Френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги и немският

...
Френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги и немският
Коментари Харесай

Лидерите на Франция, Италия и Германия пристигнаха в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон, италианският министър председател Марио Драги и немският канцлер Олаф Шолц пристигнаха заедно до Киев, с цел да се срещнат с президента на страната Володимир Зеленски. Визитата им е в символ на поддръжка за Украйна, а на лидерската среща ще бъде разисквана кандидатурата й за участие в Европейски Съюз, заяви Financial Times, представен от БГНЕС.

Посещението идва тъкмо преди Европейската комисия да даде оценката си дали Украйна би трябвало да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз или не. 

То съответствува с друга знакова среща - на министрите на защитата на страните от НАТО, които приготвят среща на водачите на алианса за да се отпусне нова огромна военна помощ на Украйна.

Според публични лица - източници на FT, Европейската комисия евентуално ще предложи на Украйна статут на кандидат-член в Европейски Съюз, при условие че страната приложи поредност от промени, ориентирани към подсилване на върховенството на закона и битката с корупцията.

Държавите от Европейски Съюз обаче към момента са разграничени по въпроса дали тези промени би трябвало да се преглеждат като авансово изискване за Украйна. Дипломати в Брюксел считат, че визитата на тримата водачи е належащо, с цел да се събере задоволително поддръжка за разновидността на страната да се даде статут на кандидат-член в този момент, със лист с промени, които би трябвало да бъдат приложени на по-късен стадий.

Очаква се на 17 юни Европейската комисия да даде своето мнение по отношение на статута на претендент за Украйна.

ОРЪЖИЕ

До края на юни Съединени американски щати ще пратят на Украйна реактивни системи за залпов огън HIMARS, това заяви ръководителя на комитета на началник-щабовете на САШ военачалник Марк Мили на брифинг след съвещанието на контактната група " Рамщайн-3 ".

Международната общественост е предоставила на Украйна 97 000 противотанкови системи, " това е повече от броя танкове в целия свят ". Мили съобщи, че Украйна води война дейно и употребява артилерията по-успешно от Русия. " Ясно е, че Русия има повече артилерия от Украйна. Оценките са разнообразни. Някои споделят, че е 45 пъти повече, 20 пъти повече, 10 пъти. По думите му руснаците употребяват артилерията единствено с цел да засипват с безполезен огън градовете. 

Съединени американски щати и съдружниците към този момент са дали на Украйна десетки 155-мм гаубици и съвсем половин милион снаряди. 

Мили означи, че към днешна дата 420 украински военни са подготвени да ръководят гаубици М777, 300 - самоходни гаубици М109, 129 - бронетранспортьори М113, 100 - дронове. 60 украинци са подготвени да управляват HIMARS.

Съединени американски щати ще пратят военна помощ за 1 милиарда $. 

▪️18 броя 155-мм гаубици;

▪️36 000 155-мм снаряди;

▪️18 тактически автомобила за превозване на гаубици;

▪️ спомагателни снаряди за HIMARS;

▪️ 4 автомобила за ремонт на техника;

▪️ 2 системи за брегова защита с ракети  " Харпун " ;

▪️ хиляди радиостанции със предпазена периодичност и оптични устройства, включително и за нощно виждане. Министърът на защитата Лойд Остин заяви, че ще пратят помощта от август нататък.

Съветникът в президентската канцелария Арестович разяснява, че им би трябвало два пъти повече оръжие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР