Френски музей спечели подкрепа от учени във вторник за решението

...
Френски музей спечели подкрепа от учени във вторник за решението
Коментари Харесай

Китай с опит да пренапише историята за Чингис хан

Френски музей завоюва поддръжка от учени във вторник за решението си да спре галерия за монголския император Чингис хан поради опит за цензура от китайското държавно управление , заяви Агенция Франс Прес.
Историческият музей в град Нант разгласи, че отсрочва откриването на изложбата за именития създател на Монголската империя от XIII век с повече от три години.
Подготовката за спектакъла, планувана в съдействие с Музея на Вътрешната Монголия в Хохот, Китай, изпадна в усложнения, откакто Китайското бюро за културно завещание настоя за промени в първичния проект на плана, " в това число по-специално детайли на пристрастно пренаписване на монголската просвета в интерес на ново национално изложение ", споделиха от музея в Нант.
Китайските управляващи упорстват избрани думи, в това число „ Чингис хан “, „ Империя “ и „ Монголски “, да бъдат отстранени от изложбата, а по-късно желаеха надзор върху текстовете за изложбата, карти, брошури и връзка , оповестяват от музея.

В провинцията се следят седмици на митинги и протести на учебни заведения поради политика, изискваща учебните заведения да преподават политика, история и литература на мандарин, а не на локалния език. " Китайският режим не разрешава исторически повествования, които не съответстват с формалните. И се пробва да направи същото в чужбина ", написа в Туитър Валери Нике, експерт по Азия във френската Фондация за стратегически проучвания.
 800 млн. поданици на Земята произлизат от 11 татковци 800 млн. поданици на Земята произлизат от 11 татковци
Генетиците считат, че забележителна част от популацията на Азия са потомци на водачи на номадски нации. Учени от Франция и Великобритани...
Антоан Бондаз, теоретичен помощник във фондацията, също поддържа решението на музея в Twitter, наричайки докладваните китайски претенции „ налудничави “. " Музеят в Нант и музеят Хохот поддържаха положителни работни връзки, до момента в който Пекин не промени политиката си и не се опита да наложи вижданията си за повествованието в чужбина ", добави той.
" Втвърдяването през лятото на позицията на китайското държавно управление по отношение на монголското малцинство " докара до прекъсването на изложбата, оповестиха от музея.
„ Решихме да спрем това мероприятие в името на човешките, научните и етичните полезности, които пазиме “, съобщи в изказване шефът на музея Бертран Гийе.
Изложбата, която трябваше да бъде открита идната седмица, към този момент беше изместено към първата половина на 2021 година поради коронавирусната рецесия. Но от музея обявиха, че в този момент са " принудени да отсрочат тази галерия до октомври 2024 година ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР