Френският президент Еманюел Макрон е готов да посрещне българските и

...
Френският президент Еманюел Макрон е готов да посрещне българските и
Коментари Харесай

Макрон: Готов съм да посрещна лидерите на България и РСМ в Париж

Френският президент Еманюел Макрон е подготвен да посрещне българските и македонските управляващи в Париж в подобаващ миг, с цел да сключат двустранното си съглашение.

Това оповестиха публично от президентския кабинет на Макрон в Париж.

Агенция БГНЕС разгласява цялостният текст от известието без съкращения:

Агенция БГНЕС разгласява цялостният текст от известието без съкращения:

" Президентът на републиката разговоря довечера /снощи, 6-ти юни, бел.ред/ с българския президент Румен Радев и с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в границите на напъните, които френското председателство на Съвета на Европейския съюз поставя през последните няколко седмици, с цел да поддържа търсенето на решение на разногласието сред двете страни и по този метод да трансформира европейската вероятност на Северна Македония в действителност.

По време на този продан президентът на републиката изрази цялостната си поддръжка за съглашение сред двете страни, което ще способства за добросъседските връзки и зачитането на главните права на жителите, които декларират, че принадлежат към други общности или малцинства. Президентът на републиката изрази подготвеност да посрещне българските и македонските управляващи в Париж в подобаващ миг, с цел да сключат двустранното си съглашение ", се споделя в края на известието.

Агенция Франс прес осведоми в детайли за желанието на Макрон да посрещне " когато му пристигна времето " управляващите на България и Северна Македония в Париж с оглед подписване на двустранно съглашение, което да разреши започването на договаряния за присъединение на Скопие към Европейски Съюз.

Франция, която заема ротационното председателство на Европейски Съюз до 1 юли, от " няколко седмици " поддържа търсенето на решение на разногласието сред двете страни, припомниха от Елисейския замък след диалози с българския президент Румен Радев и министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски, акцентира Агенция Франс Прес и добавя, че по време на тези диалози Еманюел Макрон е изразил своята " цялостна поддръжка за съглашение сред двете страни, което ще способства за добросъседските връзки " и което " консолидира европейската вероятност на Северна Македония ".

Пет страни сега са публично кандидатки за участие в Европейски Съюз: Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Албания и Турция.

През 2019 година Еманюел Макрон наложи несъгласие, дружно с други две държави-членки, върху започването на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания, с претекста, че не са изпълнени изискванията за разширение на Европейски Съюз към тези две страни.

На 31 май че се готви аудиенция на български държавни водачи в Париж, където се чака те да одобрят предложение на Еманюел Макрон за повдигане на ветото за започване на договарянията на районен съд Македония за участие в Европейски Съюз.

Информацията бе разкрита от участници в последния съдружен съвет на 27 май. В срещата тогава участваха Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР