Френски индустриалец, женен за българка, си тръгна от София с

...
Френски индустриалец, женен за българка, си тръгна от София с
Коментари Харесай

Кой се сдоби с любимия сервиз на Фердинанд

Френски фабрикант, женен за българка, си потегли от София с скъпи придобивки. На благотворителния търг на неотдавна извършения Парижки бал господинът завоюва порцеланов комплект - купа с похлупак, дребни чинии, поставки за яйца и солница. Цар Фердинанд поръчва да изработят красивите съдове по негов дизайн, изобразяващ тип дива родопска орхидея, открит от самия монарх. Върху тях има ръчни рисунки и позлатени кантове, вижда се и персоналния коронован вензел на владетеля. Прелестите са брандирани с Bing Jr.&Co. Frankfurt - една от най-редките марки порцелан в Европа, която способства за естетиката в царския двор на България.

Другият предмет – също от персоналната сбирка на Симеон Сакскобургготски и дарен от него, беше кутия за бижута, поръчана от цар Борис III на италиански майстори сред 1940-1943 година. Тя е от гладък зелен мрамор и ярък оникс, като частите са съединени посредством обков от солидно позлатено сребро. Върху капака е инкрустирана златна царска корона. До шест хиляди лв. стигна наддаването за тур в музея на Врана, където гид ще бъде самият Симеон Сакскобургготски.
-->


Д-р Антония Първанова, Христо Куртев и Мария Конакчиева на следващия Парижки бал

Международното общество по традиция се събра в зала „ София “ на хотел „ Маринела “.  Бизнесменът Христо Куртев, президент на Юнион клуб в България, за следващ път направи отлична организация на Парижкия бал. Многостепенното меню беше по предписания от времето на цар Фердинанд. Сред най-елегантните дами бяха прес аташето на Френския институт у нас Мария Конакчиева, Нейно превъзходителство Джузепина Дзара  - дипломат на Италия в България, бизнес дамата Елена Кристиано, някогашната депутатка доктор Антония Първанова.          
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР