Френският Апелативен съд потвърди присъдата на бившия президент на Франция

...
Френският Апелативен съд потвърди присъдата на бившия президент на Франция
Коментари Харесай

Бившият президент Никола Саркози влиза в затвора за подкуп на главен прокурор

Френският Апелативен съд удостовери присъдата на някогашния президент на Франция Никола Саркози за рушвет и непозволено въздействие върху основен прокурор. Съдът в Париж удостовери първоинстанционната присъда на 68-годишния Саркози от три години отнемане от независимост, две от които са условни.

Първата година Саркози може да изтърпи у дома под електронно наблюдаване. Все още обаче не е ясно дали това въобще ще се случи.

Преди две години съд от по-ниска инстанция откри, че Саркози, посредством своя юрист Тиери Херцог, се е опитал да подкупи Жилбер Азибер, тогавашния основен прокурор на Касационния съд. Това е станало през 2014 година, откакто Саркози е напуснал президентския пост. Твърди се също, че Саркози е употребявал въздействието си, с цел да получи поверителна информация за следствията на финансирането на предизборната му акция през 2007 година В подмяна на това на Азибер е била препоръчана поддръжка в кандидатурата му за пост в Монако.

По създание това държание е заплашило независимостта на правосъдната власт, твърди прокуратурата.

Херцог и Азибер също бяха наказани на първа инстанция на по три години затвор, две от които условно. Апелативният съд удостовери тези присъди.

Председателят на съда Софи Клеман, съобщи, че закононарушенията на Саркози са още по-тежки, защото са осъществени от някогашен президент. Адвокатът му Жаклин Лафон, съобщи пред кореспонденти, че клиентът ѝ е почтен и разгласи по-нататъшни правни стъпки: " За нас процесът занапред стартира! “
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР