Френските избиратели ще отидат до урните, за да гласуват на

...
Френските избиратели ще отидат до урните, за да гласуват на
Коментари Харесай

Франция избира парламент. Макрон отново е в ожесточени избори

Френските гласоподаватели ще отидат до урните, с цел да гласоподават на втория тур на парламентарните избори, като центристката коалиция на президента Еманюел Макрон се пробва да се оправи с предизвикването, отправено ѝ от новосформирания ляв алианс.

Гласуването ще бъде решаващо за програмата за втория мандат на Макрон след преизбирането му през април. 44-годишният президент се нуждае от болшинство, с цел да прокара обещаните данъчни облекчения, промяна на обществената система и увеличение на пенсионната възраст.

Прогнозите на социологическите организации сочат, че неговата коалиция " Заедно " е на път да бъде най-голямата партия в идващото Национално заседание, само че евентуално няма да получи 289 места, нужни за болшинство.

Новата лява коалиция NUPES, което значи „ Нов национален екологичен и обществен съюз “, се надява да сервира изненада, като червено-зеленото обединяване дава обещание да блокира програмата на Макрон, откакто се сплоти зад 70-годишния водач Жан-Люк Меленшон.

„ Гласуването е извънредно динамично и би било неточно да се каже, че нещата са решени по един или различен метод ", съобщи Меленшон пред кореспонденти в петък по време на последната спирка на акцията в Париж.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен също се стреми към огромни облаги за своята партия " Национален общ брой ", която имаше единствено осем места в отиващия си парламент.

Макрон остана отчаян от резултатите през предишния уикенд, откакто на първия тур от гласуването " Заедно " и " НУПЕС " приключиха с еднакъв брой гласове - към 26%.

Като аргументи за слабите резултати се показват възходящата инфлация, неубедителната акция на новоназначения министър-председател Елизабет Борн и внезапната персона на Макрон.

" Наистина нямам доверие, че ще получим болшинство ", сподели един обезпокоен министър пред Агенция Франс Прес предходната седмица.

Първият тур на гласуването послужи за понижаване на претендентите в множеството от 577-те изборни региона в страната до двама финалисти, които ще се изправят един против различен през днешния ден.

Изборите приключват интензивната двумесечна поредност от избори за нов президент и парламент, като умората на гласоподавателите се счита за една от аргументите за предстоящата рекордно ниска изборна интензивност в неделя.

Френски хаос

Състезанието сред " Заедно " и NUPES става все по-ожесточено през последната седмица, като съдружниците на Макрон се пробват да показват главните си съперници като рискови крайнолеви.

Високопоставеният народен представител Кристоф Кастанер упрекна Меленшон, че желае " руска гражданска война ", а министърът на стопанската система Бруно Льо Мер го назова " френски Чавес ", сравнявайки го с починалия венецуелски автократ Уго Чавес.

Миналата седмица Макрон отпътува за Украйна с вярата да подсети на гласоподавателите за своите външнополитически качества и за една от възприеманите недостатъци на Меленшон - неговите антинатовски и антиевропейски възгледи в миг на война в Европа.

" Нуждаем се от солидно болшинство, с цел да осигурим ред отвън и вътре в нашите граници. Нищо не би било по-лошо от това да прибавим френски хаос към международния хаос ", сподели Макрон.

Като президент той ще резервира контрола върху външната и отбранителната политика, без значение от резултата, само че вътрешната му стратегия ще бъде осуетена.

Меленшон даде обещание да скъса с " 30-годишния неолиберализъм " - т.е. капитализма на свободния пазар - и даде обещание нарастване на минималната работна заплата и обществените разноски, както и национализация.

От 20 години насам Франция за финален път е имала президент и министър-председател от разнообразни партии, когато десният Жак Ширак трябваше да работи с доминирания от социалистите парламент при премиера Лионел Жоспен.

Ключова изборна интензивност

Последната вълна от социологически изследвания в петък сподели, че съдружниците на Макрон от " Заедно " са на път да получат 255-305 места в неделя, като единствено горната граница на този диапазон е болшинство от над 289 места.

NUPES ще си обезпечи към 140-200 места, което ги прави най-голямата опозиционна мощ, до момента в който партията на Льо Пен ще получи към 20-45 места.

Ако си обезпечат повече от 15 места, депутатите на Льо Пен ще могат да образуват публична група в Народното събрание, което ще им обезпечи по-голяма видимост и запаси.

Но откакто получи 41,5% на президентските избори през април, Льо Пен към момента се бори да трансформира голямата си национална поддръжка в огромно посланичество в Народното събрание.

" Можете да сложите завършек на петгодишната токсична политика на Еманюел Макрон ", сподели тя в избирателен видеоклип, оповестен в обществените мрежи в петък.

" Имате също по този начин шанса да отбраните страната от крайната левица ", добави Льо Пен

Наблюдателите ще наблюдават от близко данните за изборната интензивност след исторически ниското равнище от едвам 47,5 % предходната седмица.

Трите социологически изследвания - на Elabe, Ifop-Fiducial и Ipsos - допускаха, че изборната интензивност през днешния ден ще бъде 44-47%.

Данните ще бъдат давани през целия ден от Министерството на вътрешните работи и по-висока от предстоящата изборна интензивност най-вероятно ще бъде в интерес на NUPES, която залага на гласуването на младежите и на работническата класа.

На френския карибски остров Гваделупа, където изборите се организират ден по-рано, Жюстин Бенин беше победена от претендента на NUPES Кристиан Баптист в събота, което заплашва ролята ѝ в държавното управление.

След изборите се чакат промени в държавното управление.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР