под налягане (EPR). Френската държавна компания желае да продава този вид реактори в Индия, Полша и Чехия, само че двата плана, които сега се осъществят - " Фламанвил " във Франция и " Хинкли пойнт " във Англия, надвишават бюджетите си с няколко милиарда евро и изостават от графика за довеждане докрай с няколко години. Бившият финансов шеф на енергийния колос Томас Пикемал даже подаде оставката си преди пет години поради терзания за финансовото натоварване върху компанията, което " Хинкли пойнт " би оказало.

Притесненията на Пикемал, наподобява, са били основателни, откакто компанията сега има 41 милиарда евро дълг, а и идни вложения по поддържане на настоящи реактори и системи. Според швейцарската банка UBS, с цел да удължи живота на 80% от реакторите си с 20 година, EDF би трябвало да вложи над 100 милиарда евро. Изграждането на новите ММР също може да се окаже скъпо начинание, като това зависи напълно от Европейски Съюз. Съюзът отсрочи решението по въпроса дали нуклеарната енергетика ще попадне под шапката на " зелените източници на сила ". Евентуалното попадане на нуклеарните централи в зеления лист би донесло огромни дотации и облекчения, а и мощно повишен интерес от страна на вложителите. " Дали можем да получим финансиране на ниски или супервисоки проценти трансформира изцяло крайната цена. Това е същинската тематика, която стои зад крайната цена ", декларира пред Financial Times Урсат.

Според анализатора Сам Арий, който работи в UBS, започнатите от EDF планове би трябвало да бъдат приключени, с цел да се приказва за инвеститорски интерес. " Новият реактор във " Фламанвил " към момента не работи и някои ще желаят да видят този план приключен, преди Франция да се ангажира с повече реактори със същия дизайн ", счита той. " От инвеститорска позиция има ли интерес към нови нуклеарни планове? Не тъкмо ", добави той.

Въпреки това съгласно оператора на електропреносната система на Франция Réseau de Transport d`Électricité (RTE) най-евтиният вероятен метод за реализиране на чисти нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година е точно построяването на нови нуклеарни централи. RTE пресмята, че е нужно построяването на 14 нови реактора, като другата алтернатива е залагане на слънчева и вятърна сила, само че там нужните вложения са доста повече. Компанията прави оценка, че вятърната и слънчевата сила биха натоварвали стопанската система с 10 милиарда евро повече годишно, в сравнение с производството на сила от нуклеарни мощности.

Годините на неустановеност към нуклеарната сила във Франция, наподобява, завършват. Макрон евентуално е взел стопански вярното решение, само че казусът е, че факторите, които вършат нуклеарната енергетика примамлива сега, може да се преобърнат с едно решение на Европейски Съюз. Неяснотите към държавната нуклеарна компания също не са гаранция за триумф в последната цитадела на нуклеарната сила в Европа, само че по-добра алтернатива сега няма.

Френският президент Еманюел Макрон разгласи предишния месец, че държавното управление ще влага 1 милиарда евро в изследване на дребни модулни реактори (ММР), а източници на Financial Times настояват, че той е подготвен да даде позволение за построяването на шест реактора преди края на годината. Очакванията досега бяха, че решението ще пристигна след президентските избори през април следващата година, като едно от предизборните обещания в първата акция на Макрон беше, че ще понижи каузи на нуклеарната енергетика в енергийния микс на страната от 75% на 50% до 2035 година За да реализира това, той даде обещание да затвори 14 реактора, само че екологичните цели на Европейския съюз (ЕС), който се стреми към нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година, са на път да трансформират обстановката. Въглищата и нефтът са прекомерно замърсяващи източници, което слага нуклеарната енергетика, и по-точно държавната компания Électricité de France (EDF), във водеща позиция.EDF и Франция ще служат като образец за останалите страни за метода на работа и поддръжка на ММР, които са по-лесни за създаване и поддръжка, само че за сметка на това създават по-малко сила. Държавната компания чака да стартира построяването на първия си сходен реактор до девет години, като концепцията на учредената от Шарл дьо Гол компания е да се построяват по два реактора по едно и също време, като по този метод общата им мощ би била 340 мегаватчаса. " Това сигурно е доста позитивен миг за нуклеарната сила ", сподели Ксавие Урсат, изпълнителен шеф и началник на новите нуклеарни планове на EDF.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Енергетика

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР