Френският президент Еманюел Макрон беше посрещнат като рок звезда от

...
Френският президент Еманюел Макрон беше посрещнат като рок звезда от
Коментари Харесай

Макрон беше посрещнат като рок звезда в китайски университет

Френският президент Еманюел Макрон беше посрещнат като рок звезда от китайски студенти в първокласен университет в Гуанджоу, заяви Ройтерс в петък

В последния стадий от тридневното си посещаване в Китай Макрон пътува на юг до Гуанджоу, крайбрежен пристанищен град, който съгласно неговия офис символизира отвореността на Китай към света.

В зеления кампус на университета " Сун Ятсен " разчувствани студенти крещяха името на Макрон, сграбчваха го, с цел да се ръкуват с него и правеха фотоси с мобилните си телефони, до момента в който той се придвижваше към залата за сесия с въпроси и отговори.

Във встъпителните си думи Макрон повтори посланието за неотстъпчивост против Русия, което беше предал на китайския президент Си Цзинпин предходния ден. " Това е страна, която взема решение да колонизира своя комшия, да наруши разпоредбите, да разположи оръжия и да нахлуе ", сподели Макрон, предизвиквайки овации.
 Макрон подкани Си: Вразумете Путин Макрон подкани Си: Вразумете Путин
Попитан от студент по нуклеарна физика какви съгласно него са уменията, нужни за ярко бъдеще, Макрон назова знанията, сериозно мисленето и самочувствието.

" Критичното мислене е също толкоз значимо, колкото достъпът до познания. Това е, което ви прави свободен и еманципиран субект ", сподели той пред група от към хиляда студенти. Без сериозно мислене индивидът " няма да знае какво да прави със знанието и просто би станал жертва на агитация ", добави Макрон.

Отговаряйки на три въпроса, преди да му бъде казано, че би трябвало да се причисли още веднъж към китайския президент Си, Макрон беше запитан за известния нов чатбот ChatGPT и за изкуствения разсъдък.

Той отговори, че няма смисъл да се опасяваме от него, само че че светът би трябвало да се увери, че не се употребява от управляващите за увеличение на контрола им върху обществото.

Студентите слушаха деликатно Макрон и приветстваха отговорите му. Докато задаваха въпроси на френски, той се пошегува, че ще му бъде мъчно да отговори на китайски, написа Ройтерс.

" Беше доста значимо за студентите. Президентът сподели: в случай че имате познания без сериозно мислене, не можете да бъдете себе си ", сподели един 20-годишен френски студент в Гуанджоу след диалога с Макрон,

Междувременно Кремъл съобщи в петък, че е наблюдавал " значимите диалози " сред китайския президент Си Цзинпин, френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, само че се съмнява, че Китай ще промени позицията си по спора в Украйна под външен напън.

 Фон дер Лайен разгласи, че Си ще се обади на Зеленски, когато му пристигна времето Фон дер Лайен разгласи, че Си ще се обади на Зеленски, когато му пристигна времето

Китай предложи собствен личен " кротичък проект " за Украйна в първата огромна дипломатическа интервенция на Пекин в спора, само че Украйна и някои западни водачи остават скептични към околните връзки на Си с съветския президент Владимир Путин, показва Ройтерс.

" Китай е доста сериозна, доста огромна мощ със лична суверенна позиция... Тя не е от този вид страни, която бързо трансформират позициите си под външно въздействие ", съобщи представителят на съветския президент Дмитрий Песков, запитан дали Русия се тормози, че Европа може да убеди Си във връзка с Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР