Френският президент Еманюел Макрон и държавният секретар на САЩ Антони

...
Френският президент Еманюел Макрон и държавният секретар на САЩ Антони
Коментари Харесай

Блинкън разговаря с Макрон за съвместни проекти и сдобряване с най-стария приятел на САЩ

Френският президент Еманюел Макрон и държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън се срещнаха във вторник , с цел да проучат евентуалното съдействие в Индо-Тихоокеанския район и други области , защото администрацията на Байдън се пристъпи към премахване на вредите , нанесени на връзките, като , оповестява АП.

Висш чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че двамата са разискали вероятни взаимни планове , които биха могли да бъдат оповестени от Макрон и президента Джо Байдън, когато се срещнат по-късно този месец на дата и място, които занапред ще бъдат решени. Длъжностното лице не посочи какви биха могли да бъдат тези планове.

Длъжностното лице беседва с кореспонденти при изискване на анонимност, с цел да разиска диалозите на четири очи сред Макрон и Блинкън в Елисейския замък , които даже не са попадали в формалния график на Блинкън за деня.

Приблизително 40-минутната намира се организира на фона на настояванията на Франция, Съединени американски щати да възстановят доверието , което бе нарушено с оповестяването предишния месец.
 Разговор на Макрон с Байдън го убеди да върне посланика на Франция назад в Съединени американски щати
Разговор на Макрон с Байдън го убеди да върне посланика на Франция назад в Съединени американски щати

Гневът на Париж изтрая към седмица

Американските представители признаха, че известието за АУКУС е отработено неприятно и би могло да е в координацията с Франция и други членове на Европейския съюз, като всички те бяха изключени. И въпреки да са изразили предпочитание за промяна, Съединени американски щати допускат, че гневът на Франция е свръхреакция.

Франция реагира с гняв на известието, което провали и многомилиарден контракт за подводници , подписан с Австрали.

Френските представители нарекоха това удар в гърба от съдружници и показаха отчаяние, че това се случи, откакто Байдън разгласи " Америка се завръща " и даде обещание да възвърне и оцени трансатлантическите връзки, които се утежниха по време на администрацията на Тръмп.

Французите неведнъж са казвали, че ще отнеме доста време и работа за превъзмогване на разрива и че случаят акцентира нуждата Европа да създаде свои лични проекти за сигурност и защита , както и да одобри европейска тактика за противопоставяне на възходящите провокации от Китай.

Блинкън е във френската столица за двудневна интернационална икономическа конференция, която бе засенчена от несъгласието по АУКУС, което избухна на 15 септември.

Преди визитата си, за повторно във Франция като държавен секретар, само че първа след раздора, Блинкън се срещна в петък с френския дипломат Филип Етиен при завръщането му във Вашингтон, откакто бе свикан в Париж от Макрон.
 Макрон: Европа би трябвало да спре да бъде наивна при отбраната на ползите си и да има боен потенциал
Макрон: Европа би трябвало да спре да бъде наивна при отбраната на ползите си и да има боен потенциал

Гърция подписа съглашение за френски фрегати за 3 милиарда евро

Блинкън владее френски език, израснал е и е учил в гимназия в Париж , той изрази отчаяние, че Франция реагира толкоз остро на АУКУС. Той и други допускат, че в известна степен френският яд е обвързван с вътрешната френска политика и изменящата се динамичност в границите на Европейски Съюз, в която скоро Ангела Меркел ще напусне като водач на Германия след 16 години на власт.

Посещението на Блинкен е след телефонен диалог на 22 септември сред Байдън и Макрон, които се съгласиха да се опитат да успокоят нещата.

Предполагаемата причина за пътуването на Блинкън до Франция, което е планувано доста преди АУКУС , е да бъде съпредседател на министерска среща на основаната в Париж Организацията за икономическо сътрудничество и раз - Организация за икономическо съдействие и развиване във вторник и сряда за изменението на климата и сигурността .

Бившият държавен секретар и сегашен делегат на Съединени американски щати по климата Джон Кери също участва на договарянията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз , които се организират единствено седмици преди идната интернационална конференция за климата, подкрепена от Организация на обединените нации в Глазгоу, Шотландия

Блинкън се срещна и с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан . Те започнаха срещата с частна пешеходна обиколка на Quai d`Orsay, централата на френското външно министерство, преди да седнат за публични диалози с висши помощници. Двамата си размениха общителни, само че никой не отговори на въпросите на кореспонденти.

Преди срещите във вторник офисът на Льо Дриан повтори, че рецесията е доста повече от Франция и обгръща по-широкия Европейски съюз, в който Англия към този момент не е член . Външното министерство съобщи, че това включва " ползите на всички европейци във връзка с действието на нашите съюзи и ангажирането на европейците в Индо-Тихоокеанския район ".
 AUKUS отсрочи договарянията ЕС-Австралия
AUKUS отсрочи договарянията ЕС-Австралия

Европейска комисия е взаимен с Франция след анулираната договорка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР