Френски журналист, арестуван за репортаж за шпионска операция в Египет

...
Френски журналист беше задържан за репортажи за изтекли документи, в
Коментари Харесай

Френски журналист беше задържан за репортажи за изтекли документи, в които се твърди, че френското разузнаване е било използвано за насочване към цивилни в Египет, предизвиквайки обвинения в "неприемлива" атака срещу свободата на печата.

Във вторник домът на журналистката Ариан Лаврийо беше претърсен и тя беше арестувана за разпит от агенти на DGSI, агенцията за вътрешно разузнаване на Франция, съобщи Disclose на X (бивш Twitter).

Той осъди „неприемлива атака срещу поверителността източници" – гледна точка, бързо подкрепена от Дружеството на журналистите и репортерите без граници (RSF).

„Страхуваме се, че действията на DGSI ще подкопаят тайната на източниците", каза RSF.

Арестът на Lavrilleux беше потвърден пред AFP от източник, близък до случая.

Разследващият уебсайт Disclose публикува поредица от статии през ноември 2021 г., базирани на стотици секретни документи.

В него се казва, че те показват как информация от френска контраразузнавателна операция в Египет, с кодово име "Sirli", беше използван от египетската държава за "кампания на произволни убийства" срещу контрабандисти, действащи по либийската граница.

Първоначалните статии на Disclose казаха, че френските сили са съучастници в най-малко 19 бомбени атентата срещу контрабандисти между 2016 и 2018 г. в региона.

Документите показват, че е имало предупреждения от длъжностни лица във френското правителство, но операцията не е била поставена под въпрос, каза Disclose.

„Ужасен съм и съм притеснен от ескалацията на атаките срещу свободата на информация и принудителните мерки, предприети срещу журналиста на Disclose“, каза Виржини Марке, адвокат на Lavrilleux и Disclose.

„Това търсене рискува сериозно да подкопае поверителността на източниците на журналистите“, каза тя, добавяйки, че Lavrilleux е имал „само разкри информация от обществен интерес".

Френското министерство на въоръжените сили подаде жалба за "нарушаване на тайната на националната отбрана" след публикуването на статията и през юли 2022 г. беше образувано дело от прокуратурата в Париж, което беше след това се предава в ръцете на DGSI.

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР